Uppmaning till arbetarklassen: ”Klimatstrejka!”

av Raymond Stokki // Artikel i Offensiv

Arbetarklassen kan stanna all produktion och distribution av varor och tjänster – och leda vägen till samhällsförändring (Foto: Natalia Medina).

Ungdomarna i FridaysForFuture och Greta Thunberg skriver i ett öppet brev till arbetarklassen: strejka med oss 27 september.

Ett krav på vuxenvärlden att agera för att klara Paris­avtalet och en framtid för planeten. 2,5 miljoner elever och ungdomar strejkade den 15 mars, under den första globala klimatdemonstrationen, men påtryckningarna på makthavarna måste öka nu menar klimataktivisterna från FridaysForFuture: 
– Nästa år, 2020, måste vi ha sänkt utsläppskurvan drastiskt för att ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 grader. Om detta inte sker riskerar vi fullständig samhällskollaps.

Att ungdomarna uppmanar alla fackföreningar och -förbund att gå med i klimatstrejken, för att sätta press på politiker för en verklig förändring, visar på den enorma medvetenhet som vuxit bland breda skikt av yngre om vad som bör göras och hur. 
I Sverige har vi under året sett det största fackliga sveket på mycket länge när ledningarna för LO, TCO och Seko tillsammans med Socialdemokraterna gav bort strejkrätten för att hedra det genomruttna januariavtalet. Fackledningarna och arbetsmarknadsministern har försäkrat att den nya lagändringen inte tar bort rätten att strejka, och till trots kvarstår de facto rätten till den politiska strejken intakt.
Så, sätt fackpamparna åt sidan och använd den rätt som ledningarna nu bedyrar ska finnas kvar. När politikerna sviker är det upp till oss att kräva förändring och framför allt nu då hela vår fortsatta existens, så som den ser ut, hänger på detta. FridaysForFuture skriver:
– Det är fackens uppgift att säkerställa arbetarnas rättigheter och trygghet och en kris som denna kommer medfölja stora ekonomiska förändringar, och problem, om vi inte ställer om. Därför bör fackföreningar gå med oss och uppmana politikerna att genast agera i klimatkrisen.

Ungdomarna har sett styrkan i strejken som vapen för förändring och förstått arbetarklassens styrka i storlek och dess plats som den viktigaste kuggen i produktionen. Vinst är inget som skapas av företagare eller banker, det skapas av vårt idoga slit. När vi sätter stopp svider det i plånboken hos den som sitter högst upp på pyramiden. Låt det svida – strejka för klimatet och allas vår framtid den 27 september.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!