USA: Över en månad utan lön

2019-01-26 19:41:34

foto: Joyce N. Boghosian
Trump lägger skulden för statsapparatens nedstängning på alla utom honom själv. Arbetarna måste organisera sig underifrån mot tokhögern.

Över 800 000 statsanställda i USA står fortfarande utan lön sedan nedstängningen av USA:s statsapparat i skrivande stund (tisdag den 22 januari) går in på sin trettioandra dag. Det är rekordlångt.

Bakgrunden till att statsapparaten har stängts är att kongressen inte vill släppa igenom Donald Trumps 5,7 miljarder dollar (51,4 miljarder kronor) dyra och rasistiska mur mot flyktingar som han vill bygga på gränsen mot Mexiko. Av senatens 100 mandat innehas 53 av Republikanerna, 45 av Demokraterna och två oberoende, och det krävs minst 60 röster för att rösta igenom detta förslaget.
Det är inte första gången som statsapparaten har stängts ned då man inte har lyckats enas om finansiering och budget i kongressen, men aldrig någonsin har den dragit ut såhär långt på tiden. Tidigare rekord var under Demokraternas Bill Clinton 1995-1996, då statsapparaten hölls stängd i 21 dagar.

”Nedstängningen kan pågå i månader eller till och med år”, hotade Trump med i början av januari, och påstod i vanliga lögnaktiga fasoner att ”om du frågar de statsanställda kommer de att säga ’fortsätt så, herr president’”. I verkligheten innebär den uteblivna lönen en enorm ekonomisk press på de statsanställda som är långt ifrån nöjda med läget.
Rapporter har kommit om att människor har blivit vräkta från sina hem då de inte har kunnat betala hyran, och många har tvingats söka deltidsjobb vid sidan av sina statliga heltidsjobb. Värt att nämna är att 420 000 av de statsanställda tvingas arbeta utan lön, däribland säkerhetsvakter och -kontrollanter på flygplatser och andra transportcenter, medan resten har fått specialpermission och inte tvingas till jobbet. Dock har flera av de som tvingas jobba sjukanmält sig eller på andra sätt vägrat gå till jobbet i protest mot den uteblivna lönen och nedstängningen.
När nedstängningen kommer till ett slut kommer de statsanställda att i efterhand kunna ansöka om att få sin uteblivna lön utbetald – men de behöver också pengar nu. Många har inte längre råd med mat, tak över huvudet och andra basnödvändigheter. Dessutom har många av de anställda som drabbades sist statsapparaten stängdes 2013 ännu inte fått tillbaka sin uteblivna lön!

Att Trump är så mån om att bygga muren är en del av den rasistiska hatpropaganda han har piskat upp sedan hans presidentvalskampanj startade 2015 och som har fortsatt efter att han valdes till president. Hans påstående om att bygget av muren är det ”enda sättet att lösa en nationell säkerhetsrisk” – där han menar att flyktingar skulle innebära en säkerhetsrisk – har sporrat högerextremister till attacker och hot mot icke-vita och alla de som motsäger sig rasism, sexism, hbtq+-fobi med mera, samt sporrat högermedia till ännu värre rasistiska uttalanden. Det finns flera exempel (nazistattacken i Charlottesville och Fox News påstående om att ”du ska inte behöva vara orolig över att illegala invandrare mördar dig i sömnen” är två av allt för många).
Denna splittrande politik har som syfte att ställa utsatta grupper emot varandra – istället för att kämpa gemensamt mot eliten på toppen som skor sig på alla andra – och är en generell trend globalt, med högerpopulistiska och högerextrema valframgångar (Brasilien med Bolsonaro, Filippinerna med Duterte, med mera). Samtidigt är det den brutala nyliberala politiken som alla dessa står bakom, som utökar klassklyftorna, ger mer åt de rika och storföretag, gör människor hemlösa, dumpar löner och villkor med mera, som är en verklig säkerhetsrisk för arbetarklassen och de 99 procenten.

Trump har ännu inte valt att utlysa nationellt nödläge till syfte att kringgå kongressen och tvinga igenom bygget av muren. I helgen kom han med ett förslag till kompromiss: i utbyte mot att muren byggs ska de så kallade ”Dreamers”, papperslösa invandrare som kom till USA som barn, få förlängt uppehållstillstånd under en begränsad period. Demokraterna har på förhand förkastat detta förslag, som ska röstas om när denna tidning går i tryck.
Det spekuleras i att denna omröstning som med all säkerhet röstas ned är ett sätt för Trump att försöka skifta skulden för nedstängningen bort från sig själv och mot Demokraterna.
Detta då Trump har opinionen starkt emot sig. Opinionsundersökningar från i helgen visade att en stor majoritet av amerikanerna skyller nedstängningen på Trump, som anser att han använder nedstängningen som en taktik för att tvinga igenom muren som dessutom de allra flesta anser är ett dåligt verktyg för att behandla odokumenterade immigranter.

Allt pekar på att nedstängningen kommer att fortgå ett bra tag framöver. För att ge de statsanställda sina löner och öppna statsapparaten igen kan USA:s arbetarklass inte förlita sig på det genomkorrupta Demokraterna, ”det mindre onda”, att lösa den pågående krisen. Deras taktik om att förhandla med Trump bakom stängda dörrar och sedan säga hur oresonlig han är till media (även om det är sant) kommer inte att erbjuda en väg ur den nuvarande situationen. Det kan till och med leda till ännu en rutten kompromiss med argumentet att ”vi måste se till att de statsanställda får betalt igen”.
Så sent som 2018 stängde Demokraterna ner statsapparaten för att försöka stoppa Trumps upphävande av DACA, som lät papperslösa Dreamers, få stanna i landet. Då erbjöd de Trump 25 miljarder dollar (226 miljarder kronor) för att finansiera murbygget i utbyte mot att skydda dessa Dreamers.

Arbetarna har makten att besegra Trump och hans nedstängning genom koordinerade arbetsplatsaktioner och massprotester, men man kan inte sätta sin tillit på Demokraternas ledning att vägleda en sådan motståndsrörelse.
Istället krävs det gräsrotsorganisering och protester underifrån för att sätta press på de fackliga ledarna att mobilisera hela arbetarrörelsens kraft tillsammans med de många rörelser som finns mot Trump och hans nyliberala, sexistiska, rasistiska och klimatfientliga politik för att få ett slut på denna nedstängning.
I förlängningen måste detta också bli ett steg mot bygget av ett nytt, socialistiskt massarbetarparti som kan avskaffa kapitalismen och alla de förtryck som klassamhället har skapat och göder. Ett samhälle för de 99 procentens och planetens behov – inte för den en procenten och deras rovlystna vinstjakt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!