Ungdomsarbetslösheten ökar i landet

Fler ungdomar är arbetslösa, och har de jobb är det ofta osäkra anställningar (Foto: Arbetsmiljöverket).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Ungdomsarbetslösheten i Sverige ökar igen, för första gången sedan 2013. Dessutom ökar antalet som varslas om uppsägning, och det är ofta unga med osäkra anställningar som tvingas sluta först.

Arbetslösheten i Sverige började stiga i somras, och i september var 353 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, enligt Arbetsförmedlingens statistik. Det är 11 000 fler totalt än förra året. Bland unga i åldern 18-24 år är 49 000 arbetslösa, vilket är 700 fler än året innan.
Ungdomsarbetslösheten ligger så högt som 9,1 procent, att jämföra med 7,0 procent för befolkningen totalt. 
Att unga är arbetslösa till större grad än befolkningen i sin helhet beror bland annat på att unga ofta har osäkra anställningar och är enklare att avskeda.

Arbetsförmedlingen vill att fler ska läsa yrkesutbildningar på gymnasiet för att det leder till jobb. Dessa yrkesutbildningar leder till anställning, men det är inte där problemet ligger. Först och främst existerar yrkesutbildningarna i sin nuvarande form för att förhindra arbetarbarn att läsa vidare, då de inte är högskolegrundande.
Att det är ungas brist på kompetens som är anledningen till att de oftare saknar anställning stämmer inte. Det är attraktivt att anställa unga då de saknar längre erfarenhet och inte kräver högre löner samt orkar jobba hårt. Men där det är möjligt väljer de flesta arbetsgivare att ge unga tillfälliga anställningar eller anställning på timme.
Det som krävs är att rusta upp istället för att skära ner. Personal inom många olika områden går på knäna och behöver en ökad bemanning. Med en omfördelning av ekonomiska resurser är det fullt möjligt att helt utplåna arbetslösheten.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!