Unik klimatkamp för jobben

Sammy från SAV (ISA Tyskland). Foto: Natalia Medina

Klimatkämpar och arbetare försvarar jobben på Siemens fabrik i Nürnberg. Offensiv har pratat med Sammy Albright från Nürnberg som är aktiv i både Fridays For Future (FFF) och Sozialistische Alternative (SAV), ISA:s sektion i Tyskland.

VILGOT KARLSSON

–Det var i synnerhet efter FN-toppmötet COP26 i november förra året som vi i klimatrörelsen började diskutera ”vad är nästa steg, hur tar vi oss framåt?”, och slutsatsen blev att vi måste koppla ihop klimatkampen med arbetar- och fackrörelsen.
– En majoritet av de som är aktiva i FFF lutar åt vänster. Det finns dock en stark tvåstegs-idé om att studenter strejkar, och sen ska arbetarna strejka. Men vi vet att man måste bygga rörelsen på skolorna och arbetsplatserna samtidigt.

– När vi fick reda på att 900 jobb var hotade på Siemensfabriken i Nürnberg och att företaget troligen kommer att sälja ut avdelningen för tillverkningen av elmotorer såg vi vår chans.
– Siemens hävdade att ”hållbarhet” var huvudskälet till att avdelningen skulle skalas ner eftersom motorerna som tillverkas på fabriken framför allt används i maskiner som utvinner fossila bränslen.
– Men vi, liksom metallfacket, genomskådade Siemens egentliga anledning till omstruktureringen. De kommer med största sannolikhet bara flytta produktionen utomlands. Det är greenwashing! Siemens vill enbart fortsätta göra enorma vinster, samtidigt som de vill verka mer hållbara än de faktiskt är.

– Som en reaktion mot detta bildade vi det unika nätverket ”Klimatkamp är klasskamp” bestående av bland annat SAV, FFF, Ende Gelände och arbetare i ett nära samarbete med IG Metall (metallfacket), för att försvara jobben och samtidigt kräva att industrin bidrar till en grön omställning.
– Till exempel kan elmotorerna som idag används i maskiner i fossila bränsleindustrier istället användas till eldrivna tåg eller bussar.
– Vi har haft flera möten med arbetarna på fabriken. Det var inte så svårt att koppla ihop frågorna, eftersom en majoritet av FFF lutar åt vänster och är systemkritiska. Att uppmuntra till klimatkamp inom fackrörelsen och arbetarsolidaritet inom klimatrörelsen är en naturlig utveckling.
– Såklart finns det en del försvårande byråkrati hos fackledningen, som inte vill se någon klasskamp. De har uttryckt sig positivt till att FFF är intresserade av att stödja deras kamp. Men de formulerade ett öppet brev, som hade så milda krav att till och med Nürnbergs kristdemokratiske borgmästare kunde skriva under det.
– När vi nyligen skulle arrangera en demonstration och frågade om de skulle mobilisera sina medlemmar blev svaret att de endast kunde avvara 20 personer, av totalt 900! Men vi fortsatte att dela ut flygblad utanför arbetsplatsen, samlade signaturer och diskuterade med folk. I slutändan lyckades vi samla 500 personer på gatan.

– Just nu mobiliserar vi till två kampanjer samtidigt. I samband med COP27 har projektet ”End Fossil, Occupy” lanserats för att samordna ockupationer av skolor och universitet under hösten. Samtidigt förbereder vi oss för en global Fridays For Future-demonstration den 23 september, som föregås av en strejk på Siemensfabriken den 15 september.
– Vi står i fronten för den här metoden, att genom FFF nå ut direkt till arbetare och koppla samman våra rörelser. Jag har till och med skrivit en instruktionsmanual som kan användas för liknande kampanjer.
– Nu är förhoppningen att det ska spridas till övriga Siemens-fabriker samt andra industrier och branscher. Att klimatrörelsen tillsammans med arbetare och facken tar sig ett kliv framåt i gemensamma strejker. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!