USA: Massivt stöd för strejken på Boeing

2008-10-15 13:53:25
Den 6 september startade strejken på Boeing i delstaten Washington i USA. Efter fyra år utan löneökningar, samtidigt som cheferna har badat i rekordvinster, fick maskinisterna nog. 87 procent av medlemmarna i fackförbundet IAM röstade för strejk. Kampviljan visar på en allt mer växande känsla bland arbetare i USA att det är dags att slå tillbaka.

Det är fyra år sedan de 22 000 medlemmarna i International Association of Machinists (IAM) fick en löneökning.
Detta samtidigt som levnadsomkostnaderna har skjutit i höjden och cheferna har badat i pengar.
De senaste fem åren har Boeings vinster ökat 828 procent, något som arbetarna inte har fått ta del av.
3 500 av fackets medlemmar tjänar mindre än 15 dollar (110 kronor) i timmen, vilket knappt går att överleva på.
Sjukvård, pension och säkerhet på arbetsplatsen är andra viktiga frågor i förhandlingarna.

Strejken bröt ut den 6 september, efter att 87 procent av medlemmarna röstat för strejk.
IAM har en strejkkassa från vilken arbetarna får 150 dollar (1 100 kronor) i veckan, nå­got som är lägre än deras vanliga lön. Det hindrar emellertid inte arbetarna att strejka.
– Jag har sparat pengar hela året för en möjlig strejk. Vi är trötta på att de [Boeing] praktiskt taget stjäl från den kunniga arbetskraften. I grund och botten är det så att vi gör planen, och de kan inte göra dem utan oss, sä­ger en Boeingarbetare till Justice (CWI  USA:s tidning).
Ilskan mot företaget visades redan den 16 juli i år, då 14 000 fackmedlemmar höll ett protestmöte på arbetstid där de skanderade ”Strejk! Strejk! Strejk!”.
I en ovanlig uppvisning av arbetar­nas styrka har fackets gräsrötter organiserat marscher genom anläggning- arna i Everett och Renton varje vecka under första halvan av sina lunchraster. Arbetarna på Rentonanläggning­en tar den första minuten varje timme till att tala om för cheferna hur arbetares styrka låter. Ett enormt oväsen förs med hjälp av verktyg, bankande och skrikande, i något som de kallar för ”Operation Rolling Thunder”.
De strejkande arbetarna på Boeing har fått ett stöduttalande via en video­inspelning från en arbetare på French Airbus i Frankrike. ”Er strejk är vår strejk. En seger för arbetarna på Boeing vore en uppmuntran för oss i vår kamp.”
I helgen återupptogs förhandlingarna. I skrivande stund (den 14 oktober) har dock ingen uppgörelse kommit till stånd.

Facket har visat
sin vilja att kämpa så länge som det krävs tills Boeing förstår att arbetarna inte tänker backa. Varje dag strejken pågår kostar Boeing 100 miljoner dollar (700 miljoner kronor). Så länge som strejkvaktskedjorna upprätthålls och maskinisterna röstar ner dåliga avtal  kan de vinna en seger.
Om Boeing-arbetarnas strejk blir lyckad och andra följer deras exempel kan arbetarklassen mycket väl börja ändra på saker och ting.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!