USA och Nato är inga vänner av Ukrainas folk

USA:s utrikesminister Antony J. Blinken och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, representanter för Västimperialismen (Foto: Nato / Flickr CC).

av Conor Payne, Socialist Party (ISA Irland) // Artikel i Offensiv

USA och Nato är falska vänner som man inte kan lita på, då de agerar på världsscenen i de största amerikanska kapitalisternas intresse, inklusive banker, energibolag och vapenföretag.

Putins invasion av Ukraina har förskräckt världen på grund av det brutala bombardemanget av städer, skapandet av en ny flyktingkris och de tydliga imperialistiska ambitioner som ligger till grund för hela projektet.
Samtidigt har vi sett det ytterst imponerande motståndet från vanligt folk i Ukraina, liksom modet hos många i Ryssland som har gått ut på gatorna mot kriget. Det har funnits en massiv solidaritet med Ukraina över hela världen samt en önskan om att göra allt som är möjligt för att hjälpa det ukrainska folket. För vissa innebär detta förståeligt nog att stödja USA och Nato som den enda möjliga motvikten mot den ryska militärens och statens makt.

USA och Nato är dock falska vänner som inte går att lita på. USA och de andra stormakterna i Nato – Storbritannien, Frankrike, Tyskland med flera – är inga försvarare av demokrati, fred eller nationella rättigheter.
USA är världens största imperialistiska makt, som regelbundet avsätter regeringar som inte passar dess intressen. De styrande i USA agerar på världsscenen för att försvara den amerikanska kapitalister vinster, marknader och intressen.
USA ledde invasionen av Irak 2003, som dödade uppemot en miljon människor och det 20-åriga katastrofala kriget mot Afghanistan.
Samtidigt som de fördömer invasionen av Ukraina stöder de aktivt det inte mindre brutala saudiska kriget mot Jemens fattiga och den israeliska ockupationen av palestinierna.
Så mycket för ”internationell rätt”, ”nationell suveränitet”, ”territoriell integritet” och alla andra fraser som de använder när det passar dem.

Stormakterna i Nato är inga försvarare av demokrati, fred eller nationella rättigheter.

För både USA och Ryssland är detta en stormaktsrivalitet om vems så kallade ”inflytelsesfär” Ukraina och andra östeuropeiska länder ska ingå i, och allt detta sker i samband med ett nytt kallt krig mellan USA och Kina.
Nato är en USA-ledd militärallians som grundades för att bekämpa Sovjetunionen. Men efter Sovjetunionens fall (1989-91) expanderade Nato österut till bland annat Polen och de baltiska staterna samt erbjöd Ukraina och Gerogien medlemskap, vilket gjorde att Nato kom ända fram till Rysslands gränser.
Därför kommer varje inblandning av USA och Nato i den här konflikten att undergräva den växande oppositionen mot kriget i Ryssland och hjälpa Putins regim att underblåsa nationalismen för att stärka sin politik.
Samtidigt kommer Natomakternas så kallade ”stöd” till Ukraina endast att sträcka sig så långt som deras egna snäva imperialistiska intressen räcker.

Risken är stor för eskalerande spänningar mellan blocken och ökad militarisering på alla sidor. Vi hör krav på ökade vapenutgifter, ökad militarisering av EU, fler Natotrupper och vapen i regionen. Inget av detta kommer att leda till fred. Istället innebär det en risk för en ytterligare upptrappning av kriget.
Arbetarklassen kan inte förlita sig på att någon av de olika grupperna av kapitalistiska makthavare ska lösa denna konflikt. Istället behöver vi en global antikrigs- och antiimperialistisk rörelse underifrån, i solidaritet med Ukrainas arbetande människor och deras rätt att försvara sig.
En rörelse som verkligen kan besegra krigsmaskinen innebär massmobiliseringar, även i Ryssland, samt arbetarnas aktioner genom att vägra transportera vapen eller på andra sätt hindra Putins krigsinsatser. Detta är det alternativ vi kämpar för.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!