USA: Högsta domstolen vill avskaffa aborträtten – svara med omedelbara protester

Aborträtten är hotad i USA – nu måste ett omedelbart motstånd byggas (Foto: Brett Davis / Flickr CC).

USA:s Högsta domstol är på väg att avskaffa aborträtten. Enligt Politico har Högsta domstolen, som kontrolleras av en trumpistisk höger, lagt ett yttrande som upphäver den historiska domen för aborträtt Roe mot Wade (1973).

”Vi anser att Roe bör upphävas”, står det i yttrandet som är märkt med texten ”Opinion of the Court” (”Domstolens uppfattning”). I texten heter det vidare att: ”Konstitutionen förbjuder inte medborgare i enskilda delstater att begränsa eller förbjuda abort. Roe fråntog delstaterna den rätten. Vi upphäver nu detta.”
Domstolens attack visar att inte ens de mest grundläggande mänskliga rättigheterna är säkrade under kapitalismen.

Protester har redan genomförts mot Högsta domstolens planer. Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) skriver i ett uttalande den 3 maj:
”Högsta domstolen står redo att riva upp Roe mot Wade, vilket innebär att abort kommer att förbjudas i 22 delstater. Abortmotståndarna vill vrida tillbaka klockan när det gäller kvinnors rättigheter, och för de miljontals kvinnor som bor och lever i delstater som har infört allvarliga inskränkningar av aborträtten skulle beslutet innebära att de helt förnekas rätten till sina egna kroppar.
Biden och Demokraterna har fullständigt misslyckats med att skydda aborträtten. Kvinno-, vänster- och socialistiska organisationer måste omedelbart mobilisera sig för att stoppa högerns kvinnofientliga agenda.
Det krävdes en massrörelse för att vinna Roe, och det kommer att krävas en massrörelse för att försvara den! Vi behöver omedelbara och samordnade protester i alla större städer och orter för att kunna bygga en landsomfattande rörelse.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!