Uruguay: Högern och kyrkan attackerar ny translag

av Natalia Medina

Den 19 oktober förra året röstades en ny lag som försvarar transpersoners rättigheter igenom i Uruguay. Nu attackeras lagen av högerpolitiker och religiösa grupper i landet.

Ley integral para personas trans är ett sätt att förbättra transpersoners liv och innebär en rad åtgärder som ska stärka transpersoners rättighet till identitet, vård, utbildning, arbete och bostad. Den ger även transpersoner som utsattes för repression under diktaturen rätt att söka ekonomisk kompensation av staten och mindreåriga rätt att korrigera sitt juridiska kön med målsmans godkännande. 

Efter 10 timmars intensiva diskussioner röstade 66 av de 88 närvarande representanterna i underhuset för lagen. Omröstningen hölls efter en lång kampanj där 60 000 namnunderskrifter samlades in.

De senaste årens statistiska undersökningar har börjat synliggöra transpersoners utsatthet i Uruguay.
Psykisk ohälsa i form av stress, depression och ångest är vanligt förekommande och många stöts bort av sina familjer. Undersökningarna vittnar om våld, sexuella övergrepp och systematisk diskriminering inom vård, skola och rättsväsende.
Lagen är ett sätt att kompensera den strukturella diskrimineringen som transpersoner utsätts för. Enligt TMM (Trans Murder Monitoring) mördades runt 2 350 transpersoner i Latinamerika och Karibien mellan 2008 och 2018. Beräkningar pekar på att det finns cirka 1 000 transpersoner i Uruguay. För dem skulle en lag betyda inte bara bättre livskvalitet och ökad säkerhet, utan kan även vara en fråga på liv och död.

Mindre än ett halvår efter godkännandet av lagen har högerpolitiker och religiösa grupper gjort gemensam sak för att stoppa den. Med falska argument som ”vi är alla lika” och ”lagen beviljar privilegier för vissa, och tar ifrån oss andra” har de på kort tid samlat nästan 70 000 underskrifter med krav på en folkomröstning för att riva upp lagen. 
Uruguay är ett av de minst religiösa länderna i Latinamerika, men den evangelistiska kyrkan som står bakom hatkampanjen har de senste åren vuxit både i Sydamerika och i Uruguay. I Brasilien har den ett starkt fäste och i Argentina stoppade de förra året legaliseringen av abort upp till vecka 14. 

Attackerna på den nya lagen visar hur rättigheter inte ges utan tas genom kamp. De visar också hur de ständigt är hotade och måste försvaras.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!