USA: En krigsmaskin har satts in mot studenternas protester

Universitetsledningen och polisen har svarat studentprotesterna med en rad repressiva åtgärder och hittills har över 1 600 studenter hittills gripits i de polisräder som har genomförts. (Foto: SWinxy/ Wikimedia Commons)

Av JESADA JITPRAPHAKHAN (Socialist Alternative, ISA:s sympatisörer i USA) // Artikel i Offensiv

Natten till den 30 april stormades Columbia University i New York av hundratals kravallutrustade poliser. Det var vid Columbia University som de första av de nära 100 studentprotestlägren mot kriget mot mot Gaza upprättades. Studentprotesterna har dessutom spridit sig till en rad europeiska länder.

Morgonen den 29 april hade en grupp demonstranter inlett en ockupation av Hamilton Hall, som de döpte om till Hind’s Hall för att hedra en 6-årig palestinsk flicka som dödades av den israeliska militären tidigare i år. De vägrade att ge sig av förrän skolan gick med på deras krav: att universitetet klipper alla band till företag som stödjer och profiterar på Israels krig, samt amnesti till de demonstranter som har bestraffats.
Men med dragna vapen tog sig polisen upp på andra våningen och använde flashbanggranater för att övermanna och gripa ett 50-tal demonstranter som sedan fördes bort i buntband. När dagen gick mot sitt slut hade totalt 282 personer gripits på Columbia University och det närliggande CCNY.

Stormningen av Columbia University följdes sedan av att polisen gick till våldsamt angrepp mot studentprotestlägret på UCLA i Los Angeles (Offensivs kommentar).
Polisens och myndigheternas eskalerande repression hade föregåtts av att proteströrelsen började trappa upp kampen med campusockupationer för att sätta ännu mer kraft bakom sitt främsta krav: att universitet och skolor ska avyttra de aktier man har i företag som stödjer den israeliska regeringens krig mot och belägring av Gaza.
Universitetsledningen och polisen har svarat studentprotesterna med en rad repressiva åtgärder och hittills har över 1 600 studenter hittills gripits i de polisräder som har genomförts.

Polisinsatserna har ofta varit väldigt brutala; vid University of Wisconsin-Madison sågs polisen knäböja på en gripen persons nacke.
Vid University of Texas i Austin använde polisen pepparspray mot demonstranterna, som anklagades för olaga intrång, vilket kan ge böter på 20 00 kronor och sex månaders fängelse. Ett stort antal studenter har avstängts och vräkts från sina bostäder på campus.
På många skolor har fakulteten organiserat sig för att försvara studentprotesterna mot förtryck, och i vissa fall har de själva blivit arresterade.

Varje våg av stora studentprotester sätter de stora, inkomstbringande universiteten i en svår sits. Universiteten vill gärna framställa sig som bastioner för demokrati och mångfald och som fristående från det etablissemang som de i själva verket är en del av. Universitetens image av en oas av frihet är en av den västerländska kapitalismens många avlastningsventiler. Men när missnöjet inte bara låter sig pysas ut och studenternas protest blir till ett hot mot den rådande ordningen svarar universiteten och dess ledningar med repression mot de som protesterar och med nedstängningar av universitetsområdena.
Möjligheterna att vidta repressiva åtgärder har dessutom underlättats av den nya lag som representanthuset har antagit och som gör det lättare för skolförvaltningar att stoppa solidaritetsaktioner för det palestinska folket. Denna lag som påstås vara riktad mot antisemitism stöddes av både demokrater och republikaner.
På grund av opinionen har Bidenadministrationen, den israeliska regimens trognaste allierade, känt sig tvungen att kritisera den israeliska regimens krigföring.
Men när spänningarna mellan Israel och Iran skärptes och hotet om ett storkrig blev akut passade Bidenadministrationen på att på nytt deklarera sitt fulla stöd till kriget. I samma veva beslöt kongressen att ge den israeliska regimen ett nytt stödpaket på 26 miljarder dollar (drygt 260 miljarder kronor).

Att det snart är val gör en redan impopulär Biden extra sårbar och den härskande klassens borgerligt liberala flygel, som ledningen för universiteten oftast tillhör, än mer angelägen om att förhindra att antikrigsprotesterna trappas upp.
När skolåret nu går mot sitt slut hoppas de på att kunna kväsa proteströrelsen och att sommaruppehållet sedan ska förhindra att motståndet tar fart igen. Det vill säga att snart ska den ”sociala freden” vara återställd.
Om de kommer att lyckas med detta är dock en öppen fråga. I denna kamprörelse deltar ett nytt skikt av studenter som inte bär på den demoralisering som följde efter Black Lives Matters-rörelsens misslyckande 2020. Vidare har delar av den fackliga rörelsen anslutit sig till krigsmotståndet, men fackföreningarna både kan och måste göra mer. Potentialen finns för ett växande antikrigsmotstånd.
Studenternas proteströrelse behöver växa för att överleva och lyckas. Studentaktivister från olika delar av landet behöver samlas i en rikskonferens som kan diskutera och besluta om kampens nästa steg. Ett sådant nytt steg kan vara att förbereda en massmobilisering till det demokratiska partiets konvent (DNC) i augusti för att kräva ett permanent eldupphör.
En livlig massprotest på DNC, där den krigsvänlige Biden kommer att utses till demokraternas kandidat, skulle kunna ge den mest betydelsefulla antikrigsrörelsen på decennier en nödvändig skjuts framåt.

Socialist Alternative säger:

• Solidaritet med studenter som fortsätter att driva kampen på sina campus.
• Stoppa alla resurser från statliga och privata universitet som är kopplade till den brutala ockupationen av palestinsk mark.
• Sprid kampen till varje campus och bygg en antikrigsrörelse av studenter och arbetare.
• Universitetens fackföreningar bör backa upp studenternas protester med strejker.
• Bygg upp för en storstrejk som stänger ner landets alla campus.
• Avsluta allt militärt stöd till Israel.
• Nej till Biden och Trump, för ett nytt antikrigsparti för arbetande människor.
• För ett permanent eldupphör – nu! Gör slut på ockupationen.
• För ett socialistiskt Palestina och ett socialistiskt Israel i en socialistisk federation i Mellanöstern. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!