USA i uppror – Rättvisa för George Floyd!

Foto: Socialist Alternative

Av Socialist Alternative Minnesota // ur veckotidningen Offensiv

Den 25 maj mördades George Floyd av poliser i Minneapolis, USA. Sedan dess har staden exploderat i protester. Polisens hårda repression har mötts av massprotester som bland annat ockuperat en polisstation. Rättvisepartiet Socialisternas systerorganisation Socialist Alternative deltar i protesterna, bland annat genom att delta i bygget av ett stort fackligt block i den massdemonstration som planeras söndag 31 maj. Nedanstående artikel om utvecklingen är skriven av Socialist Alternative Minnesota onsdag den 27 maj.


George Floyd kvävdes till döds av på grund av att en Minneapolispolis tryckte sitt knä mot hans nacke den 25 maj 2020. En videoinspelning av mordet på Floyd som släpptes av Washington Post visar klart och tydligt att polisen ljög om att Floyd gjort motstånd mot gripandet av honom. Mördad som någon som “verkade misstänkt”, så avslöjar händelserna runt George Floyds död den vardagliga men samtidigt dödliga polisbrutaliteten.

Polisens aggressiva gripande av Floyd baserades på en rapport om att någon i området hade försökt använda en falsk 20-dollarssedel. Mordet på Floyd är, bortsett från att mord är ett förfärande och orättfärdigt svar på blotta anklagelsen om ett fattigdomsrelaterat brott, en isande förhandsuppvisning av statens respons under en djupnande ekonomisk kris som har resulterat i att nästan 40 miljoner människor blivit arbetslösa. På videon säger Floyd upprepade gånger ”Jag kan inte andas”, vilket tragiskt nog påminner om Eric Garner som mördades av polisen 2014. Hans död utlöste massaktionsdagar under Black Lives Matter-rörelsens höjdpunkt.

Den djupgående vreden bröt på några timmar ut i form av protester och många tusentals människor marscherade till polisdistrikt tre. I en överväldigande uppvisning av stöd från folk i området placerades solidaritetsbudskap på ytterdörrarna och verandorna utanför bostäderna längs marschvägen. Protesten bemöttes med tårgas, pepparsprej, gummikulor och ljud- och ljusgranater.

För att vinna #JusticeforGeorgeFloyd kan vi inte lita på samma politiska etablissemang som drivit oss hit. Vi bör vara klara och tydliga med att dessa protester är det mest effektiva sättet att uppnå #JusticeforGeorgeFloyd och uppmärksamma verkligheten med den pågående polisbrutaliteten. Vi bör utvidga kampen till bredare mobiliseringar för samordnade massaktionsdagar som involverar unga, områden med mest icke-vita och den bredare arbetarklassen. Det finns en risk för att fortsatta protester utan någon hållbar och samordnad struktur kan tappa farten. En välorganiserad massrörelse kan börja med att påtala den strukturella rasism och ojämlikhet som omger polisvåldet genom att ställa krav på sociala program, offentlig utbildning och offentliga bostäder med förstahandskontrakt som folk har råd att bo i.

Ingen tilltro till borgmästare Frey eller Trumps FBI

Responsen från polismyndigheten i Minneapolis på dessa protester står i skarp kontrast deras passiva bemötande av de beväpnade ”befria delstaten”-protesterna som pågick veckorna innan. Polismyndighetens agerande ökar risken för att högerextrema medborgargarden känner sig uppmuntrade till att terrorisera protesterande, som till exempel det rasistiska medborgargardesvåldet mot ockupationen av det fjärde polisdistriktet under 2015. De faktum att polisfackets ordförande, Bob Kroll, är en entusiastisk Trumpanhängare som introducerade Trump på ett massmöte 2019, ökar risken för att Trump och högerextrema krafter intervenerar.

För att stå emot den våldsamma repressionen från polismyndighetens sida och hotet av stärkta högerextrema medborgargardister måste massorganisationer som fackföreningar stödja protesterna och använder sina resurser till att organisera solidaritetskommittéer för att skydda protesterande. Minnesotas sjuksköterske- och lärarfack har i en viktig uppvisning av potentialen för solidaritet gjort uttalanden som fördömer mordet på Floyd. Fler fackföreningar borde göra samma sak.

Borgmästaren Jacob Frey började snabbt, under ett tryck från en enorm ilska från allmänheten, samt insikten om att folk inte känner något förtroende för den lokala polismyndighetens utredning av sig själv, trycka på för att Minnesota Bureau of Criminal Affairs (ungefär Minnesotas kriminalvårdsbyrå, ö a) och FBI ska leda utredningen. Politiker använder denna taktik för att ta udden av protester med krav på omedelbara åtal mot de inblandade poliserna och för att avleda rörelser som kämpar för strukturella förändringar av polisväsendet.

Vi behöver vara på det klara med att de delstatliga och federala polismyndigheterna inte är arbetarklassens vänner, särskilt inte i fråga om immigranter och de icke-vitas lokalsamhällen. Minnesota Bureau of Criminal Affairs var den organisation som utredde mordet på Philando Castille och som öppnade vägen för den ansvariga polisens frikännande. Andra metoder, som till exempel sammankallandet av en ”Stor jury”, fungerar sällan och leder i mindre än 2 procent av fallen till fällande dom för poliser som dödar.

Vi kan inte ha något förtroende för att FBI skulle göra bättre ifrån sig. FBI har, agerande under ledning av Donald Trump som rutinmässigt ställer sig på samma sida som mördarpoliser och högerextrema krafter, en lång historia av att terrorisera arbetarklassen på lokalplanet som till exempel dess spionprogram för att fånga upp lokala unga muslimer, repression mot ursprungsfolksaktivister och program som COINTELPRO – som på ett våldsamt sätt gjorde radikala rörelser för svarta och bruna till måltavlor.

Vi behöver samtidigt som vi kämpar för omedelbart åtal av de inblandade poliserna också kräva en genomgång hela vägen frǻn toppen till botten av Minnesotas polismyndighet. Mordet på George Floyd följde mordet på Justine Damond 2017, mordet 2015 på Jamar Clark och mordet 2013 på Terrance Franklin, tillsammans med många fler.

Politikerna pekar redan nu på sånt som inte ger någon som helst strukturell förändring. Minnesotas ledande senator Amy Klobuchar, en av Joe Bidens högsta vicepresidentkandidater, uppmanar till exempel till en utredning av de ”inblandade individerna”. Hennes uttalande ignorerar den välkända verkligheten att endast ett fåtal poliser någonsin åtalats för sina brott under tjänsteutövning, och tar bort uppmärksamheten från de allmänt brutala och rasistiska metoderna hos Minnesotapolisen.

Foto: Socialist Alternative

Vi har ingen tilltro till borgmästare Frey eller Trumps FBI för att få rättvisa. Deras fortsatta misslyckande med att få bort rasistiska poliser och de ingrodda rasistiska fördomarna inom poliskåren visar på det stora behovet av en helt igenom oberoende, lokalt vald och tillsatt utredning med fullständiga maktbefogenheter över Minneapolis polismyndighet, inklusive rätt att stämma, anställa, avskeda och se över budgetprioriteringar. Dessa maktbefogenheter borde sen utvidgas till ett permanent demokratiskt valt lokalt kontrollorgan.

Hela systemet är skyldigt

Stadsfullmäktige har gjort så lite som möjligt och endast agerat under tryck från lokalsamhället. Trots många uppmärksammade fall av mord utförda av poliser, har man snarare än att leda en upprensning inom poliskåren, bromsat samhällets krav på rättvisa. Inte heller den ”progressiva” flygeln inom stadsfullmäktige har lyckats göra något. 2018 röstade fullmäktigeledamöterna Alondra Cano och fullmäktiges vice ordförande Andrea Jenkins tillsammans med Lisa Goodman, Abdi Warsame och Linea Palmisano emot utökade befogenheter för stadsfullmäktige att få ett mått av överinseende i Minneapolis polismyndighet. De slöt upp bakom polischefen Medaria Arradondo, vars utnämning som den första svarta polischefen sågs som progressivt i sig själv, och borgmästare Jacob Frey, som ”orubbligt motsatte” utökad översyn av Minnesotas polismyndighet.

Samtidigt som företag som Target har rekordförsäljning under coronavirus-nedstängningen och Wall Street-firmor som US Bank har sina högkvarter här, så har de styrande Demokraterna i Minneapolis makten över en av de etniskt och ekonomiskt mest ojämlika städerna i landet. Stadsfullmäktige opponerade sig i åratal stenhårt emot minimilönekravet på 15 dollar i timmen (ofta med eko från högern om lågavlönade arbetare, löner och jobbskapare), men gav slutligen med sig under trycket från en växande rörelse. De har i åratal försökt privatisera det som finns kvar av allmännyttiga bostäder och uppmuntrar lyxbostadsutveckling med fantasier om att fördelar ska ”sippra ned” till arbetarklassen. För ett år sedan omkom fem personer i en höghusbrand som kunde ha förhindrats om stadens byggnormer hade krävt att hyresvärden skulle ha låtit installera ett sprinklersystem. Under kapitalismen utövas rättsstatsstyre som en förevändning för förtryck av arbetare och marginaliserade lokalsamhällen, bara för att sedan dunsta bort så fort det blir fråga om miljardärsklassens enorma företagsbedrägerier.

Vi kan bygga ett alternativ. Jämför svagheterna i Minneapolis stadsfullmäktige mot Kshama Sawant, en Socialist Alternative-medlem som har blivit invald i Seattles stadsfullmäktige tre gånger i rad. Hon har utgjort en så pass konsekvent röst för arbetarklassen att storföretag som Amazon spenderade 1,5 miljoner dollar på försöken att besegra henne i förra årets valkampanj, som hämnd för hennes ansträngningar att bygga en rörelse som kan driva igen en ”Amazonskatt” på storföretagens miljarddollarvinster.

Kshama Sawant är också en konsekvent röst emot polisbrutalitet, kämpar emot ytterligare militarisering av Seattles poliskår och står ensam som enda ”nej”-röstaren i stadsfullmäktige mot en kontraktsöverenskommelse med polisen som tar bort grundläggande ansvarsutkrävande åtgärder. Detta gjorde Demokraternas partietablissemang och den högervridna ledningen för polisfacket så rasande att de drev kampanj sida vid sida med storföretagen för att besegra henne. Föreställ er vad vi skulle ha kunnat göra i dessa tider med ens en enda invald ledamot i Minneapolis stadsfullmäktige som såg som sin roll att företräda rörelser för social rättvisa, stället för den sedvanliga ”business as usual”-politiken!

Vi måste alla ut på gatorna för att bygga protester som syftar till att uppnå rättvisa för George Floyd.

Socialist Alternative kräver:

  • Ställ polisen inför rätta – omedelbart gripande av och åtal för de fyra poliser som är inblandade i mordet på George Floyd.
  • #JusticeforGeorgeFloyd – samordnade massprotester och aktionsdagar som involverar unga och folk i arbetarklassen, särskilt icke-vita, i planering och mobilisering.
  • Inget förtroende för borgmästare Frey eller Trumps FBI – lansera en på lokalval baserad omstrukturering av Minneapolis polismyndighet, med verkliga befogenheter inkluderat att anställa, avskeda, stämma och se över budgetprioriteringar.
  • Fattigdom är en del av statens våld – polisvåld är ett med det kapitalistiska system som vilar på en grundval av strukturell rasism och ojämlikhet. Beskatta de rika för att investera i gröna jobb, sociala omsorgsprogram, kostnadsfri offentlig utbildning, offentliga bostäder med förstahandskontrakt som folk har råd med.
  • Hela systemet är skyldigt – Malcolm X sade: ”Du kan inte ha kapitalism utan rasism”. För att kunna uppnå en bestående förändring måste kampen mot polisens rasism och det storföretagsvänliga politiska etablissemanget utvidgas till en kamp mot det kapitalistiska systemet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!