USA: Dagens vårdkris en följd av kriminell politik

Den akuta bristen på skyddsutrustning är ett internationellt fenomen som gör sig dödligt påmind i USA (Foto: DFID – UK Department for International Development / Flickr CC).

av Erin Brightwell, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Från Kina till Europa och New York har coronakrisen belastat sjukvårdssystemen till bortom brytpunkten. Patient­vårdsjobb i sjukhusen är nu mer riskabla och stressfyllda än vad arbetare någonsin hade kunnat tro.

När detta skrivs (den 4 april) är rapporterna från New Yorks sjukhus fruktansvärda: arbetare får ett set av skyddsutrustning som ska användas hela ens skift, där vissa får nöja sig med sopsäckar. Arbetare tvingas till extremt farliga arbetsförhållanden utan vila och akutavdelningar kollapsar under trycket då de inte har något effektivt sätt att separera kända fall från de som väntar på provsvar.
Det är inte förvånande att bristen på skyddsutrustning och en överbelamrad sjukvård innebär att arbetare smittas av covid-19. New York Times rapporterar att över 200 arbetare på ett stort sjukhus i New York har smittats, och två sjuksköterskor i staden har dött av covid-19.

Den kriminella passiviteten från i första hand Trumpadministrationen och i andra hand hela det politiska etablissemanget är direkt ansvariga för bristen på skyddsutrustning och avsaknad av vårdplatser när viruset nu väller fram. 
År 2019 genomförde Trumpadministrationen faktiskt ett större test över vad som kunde hända under en epidemi. Rapportutkastet från övningen pekade på potentiella förberedelseproblem för sjukvården, däribland i att få tillräckligt med skyddsutrustning till sjukhusen. 
Bristen på skyddsutrustning var förutsägbar, men ändå vägrar Trumpadministrationen fortfarande att vidta de nödvändiga åtgärder som krävs för att bemöta problemet: att förstatliga den medicinska utrustningsindustrin och snabbt öka produktionen med en koordinerad plan för att distribuera varorna till de hårdast drabbade områdena.

Regeringens långa och misslyckade sökande i att bygga upp ett lager av relativt billiga, portabla och lättanvända ventilatorer visar på katastrofen i att förlita sig på den privata industrin i att förse samhället med avgörande sjukvårdsutrustning. 
År 2010 hade regeringen ett kontrakt med ett företag för att bygga tiotusentals nya ventilatorer i händelse av den sortens pandemi vi nu är ställda inför. Två år och många miljontals skattedollar senare köptes ventilatorföretaget upp av en större firma som fimpade projektet, förmodligen eftersom de nya ventilatorerna skulle ha underminerat moderbolagets existerande produktsortiment.
Till sist tecknades ett nytt kontrakt med det nederländska bolaget Philips, som nu producerar och säljer en dyrare kommersiell variant av den enklare maskinen som de har utvecklat för det statliga lagret. Philips har fortfarande inte levererat en enda ventilator till regeringen, men den kommersiella varianten säljs för över 50 000 kronor mer än innan coronakrisen. Under kapitalismen går vinsterna först, även före livräddande sjukvårdsutrustning. 

Sjukvårdsarbetare vill desperat få disponibla N95-masker (som har skyddsklass FFP2), standardmunskyddet som kan filtrera små partiklar inklusive virus. Sjukhus ber inte bara om donationer av dessa masker från organisationer som kan ha ett större lager tillhands, utan ber även vanliga individer att kolla sina garage och ta med sig alla oanvända munskydd de har. Sjuksköterskor har på sociala medier bett folk om munskydd.
I hela landet syr en bataljon av hemmahantverkare tygmunskydd, som inte är lika bra som N95-masker eller kirurgiska masker men fortfarande ger ett visst skydd, och distribuerar dessa till den sjukvårdspersonal som behöver dem. Samtidigt har utropspriset för N95-masker ökat rejält i pris och en stor grupp ”entreprenörer” har helt plötsligt dykt upp för att erbjuda sjukhus dessa varor och gör stora profiter på varje avtal. 
I många fall försöker sjukhusledningen att dölja problemen med brist på skyddsutrustning och infektionskontroller, där arbetare hotas om de pratar med media. I åtminstone två fall har första-linjearbetare inom sjukvården blivit av med jobbet för att ha avslöjat bristerna. 
Kaiser, ett enormt sjukvårdskonsortium med högkvarter i Kalifornien, sa åt arbetare att det inte var tillåtet att ha på sig sin egenproducerade skyddsutrustning, ett steg arbetare tvingades ta när de inte fick någon skyddsutrustning av arbetsgivaren.

Sjukvårdsarbetare svarar med att stå upp mot sjukhuscheferna och Trumpadministrationen. Sjuksköterskor har haft protester utanför sina sjukhus (där de har upprätthållit social distansering), kämpat för rätten att iklä sig sin egen skyddsutrustning under arbetstid i Kalifornien och för rätten till att ha adekvat skyddsutrustning i New York. 
Sjuksköterskefacket leder kampen att upprätthålla vetenskapligt lämpliga standarder för infektionskontroller, medan sjukhusadministratörer och CDC [motsvarande Folkhälsomyndigheten] sänker kraven istället för att ansluta sig till facken för att tvinga regeringen och delstatsregeringar att lösa skyddsutrustningsbristen. 

Sjukvården i USA var i kris för miljontals oförsäkrade och underförsäkrade redan innan coronakrisen slog till. Pandemin har på ett fruktansvärt sätt avslöjat den totala oförmågan för den kapitalistiska sjukvården att tillmötesgå de behov som patienter, arbetare och samhällsgrupper har i ett nödläge.
Nu mer än någonsin behövs det ett förstatligat medicinskt utrustnings- och sjukvårdssystem, styrt demokratiskt av arbetare och patienter som gynnar hela samhället istället för fåtalets profiter.


”Vi vägrar dö för Wall Street”

Ingen ska behöva dö för de superrikas profitjakt (Foto: Stephen Melkisethian / Flickr CC).

Arbetare i USA har under de senaste dagarna och veckorna bedrivit en heroisk kamp mot sina bossar –från Instacartanställdas strejk för högre lön och ökad säkerhet till sjukvårdsanställdas kamp för skyddsutrustning.
Alla arbetare har rätt till en trygg arbetsplats – ingen ska tvingas välja mellan inkomst och trygghet. Arbetare har rätt att strejka och arbetsvägra, och vi bör organisera oss med krav på att vägra gå tillbaka till jobben innan smittspridning har hejdats och skydds- och säkerhetsåtgärder är vidtagna. 

Arbetsgivarna kommer att fortsätta sätta vinsten först – vi måste ta initiativ till bildandet av arbetarkommittéer som tar kamp för skydda de anställda på jobbet. Arbetare och fack måste förkasta varje försök till att upphäva gällande av kollektivavtal och attack mot rätten att bilda fackföreningar.
Vi måste också kräva ”risktillägg” till alla samhällsnödvändiga anställda, som åtminstone bör få betalt en och en halv gånger lönen under pandemin. Därför har Socialist Alternatives startat namnlistan We Won’t Die for Wall Street (Vi vägrar dö för Wall Street).

Rent Strike 2020 (Hyresstrejk 2020) är en hyresstrejkrörelse som samlar ett stort antal organisationer, bland annat Socialist Alternative. 
Rent Strike 2020 kampanjar för kravet på hyres- och lånebetalningsstopp under pandemin. Om inte det kravet infrias kan en masshyresstrejk inledas den 1 maj. 
Redan har flera miljoner sagt sig vara beredd att hyrestrejka.
Vi behöver kämpa inte bara för nödåtgärder under pandemin, men också för ett alternativ till detta sjuka system – för en socialistisk värld i vilken samhällets och de stora företagens resurser är demokratiskt ägda och planerade på ett vettigt och hållbart sätt – för våra behov istället för deras vinster. 
Låt oss visa miljardärerna att vi inte kommer att dö för Wall Street.
Calvin Priest, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!