USA efter Bidens valseger

Inget av arbetarklassens grundläggande problem kommer att lösas med Biden. För det krävs ett socialistiskt arbetarparti (Foto: Gage Skidmore / Wikimedia Commons).

av Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

I lördags utnämndes Demokraternas Joe Biden till segrare i presidentvalet, vilket omedelbart följdes av spontana firanden. Beskedet att Trump hade förlorat hälsades med glädje och lättnad av tiotals miljoner människor i USA och hundratals miljoner världen över. Men pandemin, klimatförändringarna, den ekonomiska krisen och den institutionella rasismen försvinner inte med Trump.

Joe Biden har själv sagt att han inte vill ha någon fundamental förändring och räckt ut en hand till Republikanerna.
Även efter att Trump har lämnat Vita huset behövs beslutsamma massrörelser för att vinna framgångar, bekämpa extremhögern och för att utmana miljardärklassens katastrofala styre.
Trump fortsätter naturligtvis att hävda att valresultatet beror på valfusk och att han har bestulits på segern. Om Trump vägrar ge upp presidentposten bör svaret bli masskamp för att driva ut honom. 
Opinionsundersökarna och proffstyckarna hade återigen fel och det blev ingen jordskredsseger för Biden eller någon ”blå våg” (Demokraternas färg) som ledde till majoritet i senaten. Men med valet av Cori Bush och Jamaal Bowman till representanthuset inkasserades också progressiva segrar och desssa två kommer nu att ansluta sig till Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib med fleras grupp (Demokrater på vänsterkanten).

Trots Republikanernas alla röstbegränsande åtgärder och ständiga attacker på förtidsröstningen fanns en möjlighet att valet skulle resultera i en jordskredsseger för Trumps motkandidat om denne hade varit Bernie Sanders istället för Joe Biden. 
Knappt någon president har innan ett val haft så låga förtroendesiffror som Trump. Men Demokraterna bedrev en ytterst svag kampanj mot Trump och ställde upp med en väldigt svag storföretagskandidat. 
I en vallokalsundersökning av Fox uppgav 72 procent av de röstande att de stödde kravet på offentlig vård för alla. I Florida, där Trump vann, hölls på valdagen folkomröstning om delstaten ska införa en minimilön på 15 dollar i timmen eller inte – 61 procent sa ja. 
Detta visar att en tydlig appell till arbetarklassväljarna, som Sanders på ett effektivt sätt skulle ha kunnat göra, hade potentialen att vinna en jordskredsseger.

Trump har på ett kriminellt sätt misskött coronapandemin – vilket har lett till hundratusentals dödsfall i USA – och hans styre bär ansvaret för den massarbetslöshet som råder och att miljoner amerikaner kastas ned i fattigdomsfällan. Men Demokraterna gjorde allt för att inte ro hem en till synes given seger. 
Demokraterna ställde upp med en kandidat som man ansåg så besvärande att han hölls borta från offentligheten, inga kampanjer med valarbetare bedrevs i de viktiga ”vågmästarstaterna” och partiet stödde inte krav på offentlig sjukvård för alla (Medicare for All) och beskattning av de rika, samt genomförde ingen kampanj för att få miljontals nya väljare som avskyr Trump att registrera sig. 
Demokraternas tillkortakommanden är inte en följd av ”misstag”, utan beror på att det är ett kapitalistiskt parti kontrollerat av de rika. 

Biden klargjorde under kampanjens sista dagar att han aldrig skulle förbjuda frackning, aldrig skära ned polisbudgetar samt att han accepterade att högern fick ännu en plats i Högsta domstolen. 
Han sa (återigen!) att polisens rasistiska mord kan åtgärdas genom att polisen istället skjuter misstänkta i benet, och att han vägrade att stödja Medicare for All då valet ägde rum under pandemins höjdpunkt. 
Det är därför inte överraskande att Axios undesökning visade att över 58 procent av Demokraternas väljare var mer motiverade att rösta ”mot Trump” än ”för Biden”.

Vi kan inte begränsa våra krav till vad som är acceptabelt för Demokraternas toppar och de miljardärer som backar upp partiet.

Demokraternas ledning kämpade hårdare och mer effektivt mot Bernie i primärvalen än de gjorde mot Trump i presidentvalet. Sanders borde inte heller ha kapitulerat inför Biden eller hållt inne med sin kritik, eftersom det gav utrymme för Trump att framställa sig som en antietablissemangskandidat.
Det finns de som påstår att det ökade röstetalet för Trump jämfört med 2016 endast beror på de vita arbetarnas rasism. USA är ett rasistiskt samhälle, där extremhögern har vuxit och kommer att vara ett fortsatt hot som socialister och arbetarrörelsen behöver bekämpa.
Men det vore ett allvarligt misstag att reducera Trumps väljare till ett enda block av rasistiska vita väljare. Trump fick i detta val ökat stöd bland svarta och latinoväljare. Det finns flera skäl till detta, varav ett viktigt är ekonomin och Demokraternas fullständiga misslyckande med att klargöra de hot som krisen innebär.

Svaret på rasismen och extremhögern är arbetarnas kamp och enhet. Att uppnå denna enhet i ett extremt polariserat samhälle är inte lätt. Men vi anser att det är möjligt på grundval av ett kämpande program som förenar krav på förbättringar för hela klassen med ett klart och tydligt ställningstagande för svart frigörelse och invandrares rättigheter.
Det massiva multietniska upproret denna sommar – och det utbredda stödet som Black Lives Matter och kampen hade – efter polisens mord på George Floyd visade just precis på potentialen hos en enad kamp mot rasism och orättvisor. 
Men avsaknaden av en ledning, organisation och en klar och tydlig strategi gav den härskande klassen möjligheten att skapa förvirring och avleda kampen genom att bland annat lova att se över polisbudgetarna. 

Det står klart att en Biden/Harris­administration inte kommer att lösa något av de avgörande problem som arbetare står inför. Det är förutsägbart att de kommer att gömma sig bakom att Republikanerna behåller kontrollen över senaten, och i valet sa Biden att även om Demokraterna får kontrollen över senaten kommer han att ”arbeta tillsammans med Republikanerna”. Detta är en ständigt återkommande omskrivning för överenskommelser som innebär massiva attacker på arbetarnas villkor. 
En ny Bidenadministration tvingas från första början konfrontera en pandemikris och en ekonomi i nedgång. Federal Reserve (USA:s riksbank) och kapitalistiska ekonomister är så gott som samstämmiga i fråga om att det behövs avsevärt mer av stimulanser för att förhindra en ännu större ekonomisk nedgång.
Trots att det brådskar med ett återställande av 600-dollarstillägget till arbetslösa, som fanns i våras, krävs omedelbara, långtgående och bestående förändringar i form av en Green New Deal (ny grön giv) och Medicare for All. Men detta har ingen plats i Demokraternas program.

Vi behöver snabbt bygga en massrörelse som tar kamp för krisåtgärder som utgår från behoven, en socialistisk grön ny giv, demokratisk kontroll över polisen, sjukvård för alla och mycket mer. Vi kan inte förlita oss på att Demokraterna kommer att genomföra de förändringar som krävs.
Biden intar Vita huset samtidigt som den amerikanska kapitalismen befinner sig i en djup historisk kris. Han kommer att ha målet att tjäna miljardärsklassens intressen, precis som han har gjort under hela sin politiska karriär. 
Detta kommer att få miljontals att söka efter ett alternativ till Demokraternas ledning och till mainstreampolitiken i allmänhet. Men risken finns också att extremhögern kan parasitera på den nya Bidenadministrationens inomkapitalistiska politik. 
För att bekämpa de högerextrema rasisterna behövs ett program som kan mobilisera arbetare till handling. Vi kan inte begränsa våra krav till vad som är acceptabelt för Demokraternas toppar och de miljardärer som backar upp partiet.

Socialist Alternative anser att vi behöver ett nytt parti baserat på arbetarklassen och förespråkar att detta nya parti ska kämpa för att banker och storföretag tas över av samhället och ställs under arbetarnas demokratiska kontroll och styre.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!