USA: Polariserat mellanårsval – ”ett nytt parti behövs”

Viljan till att försvara rätten till abort verkar ha fällt avgörandet till att det inte blev en republikansk ”röd våg” (Foto: Wikimedia Commons).

av Calvin Priest, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Mellanårsvalet blev inte den framgång som Republikanerna och Trump hade hoppats på. Styrande Demokraterna behåller majoriteten i senaten och ännu är det inte avgjort vilket parti som får majoritet i representanthuset. I flera delstater tycks viljan till att försvara rätten till abort ha fällt avgörandet. Rätten till abort var efter ekonomin och inflationen mellanårsvalets viktigaste fråga.

Valresultatet är dock mer en röst mot Republikanerna och dess trumpska ledarskap än en tydlig röst för Biden och Demokraterna. Förtroendet för Biden är fortfarande lågt och två tredjedelar av de tillfrågade väljarna anser att landet rör sig i fel riktning.
Demokraternas väljare tycks främst ha valt att rösta på grund av ilska över Republikanernas angrepp på aborträtten (upphävande av domen Roe mot Wade) och hoten mot de demokratiska rättigheterna. I fyra av de fem delstater som också röstade om aborträtten blev det seger för rätten till abort. Även i den femte delstaten, Minnesota, verkar det bli så.
Framgångarna för abortkampen i valet följer i spåren av den seger som abortkampen vann i folkomröstningen i Kansas i augusti.
Demokraternas relativa framgång verkar nästan uteslutande ha sin grund i det ökade valdeltagandet. Månaderna innan valet kännetecknades av att allt fler kvinnor och unga registrerade sig som väljare.
Republikanerna tycks också ha skadats av Trumpstödda kandidater som efter att de hade vunnit primärvalen blev till sänken för partiet på valdagen.

I etablissemangsmedia framställs det ofta som att mellanårsvalen alltid slutar med en förlust för det styrande partiet. Visst, i 20 av de senaste 22 mellanårsvalen har presidentens parti förlorat, men det beror inte på några ”givna rörelselagar”, utan har sin grund i kapitalismen.
Presidentens parti förlorar mark på grund av att dess politiker avslöjar sig själva som företrädare för de rika snarare än för arbetare när de är i tjänst. Och eftersom arbetare under kapitalismen normalt sett inte har någon representation och inga verkliga alternativ (i USA har arbetarna aldrig haft ett eget massparti) är det enda sättet de har att försöka rösta för förändring att rösta emot de som styr.
Men oavsett om Demokraterna lyckas behålla makten över senaten eller inte kommer Bidens agenda att blockeras av den förväntade republikanska majoriteten i representanthuset.
Den djupa sprickan inom Republikanerna skapar en polariserad och kaotisk miljö. Men splittringen kommer inte att hjälpa Biden eftersom motståndet mot presidentens agenda är det enda som förenar det republikanska partiet.

Även om mellanårsvalen inte blev vad Trump hade hoppats på fick extremhögern han leder en mängd platser i representanthuset, vilket bekräftar att Trump behåller sitt starka grepp om Republikanerna.
Både Republikanerna och Demokraterna är splittrade partier. Den allt djupare splittringen inom de båda beror på den växande krisen för kapitalismen och den härskande klassens oförmåga att enas om en väg framåt. Att partierna inte har några lösningar på de sociala och ekonomiska problemen kommer bara elda på det historiska missnöjet.
Att Republikanerna går alltmer åt höger och dess framställande av sig självt som ”arbetarnas parti” utgör ett allt farligare hot mot vanliga människor i USA och världen. Men högerns tillväxt kommer inte från ingenstans; den kommer från Demokraternas totala misslyckande med att kämpa för arbetare, inklusive dess ”progressiva” medlemmar som The Squad.

Vi behöver nya massorganisationer för kamp och ett nytt politiskt parti för arbetare och ungdomar. Ett sådant parti bör i likhet med Socialist Alternatives (ISA:s sympatisörer i USA) fullmäktigeledamot i Seattle, Kshama Sawant, förena sig med kampen.
I denna tidsålder av polarisering och oordning globalt och i USA letar arbetare efter ett sätt att slå tillbaka.
De växande försöken att organisera sig fackligt i USA på storföretag som Amazon och Starbucks, tillsammans med massprotesterna för att försvara aborträtten, visar på hungern efter progressiv förändring samt på det akuta behovet av ett verkligt alternativ.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!