USA: Bygg massrörelse för rätten till abort

av Louise Strömbäck

Delstaten Alabama har infört den mest restriktiva abortlagstiftningen i landet sedan 1973 – nu måste det mobiliseras till kamp och organisering (Foto: Tony Webster / Flickr CC).

I mitten av maj beslutade politiker i USA:s delstat Alabama att införa en lagändring som helt förbjuder abort, även vid graviditet orsakad av våldtäkt och incest, enbart med undantag när kvinnans liv är i fara. Detta är den mest restriktiva abortlagstiftning i USA sedan 1973 när abort avkriminaliserades i landet (Roe v Wade).

De senaste åren har fyra olika delstater i USA infört lagstiftning som inte tillåter att abort genomförs när fostrets hjärtslag kan upptäckas; Kentucky, Mississippi, Georgia och Ohio. Detta sker redan runt graviditetens sjätte vecka, och de flesta kvinnor vet inte ens att de är gravida vid den tiden. Med andra ord är det i praktiken ett totalförbud mot abort.
I mitten av maj röstades en ny abortlagstiftning fram även i Alabama. Lagen totalförbjuder abort i alla stadier av graviditeten, enbart med undantag om kvinnans liv är i fara. Lagen innebär bland annat att kvinnor som genomgår en abort och läkare som utför den nu skulle få upp till 99 års fängelsestraff. Detta gäller även graviditeter som orsakats av våldtäkt och incest. 
Abortlagstiftningen i Alabama är den mest restriktiva i landet sedan 1973 när Högsta domstolen beslöt i fallet Roe mot Wade (Roe v Wade), som etablerade att fri abort ingår i den konstitutionellt skyddade rätten till privatliv. Lagen i Alabama är en hård attack mot kvinnor med syfte att utmana den statliga lagen.

Majoriteten av de som fattade beslutet är vita män. När det handlar om attacker mot kvinnors rätt till kontroll över sina egna kroppar är det i princip alltid män som ligger bakom. Det är ett sätt att bland annat se till att fattiga och arbetarkvinnor inte kan vidareutbilda sig när de tvingas få barn mot sin vilja. 
Då majoriteten av aborter i Alabama görs av svarta kvinnor blir politikernas påstående om att det handlar om att värna om liv ett skämt, då svarta barn och ungdomar utsätts för enorm diskriminering i det samhället som samma politiker bygger upp.

Den federala lagstiftningen i USA tillåter abort, vilket innebär att Alabamas lagstiftning går emot den federala lagstiftningen. Det är just att utmana den federala lagstiftningen som den kristna högern vill, i ett försök att underminera den och sätta press på landets högsta domstol att avskaffa den helt. Högsta domstolen i USA har en majoritet av konservativa män, som kan påverkas att fatta sådana beslut.
Men en stor del av de konservativa republikanerna i USA inser att majoriteten av befolkningen stöder rätten till abort, och att de för att kunna behålla makten också måste anpassa sig. Därför har ett antal republikanska politiker gått ut och offentligt kritiserat Alabamas lagstiftning. Därmed finns det en chans att lagstiftningen inte kommer att tillåtas i detta skede, utan att den slås ner i federal domstol. Men det beror också på vilken slags kamp underifrån som nu byggs upp.

Trots en enorm ilska och frustration bland befolkningen har det inte skett några massprotester mot den nya lagstiftningen. Mindre protester och demonstrationer har skett runt om i landet, men ingen av de större kvinnorättsorganisationerna har ännu tagit några steg för att samordna ett organiserat motstånd. 
Det är viktigt att minnas och dra lärdom från de senaste årens segrar i abortkampen. Ett mycket viktigt exempel är det länge konservativa och katolska Irland, där rätten till abort vunnits efter år av hård kamp och motgångar. Sådana exempel visar att kamp lönar sig och att det är enbart genom kamp som vi vinner våra rättigheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!