USA tar över svensk mark

Vi måste stoppa militarismen och krigshetsen.

Av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Den 4 maj slöt några hundra personer upp för att demonstrera mot DCA-avtalet.
Nätverket Nej till Nato/Arbetsgruppen mot DCA bedriver ett stort folkbildningsarbete för att upplysa om vad som är på gång.
Talarlistan var lång. Eva Jonson delade ut vykort med en Sverigekarta över de 17 baserna som USA kommer att få tillgång till.
När man pratade med folk som passerade var det slående hur få som känner till denna jordbävning i svensk säkerhetspolitik. Därför är det lätt att hålla med om ett av kraven från demonstranterna – att det åtminstone borde folkomröstas om. 13 473 personer har skrivit på för detta krav på namninsamlingen som ligger på MittSkifte.
Regeringen ska lägga fram DCA-avtalet i riksdagen den 8 maj och slutgiltigt beslut ska enligt planen fattas den 18 juni.
De 17 baserna är tänkta att ligga i Kiruna, Boden, Vidsel, Luleå, Härnösand, Östersund, Älvdalen, Kristinehamn, Såtenäs, Halmstad, Revingehed, Ravlunda, Ronneby, Visby, Kvarn, Berga och Uppsala.

Karin Utas Carlsson var en av talarna:
– De här delarna av Sverige kommer att vara kontrollerade av USA. Sverige kommer inte ha rätt att vistas där eller kunna inspektera. USA kommer att ha obehindrad tillgång. Vi kan inte kontrollera vad som förs in och ut. Det finns inga begränsningar för vilka vapen eller hur mycket vapen de kan ta in, vi kommer inte ens känna till det.
– Om det begås brott på dessa baser så är det inte svensk lag som gäller, utan amerikansk. De som bor där kommer att ta hit sina familjer och få tillgång till välfärd såsom skolan.
– Regeringen säger att kärnvapen inte är aktuellt nu. För att det är fredstid. Men det finns inget som hindrar en förändring av detta. Det kan gå snabbt, det såg vi med Natointrädet. Det här ökar osäkerheten i Sverige. Det gör att vi kan bli måltavla i ett kärnvapenkrig.
– Regeringen säger att det är det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget. Ja, tacka för det. Det är ju för att ni gör fel hela tiden och försätter oss i risk.

Mesir Taki, medlem i Vänsterpartiet, var en annan talare:
– Nato lever ut sin aggression och begår övergrepp på vår demokrati. Det vet alla vi som har rötter i Mellanöstern. I operationen mot Libyen 2011 låtsades de bry sig om civilbefolkningen, men deras närvaro öppnade upp för ett hemskt inbördeskrig och ren slavhandel.
– DCA-avtalet är nykolonialism. Det är skrämmande att det inte finns någon opposition i riksdagen. Vänstern måste våga stå upp mot det här. Att vara passiv är att göra sig medskyldig till övergrepp på vårt samhälle.
– Det här en klassfråga. Det är ju inte Ulf och Magdalenas barn som de har tänkt skicka som soldater i Natos krig. De förväntar sig att det är de som inget har som ska åka och försvara de som allting har. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!