USA: Hyresstrejk från 1 maj och nya protestaktioner på Amazon

Rent Strike 2020 uppmanar till hyresstrejk: ”Vi kan inte betala och kommer inte att betala”.

av Offensiv

Rent Strike 2020 (Hyresstrejk 2020) manar till hyresstrejk från den 1 maj i USA. 

Miljoner amerikaner som blivit arbetslösa eller som av andra skäl förlorat stora delar av sin månadsinkomst har helt enkelt inte råd att betala hyran. Men hyresvärdarna vägrar gå med på hyresstopp under coronakrisen.

Därför manar den breda kamprörelsen Rent Strike 2020, där bland annat Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) ingår, till hyresstrejk från den 1 maj. Det har fått stöd av flera miljoner hyresgäster, som säger: ”Vi kan inte betala och kommer inte att betala”.
Drygt 40 procent av alla i USA som hyr sin bostad – omkring 43 miljoner hyresgäster – hade redan innan krisen svårt att klara av att betala sin hyra, som i många fall slukar en tredjedel eller mer av inkomsten.

Under denna vecka genomför arbetare på Amazon runt om i USA olika protestaktioner för omedelbara skydds- och säkerhetsåtgärder samt att arbetsplatser ögonblickligen ska stängas om smitta upptäcks.
Andra krav är att Amazons anställda ska kompenseras för hela inkomstbortfallet vid sjukdom. 
Den 24 april ska även särskilda protestaktioner genomföras med krav på att den arbetare som sparkades efter att han hade utpekats som ledare för strejken vid Amazon i Staten Island (New York) tidigare i april ska få sitt jobb tillbaka.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!