USA: Lärarfacket AFT hotar med strejk mot covid-19-otrygga skolor

Garantier och praxis för social distansering, skyddsmasker för elever och personal, tillgång till att kunna tvätta sina händer, ökade resurser och bemanning, med mera krävs av AFT (Foto: Socialist Alternative).

av Chris Carroll, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

USA:s lärarfack AFT, ett av de två stora lärarfacken i USA, har rått sina medlemmar att ”använda varje handling och verktyg som finns” om skolledningarna och näringslivspolitikerna inte erbjuder acceptabla hälso- och trygghetsprotokoll för de skolor som nu startar upp igen.

AFT har skisserat ut en återöppningsplan med omfattande trygghetsåtgärder baserade på den senaste vetenskapen. Där ingår att hålla sig under tröskeln för smitto- och spridningstalen; att använda effektiva metoder för att bevaka, spåra och isolera smittan. 
Den manar också till att ha garantier och praxis för social distansering, skyddsmasker för elever och personal, tillgång till att kunna tvätta sina händer, resurser och bemanning för att hålla rent och sanera lokaler, samt nödvändig upprustning av ventilationer och byggnaderna.
Vi har redan sett hur enbart hot om strejk kan ha en påverkan. United Teachers of Los Angeles (UTLA) och Chicago Teachers Union (CTU), båda anslutna till AFT, använde hot om strejkaktioner till att pressa sina respektive skolledningar till att stoppa den fysiska återöppningen av skolorna under höstterminen. I båda städerna är en trygg skolstart inte möjlig just nu.

Årtionden av stängda skolor och större klasstorlekar går emot behovet av rejält mindre klasstorlekar för att kunna öppna skolor på ett tryggt och säkert sätt igen. Det behövs mer utrymme och fler lärare. I det kan ingå att använda oanvända lokaler eller att bygga tillfälliga byggnader utanför. Det behövs också en stark kampanj för ordentliga ventilationssystem i alla skolor.
Politiker från båda partierna prioriterar storföretagens intressen när det kommer till att öppna skolorna igen. Facken och den organiserade arbetarrörelsen måste fylla ledarskapsvakuumet och prioritera arbetares säkerhet. AFT har tagit ett viktigt steg i den riktningen.
Det officiella klartecknet till att gå ut i strejk om nödvändigt är en viktig utveckling i att ge en sån ledning till arbetarklassen under covid-19 och den ekonomiska krisen, men uppmaningen måste tas upp av fler fack och sektorer.

Det är upp till gräsrötterna och det genuina ledarskapet hos nationella och lokala fack i alla sektorer att bygga arbetarsolidariteten som krävs för att vinna våra krav. Fack med medlemmar inom offentlig utbildning, som AFSCME och SEIU, måste vara förberedda på solidaritetsaktioner om lärarfacken går ut i strejk. 
De måste mana till att beskatta miljardärerna för att kunna finansiera offentlig utbildning, trygga återöppningar inom alla sektorer, gröna jobbprogram och bygget av billiga hyresrätter.

Läs också:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!