Uppladdat för klimatkamp i Stockholm i början av juni

I juni är det 50 år sedan FN:s första klimatkonferens som hölls i Stockholm – därför planeras stora klimatprotester, som 2019 då närmare 60,000 demonstrerade i Stockholm (Foto: CC).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

I år firar FN 50 år sedan ”konferensen för mänsklig miljö” arrangerades i Stock­holm. Den så kallade Stockholmskonferensen var den första internationella konferensen med målet att skapa riktlinjer för nationella regeringar och internationella organisationer att hantera miljöfrågor.

De 122 deltagarländerna enades om en deklaration på 26 punkter om att bland annat värna mänskliga rättigheter, skydda djur- och växtliv, betona behovet av forskning och att minska föroreningar.
Deklarationen tog även upp att det behövs planering för att undvika ”konflikter mellan utveckling och miljö”, att utveck­lingsländer behöver mer stöd och att de länder som drabbas hårdast av förore­ningar ska kompenseras.
Dessa mera progressiva delar kontras av punkter om att miljöpolitiken inte får ”hindra utveckling” samt att varje land får exploatera sina egna naturresurser på vilket sätt de vill så länge det inte skadar andra länder. I slutändan måste vinsterna, företagen och ”utvecklingen” inte hotas.

Stockholmskonferensen ledde bland annat till grundandet av FN:s miljöprogram UNEP och att fler länder etablerade miljö­departement och miljöskyddslagar.
Men precis som med alla internationella klimatkonferenser sedan dess har världens regeringar lovat att genomföra en hållbar klimatpolitik, samtidigt som storföretagen fortsätter att exploatera, expandera, skövla, utvinna och förorena i en alarmerande takt.

För att fira konferensens femtioårsjubi­leum kommer FN att hålla det internationella mötet Stockholm+50 den 2-3 juni med Sverige och Kenya som värdar. I samband med mötet planerar nu klimatakti­vister och organisationer ett flertal mass­demonstrationer, med målet att bli tiotusentals eller hundratusentals på Stock­holms gator.
Fridays for Future planerar att demonstrera den 3 juni, och innan det blir det klimatstrejker den 25 mars under parollen ”People not profits”. Stock­holm+50 (som består av Klimatsverige, Klimataktion och Jordens Vänner med flera) kommer att demonstrera den 1 juni. Nästa stormöte för demonstrationen den 1 juni kommer att hållas den 14 februari och hemsidan stock­holmplus.se kommer snart att lanseras.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!