Ungas ekonomi – ett svart hål

2008-09-03 15:05:55
Ungdomars ekonomiska situation har kraftigt försämrats. 21 procent lever under låg ekonomisk standard och andelen som får socialbidrag samt de som beviljas sjukpenning ökar. Likaså har antalet unga med skulder ökat. Det visar Ungdomsstyrelsens rapport Ung idag 2008.

– Särskilt illavarslande är det att försämringarna sker i en tid då Sverige tycks vara på väg in i en konjunkturnedgång. Lågkonjunkturer slår ofta särskilt hårt mot unga, säger Per Nilsson, generaldirektör på Ungdomsstyrelsen.
Från att var tionde ungdom i början av 2000-talet hade en låg ekonomisk standard är det idag situationen för var femte ungdom. Rapporten Ung idag 2008 visar att ensamstående unga med barn är särskilt utsatta, av vilka hela 63 procent hankar sig fram på en låg ekonomisk standard. Andelen av befolkningen som har sjukpenning har minskat, men bland unga har andelen med sjukpenning tvärtom ökat.
Unga mellan 18 och 29 år står även för 40 procent av dem som får socialbidrag.

Den ökade fattigdomen bland unga har många orsaker. Dessa är kopplade till den raserade välfärden med nedskärningar i skola och fritid, samt den nyliberaliserade arbetsmarknaden med osäkrare anställningar, färre fasta jobb och låga löner.
”Svårigheter att få fast jobb och hög arbetslöshet spelar stor roll för de ungas låga inkomster… särskilt ungdomar med bristfällig gymnasieutbildning”, skriver Dagens Nyheter den 28 augusti.
DN: s granskning visar att medan inkomstökningarna under 2000-talet är 11 procent för befolkningen mellan 20 och 64 år, så har unga mellan 20 och 24 år bara ökat sina löner med fem procent. Sett till de stora regionala skillnaderna har inkomster­na för unga i Stockholms län minskat med 11 procent under 2000-ta let!

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!