Ungdomsgårdarna förtjänar en ärlig debatt

2008-06-05 10:14:00
Svar till Lena Sandlin (s) och Cathrin Westergren (VF 26/5, VK 23/5)
Länk: http://www.folkbladet.nu/?p=106738

Sandlin/Westergren (S/W) påstår att Rättvisepartiet far med ”osann ryktesspridning”, när det gäller våra varningar för sommarstängda fritidsgårdar. Men S/W undviker de konkreta frågeställningarna.


1. I den insändare S/W påstår vara lögnaktig skriver vi följande: att Hamnmagasinet, Ålidhemsgården och Athena på Ersboda hålls stängda under juli. Ifjol hade dessa fritidsgårdar verksamhet, två kvällar i veckan, även under juli. Mariehemsgården kan inte erbjuda den lägerverksamhet som erbjöds ifjol.” Dessa påståenden kommenterar inte S/W. Varför? För att det vi säger är sant! Läs Ålidhemsgårdens hemsida: ”Förra året fick vi extra pengar från fritidsnämnden för att hålla fritidsgården öppen två kvällar i veckan under hela sommarlovet. I år ser inte de ekonomiska förutsättningarna lika bra ut.”

2. I vår insändare stod: ”Nedskärningarna på Hamnmagasinet handlar dessutom inte bara om sommaren 2008. Våra beräkningar visar att den personalstyrka som är tillgänglig, för kvälls- och helgverksamhet, har krympts.” Men S/W påstår att vi skrivit att det skett: ”nedskärningar på personalstyrkan”. S/W undviker själva kärnfrågan: att det finns mindre personal tillgänglig för kvälls- och helgverksamhet!

3. Vad har S/W att säga i övrigt ?
* Om stängningen av Hamnmagasinet under juli: S/W påstår att denna beror på semestrar och renovering! Svar: Det spelar ingen roll för ungdomarna varför gården är stängd. Dessutom: enligt våra uppgifter beräknas all renovering vara klar före juli. Personalen kan, som tidigare, ersättas av vikarier. Ifjol var antalet besök under juli över 1400! Siffran talar sitt tydliga språk: Hamnmagasinet borde vara öppet.

* S/W påstår att gårdarna aldrig haft ordinarie verksamhet under sommaren. Skäms ni (S/W) inte att bruka ordet ”ordinarie” på detta sätt! De gårdar vi talar om – Hamnmagasinet, Athena och Ålidhemsgården – har tidigare haft sommaröppet. Att detta möjliggjorts av extra-pengar, vid sidan av den ”ordinarie” verksamhetens budget, förändrar inte situationen för de ungdomar som nu möts av stängda gårdar. Tror ni att ordet ”ordinarie” kan dölja förändringen?

* S/W skriver att det sker annan form av ungdomsverksamhet. Vi vet att personalen inom Umeå Fritid arbetar bra. Men det ligger utanför vår debatt. Vi är oroliga för de negativa konsekvenser som kan bli följden av att de största gårdarna inte är öppna hela sommaren!

Vi vill veta:
– anser Sandlin/Westergren att det inte utgör något problem att gårdarna stängs under juli?
– stöder ni kravet på pengar för att hålla Hamnmagasinet, Ålidhemsgården och Athena, öppna hela sommaren?

Davis Kaza
Jan Hägglund
Rättvisepartiet Socialisterna

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!