Upp till kamp – rädda jobben i Utansjö

2006-09-06 00:04:07
Massafabriken i Utansjö är Härnösands sista större industri.

I förra veckan tog ägaren Rottneroskoncernen katastrofbeslutet att lägga ned fabriken och flytta produktionen utomlands. 130 anställda från Utansjö, Härnösand och Kramfors riskerar att förlora sina jobb om inte beslutet rivs upp. Nu krävs kamp för att rädda jobben. S-regeringen som strör vallöften kring sig om att bekämpa arbetslösheten måste nu upp till bevis.
Rottneros säger att fabriken går bra och att man har en mycket kompetent personal. Så sent som i oktober förra året invigdes 300-miljonersinvesteringen, en så kallad CTPM-linje, av kungen under pompa och ståt.
”Det är elbolagen som driver oss i döden. De har ett profitintresse som inte är av denna världen”, säger Gunnar Skoog, ordförande för Pappers avdelning 5 i Utansjö i Tidningen Ångermanland. Han tycker att länets riksdagspolitiker svikit och hade kunnat göra mer.
Nu sätter facket sitt hopp till energiminister Mona Sahlin, som de uppvaktat, samt till statsminister Göran Persson som talade på Pappers kongress någon dag efter beskedet.

Stoppa nedläggningen

Men socialdemokraterna är själva medansvariga till avregleringsvågen och har inte gjort något för att återförstatliga elproduktionen. Det gäller nu för de anställda och alla som stödjer Utansjöarbetarnas sak att ställa krav och sätta maximal press på alla politiker som vill ha röster den 17 september.
Nedläggningen måste stoppas. Kamp är det enda som kan rädda jobben.
Stefan Lundqvist

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!