USA: Försvara rätten till abort

Flera starka protester har ägt rum till försvar av aborträtten i USA, på flera håll på initiativ av Socialist Alternative (Foto: Miki Jourdan / Flickr CC).

av Greyson Van Arsdale, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

På kvällen den 3 maj samlades tusentals demonstranter i städer över hela landet för att protestera mot det läckta utkastet till beslut från Högsta domstolen som skulle upphäva Roe mot Wade från 1973 (läs om hur den kampen vanns här), en historisk dom för aborträtt i USA. I juni ska Högsta domstolen fatta sitt beslut, vilket ger rörelsen ett tidsfönster för att organisera sig och slå tillbaka mot domen.
De protester som hittills har genomförts når en ny kulmen på fredag den 13 maj med landsomfattande strejk- och protestaktioner på skolor och universitet.

Socialist Alternative ledde stora protester i bland annat Philadelphia, Boston, Minneapolis, Madison, Pittsburgh, Chicago, Houston och Seattle, där vi uppmanade till upptrappad kamp med strejker och ”walk-outs” för att försvara rätten till abort. I andra städer har vi utgjort demonstrationens socialistiska och feministiska block.
En del människor reste i flera timmar för att delta i protesterna. Rachel Wilder, medlem i Socialist Alternative och student vid Temple University, var en av talarna på demonstrationen i Philadelphia:
– Större progressiva segrar i USA är aldrig något som vi har fått gratis av etablissemanget. Sanningen är att etablissemanget alltid har varit på fel sida i kampen för rätten till abort, samkönade äktenskap, medborgarrätt och mot rasism. Det är masskampen underifrån som tvingat storföretagens två partier att ge efter. Och nu krävs att miljontals människor går ut på gatorna för att försvara abort och stoppa högern!

Protesterna över hela landet visar på ett stort missnöje med Demokraternas misslyckanden när det gäller att försvara abort och kämpa för att försvara arbetande människor av alla kön.
I valet lovade Joe Biden att göra Roe mot Wade till en oinskränkt lag och 2008 kampanjade Obama om att legalisera abort, men därefter hände inget, trots att Demokraterna hade en ”supermajoritet” i kongressen.
Efter att Högsta domstolens yttrande hade läckt ut var Bidens enda kommentar att han ”skulle ha ett alternativ redo” om Roe mot Wade upphävs – inte att Demokraterna i kongressen skulle besluta om laglig rätt till abort.
Det är tydligt att unga människor har tröttnat på Demokraternas alla brutna löften. Under protestmarschen i Manhattan, New York kunde man höra demonstranter skandera ”Det räcker inte att rösta blått (Demokraternas färg)! Demokraterna, vi synar er bluff!”.

Kshama Sawant, Socialist Alternative-medlem och kommunfullmäktigeledamot i Seattle, var en av talarna på demonstrationen i Seattle förra veckan:
– Demokraterna vet inte hur man kämpar och räds mer än något annat självständig kamp och organisering. Det är ett parti som kommer att göra allt för att marginalisera eller driva ut verkliga progressiva aktivister, eftersom man låter kapitalismens intressen och storbolagens vinster gå före arbetsrätt, reproduktiva rättigheter, hbtq+-rättigheter och till och med före klimatkrisen som hotar den mänskliga civilisationens fortsatta existens.
– Vi behöver ett nytt parti! Ett som kämpar med näbbar och klor för att försvara reproduktiva rättigheter, arbetarnas rättigheter, hbtq+-rättigheter och som står upp mot rasism och alla former av förtryck och diskriminering.

Många av de som har demonstrerat för rätten till abort deltog också i den revolt som följde efter polismordet på George Floyd 2020. Men trots att protesterna mot polismordet blev till den största proteströrelsen i USA:s historia lyckades kampen inte vinna några avgörande framgångar, vilket reser frågan: Vad saknades och hur kan vi vinna denna kamp?
Trots den massiva uppslutningen kom protesterna mot polismordet och Justice for George Floyd inte att utvecklas till en rörelse med tydliga krav eller demokratiska strukturer, och inte heller direkt aktion.
Med bara några veckor kvar tills Högsta domstolen kan komma med ett beslut måste vi gå bortom protester på gator och torg och trappa upp vår kamp till att inkludera walkouts, ockupationer och även strejker. Energin från protesterna måste överföras till våra bostadsområden och arbetsplatser för att tvinga Högsta domstolen och kongressen till handling.

Arbetarrörelsen har fått nytt liv med de heroiska fackliga kampanjerna på Starbucks och Amazon. Denna återupplivade arbetarrörelse har en viktig roll att spela för att bygga upp arbetarklassens kamp för fri och lättillgänglig reproduktiv vård.
Fackförbund som SEIU och NNU, som båda organiserar vårdpersonal, har gjort uttalanden om den förödande inverkan som ett avskaffande av Roe mot Wade skulle få. Nu behöver dessa fackförbund vidta åtgärder för att försvara aborträtten, och vi behöver fler fackföreningar som tar steget in i denna kamp.
Det nybildade fackförbundet Amazon Labor Union visade viktig solidaritet när deras tillfälliga ordförande Chris Smalls uppmanade demonstranter att ansluta sig till demonstrationerna i New York i förra veckan.
Fackföreningarna har ett särskilt stort intresse av att vinna laglig rätt till abort och att gå vidare för att vinna Medicare for All (allmän och avgiftsfri sjukförsäkring) med fullständig reproduktiv och könsbekräftande vård.
Om vi inte slår tillbaka attacken mot domen Roe mot Wade öppnas dörren till nya, brutala attacker mot kvinnors och hbtq+-personers rättigheter. För att vinna behöver rörelsen starka krav som flyttar terrängen från försvar till anfall.

SOCIALIST ALTERNATIVE SÄGER:
• Slå tillbaka högern! Stoppa Högsta domstolens försök att upphäva Roe mot Wade.
• Masskampanjer med strejker, ockupationer och blockader för att försvara aborträtten.
• Demokraterna, som har majoritet i kongressen, måste omedelbart legalisera abort.
• Kongressen måste anta Medicare for All med reproduktiv vård och fullständig könsbekräftande vård för alla.
• Vi behöver enad kamp mot könsförtryck i alla dess former – kamp för full reproduktiv vård och mot alla de reaktionära antitranslagar som införs av delstater runt om i landet.
• För bygget av ett arbetarparti som försvarar arbetarkvinnornas, hbtq+-personers, svarta och rasifierade människors intressen.

STÖD ABORTRÄTTSKAMPEN I USA!
Stöd aborträttskampen i USA – GENOM GRUPPFOTON som vi skickar som STÖD och i PROTEST.
Den 13 maj sker det protester och strejker på skolor och universitet över hela USA. Rörelsen bröt ut den 3 maj när det läckte ut att Högsta Domstolen ämnar ta beslut om att upphäva Roe mot Wade, en chockerande antifeminism. Därför måste vi ställa oss upp och säga STOPP.
Fredag är redan strejkdag i Sverige. #kvinnostrejk har pågått i över ett år i protest mot det dödliga våldet mot kvinnor. Det är den mest extrema formen av mäns våld mot kvinnor som baserar sig på att man tar sig rätten över någon annans kropp. Denna form av våld kommer att gödas av lagstiftning och domar som tar ifrån kvinnor makten över sina egna kroppar.
GÖR SÅ HÄR: Samla dina arbetskamrater, dina klasskamrater, dina grannar eller dina vänner och diskutera de här frågorna. Gör en skylt där ni skriver ert budskap, helst på engelska (går bra att ha flera språk). TA EN GRUPPBILD och posta denna bild i FB-eventet (Vi stödjer aborträttskampen i USA, #kvinnostrejk) eller skicka via mail till:
socialistfeministrosa@gmail.com
Skriv gärna om ni representerar ett arbetslag, skola eller kvarter, osv. Skriv också gärna dit förbättringar ni vill kräva.
Detta initiativ kommer från den svenska delen av ROSA – ett socialistisk feministiskt nätverk i 30 länder. I Sverige driver Rättvisepartiet Socialisterna ROSA. Vi stödjer vår systerorganisation i USA – Socialist Alternative – som har initierat skolstrejksdagen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!