USA: ”Hela systemet är skyldigt till polisvåldet och rasismen”

Den statliga rasismen, som polisens mord på rasifierade är ett brutalt uttryck för, kan bara utplånas genom en kamp för grundläggande socialistiska förändringar (Foto: Joe Brusky / Flickr CC).

av Rebecca Green, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

I samma stund som polisen Derek Chauvin dömdes för mordet på George Floyd i Minneapolis sköt polisen i Columbus, Ohio ytterligare en svart person till döds. Denna gång var det en sextonårig flicka vid namn Ma’Khia Bryant som dödades. Tidigare under rättegången mot Chauvin sköt polisen i Columbus ihjäl Miles Jackson. Han dödades inne på Mount Carmel St. Ann-sjukhuset.

Samtidigt som den fällande domen i rättegången mot Derek Chauvin var en seger för kamprörelsen visar de nya dödsskjutningarna som har ägt rum att mördarpoliser inte bara är ruttna äpplen, utan att hela äppelträdet är ruttet.
Djupet av den rasism som finns inrotad i systemet framhävs särskilt av de händelser som ledde fram till skjutningen av 16-åriga Ma’Khia Bryant.
När det gäller dödskjutningen av Miles Jackson uppgav polisen i Columbus först att de hade stoppat en ”aktiv skytt”, medan kropps­kamerafoton tydligt visade att de hade skjutit honom med elpistol; han låg nedtvingad och fasthållen på golvet när han sköts till döds. 

Efter det och i samband med en protest som manade till rättvisa för Daunte Wright, som sköts till döds av polisen i Brooklyn Center utanför Minneapolis i april, grep Columbuspolisen Hunter Mattin. Mattin påstods ha slagit en polis med en träkäpp, men anklagelsen var falsk.
Polisens agerande i Columbus och användandet av falska anklagelser utgör en i raden av många attacker som har riktats mot Black Lives Matter och vänstern. I Ohio har delstaten lagt fram fyra nya lagförslag som gör protester till en brottslig handling samt juridiskt rättfärdigar mordiska handlingar som den utförd av Kyle Rittenhouse, som sköt BLM-protesterande till döds i Kenosha, Wisconsin förra sommaren.

Det behövs fortfarande kamp för att få igenom en avgörande systemförändring.

Som svar på protesterna i Columbus twittrade stadens borgmästare Andrew J. Ginther att: ”Våld och förstörelse kommer inte att tolereras”.
Protesterna anklagas för att vara våldsamma och förberedelser görs för att de ska olagligförklaras, samtidigt som polisen såg mellan fingrarna på när kravaller nyligen bröt ut efter en fotbollsmatch och parkerade bilar sattes i brand. Trots att polisen larmades kl 22.45 var de inte på plats förrän kl 03.00 på morgonen och inga gripanden gjordes.
Medlemmar i Socialist Alternative anslöt sig till hundratals protesterande samma natt som Ma’Khia Bryant blev skjuten. Talare krävde nedskärningar i polisbudgeten och krävde att dessa medel istället skulle anslås till social service som utbildning, bostäder och jobb.
Protestmarschen fick under sin gång anslutning av en inspirerande bilkaravan som tutade till stöd, inklusive ett antal busschaufförer.

Dödandet av Ma’Khia Bryant, Daunte Wright, Adam Toledo och Miles Jackson visar att det fortfarande behövs kamp för att få igenom en avgörande systemförändring, trots den fällande domen i fallet Chauvin.
För att kunna få till stånd en sådan förändring behöver vi bredda Black Lives Matter-rörelsen och uppmana fackföreningar och arbetare – sjuksköterskor, lärare, busschaufförer, Amazonanställda och andra – att ansluta sig till kampen mot det rasistiska polisvåldet.

SOCIALIST ALTERNATIVE I COLUMBUS, USA SÄGER:
• #BlackLivesStillMatter: Chauvin dömdes tack vare vår rörelse. Vi behöver samordnade massprotester och aktionsdagar. Vi behöver uppmana fackföreningar att stödja kampen för svartas liv.
• Åtala och döm omedelbart de poliser som är inblandade i morden på Daunte Wright, Adam Toledo, Ma’Khia Bryant och Miles Jackson.
• Lokalsamhället måste få demokratisk kontroll över polisen – inte en urvattnad civil tillsynsstyrelse. Vi behöver en verklig, demokratiskt vald och ansvarig lokalsamhälleskontroll över polisen, inklusive kontroll över anställningar och uppsägningar, insyn över budgetprioriteringar och rätt att inlägga stämningar.
• Avväpna och avmilitarisera polisen: Nationalgardestrupper ockuperade Minneapolis inför åtalet mot Chauvin, samtidigt som militariserade poliskårer ställde till med förödelse i lokala arbetarklassdistrikt runt om i landet. Vi behöver avväpna den patrullerande polisen och avmilitarisera poliskårer överallt.
• Rusta upp skolan och våra bostadsområden. Öka anslaget till bostadsbyggande och jobbsatsningar – inte polisen: Minska polisbudgetarna med åtminstone 50 procent, beskatta de rika och anslå medel till våra offentliga skolor, bostäder med permanent låg hyra och gröna jobb med löner som det går att leva på!
• Hela systemet är skyldigt: För att få igenom bestående förändringar måste kampen mot polisens rasism och det storföretagsanknutna politiska etablissemanget utvidgas till en kamp mot det vinstjagande kapitalistiska systemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!