USA: Trump åtalas – Vad händer nu?

Trump har begått brott i årtionden, men på grund av att rättssystemet ytterst tjänar den härskande klassen har han alltid klarat sig undan ett fängelsestraff. Blir det så även denna gång? (Foto: Public Domain)

av Bryan Koulouris, Socialist Alternative (ISA i USA) // Artikel i Offensiv

Socialister kommer absolut inte att fälla tårar om Trump hamnar i en fängelsecell. Trump, tillsammans med andra miljardärer och presidenter (från båda partierna), bör ställas inför rätta för sina otaliga brott mot mänskligheten.
Trump, som överlämnade sig själv till en domstol i New York den 4 april, kommer dock inte att sitta i fängelse inför valet 2024 och den högerextremism som han representerar försvinner inte med att han har åtalats på 34 punkter. Rättssystemet kommer inte att rädda oss från trumpism; vi behöver en massrörelse för arbetarklassen mot miljardärsklassen, rasism och sexism, och som kan utmana båda partierna och det kapitalistiska system som de företräder.

Samtidigt måste vi hålla ett vakande öga på vad som händer med åtalet (och det kan komma ännu fler åtalspunkter) eftersom det kommer att påverka det politiska klimatet. Prokapitalistiska medier som The Economist har rubriker som ”Att åtala Donald Trump för Stormy Daniels ser ut som ett misstag”.
(Stormy Daniels, Stephanie Clifford, fick 130 000 dollar år 2016 av Michael Cohen, Trumps tidigare advokat, för att hålla tyst om att hon hade haft sex med Trump efter att han bland annat lovat henne medverkan i TV-programmet ”The apprentice” som Trump ledde i över tio år. Åtalspunkterna mot Trump gäller bland annat den utbetalningen och till två andra personer samt att detta bokfördes på ett olagligt sätt/ Offensiv).
Enligt The Economist är åtalspunkterna mot Trump svaga och de kommer inte att hindra honom från att kandidera till presidentposten igen, vilket sätter Trumps republikanska rivaler i en svår situation.

Alla Trumps uttalade utmanare, som Nikki Haley som var Trumps FN-ambassadör i två år, eller andra potentiella republikanska utmanare som Floridas guvernör DeSantis, den förre utrikesministern Mike Pompeo eller Trumps vicepresident Mike Pence, har uttalat sitt stöd för Trump och mot rättssystemet.
Andra potentiella åtal mot Trump kring hans försök att stjäla valet 2020 skulle vara ännu knepigare för Trumps republikanska rivaler, eftersom de alla vill ha stöd från alla de republikaner som köpte lögnen om att Trump förlorade valet på grund av fusk och samtidigt få möjlighet till att kunna appellera till en bredare publik i presidentvalet.
Ett åtal riktat mot Trumps smutsiga affärsverksamhet och skattefusk skulle däremot kunna decimera hans bas. Men ett sådant avtal skulle inte bara drabba Republikanerna, utan även Demokraterna, eftersom båda dessa partier har företrädare som stöds av kapitalister som har berikat sig på skumma affärer – från insiderhandel till skattefusk.

Med sin politik och hatpropaganda blev Trump direkt ansvarig för den ökade rasismen och sexismen samt nedmontering av aborträtten.

Trump har begått brott i årtionden, som en rad sexuella övergrepp mot kvinnor, skattefusk och skumma affärsmetoder för att bygga ett uppblåst fastighetsimperium. Men på grund av att rättssystemet ytterst tjänar den härskande klassen har han alltid klarat sig undan ett fängelsestraff.
Dagligen bedriver de rika och mäktiga en kriminell men ”laglig” verksamhet som förstör miljön, utsuger arbetare, startar krig och lurar staten på skattepengar. Trumps förnekande av pandemin och brist på åtgärder mot smittspridningen ledde till att tusentals dog i onödan. Med sin politik och hatpropaganda blev Trump direkt ansvarig för den ökade rasismen och sexismen samt nedmontering av aborträtten. Men han gjorde allt detta i skydd av lagen och utan att straffas för det.
Även om Trumps invandrarfientliga politik och retorik var värre än tidigare presidenters är det värt att påminna om att Trumps politik var en fortsättning på Obamas. Som president deporterade Obama fler än någon annan amerikansk president har gjort. Och Biden bedriver samma omänskliga och mördande flyktingpolitik som Trump. Denna flyktingpolitik bär ansvaret för att nära 40 människor nyligen miste livet i en eldsvåda i ett så kallat uppsamlingscenter för migranter i staden Ciudad Juarez i Mexiko.
Även när Demokraterna motsatte sig Trump var det motståndet begränsat till ”säkra” kanaler som val och rättsliga förfaranden istället för att bli till en rörelse på gatorna och på arbetsplatserna som faktiskt skulle kunna besegra högern. Denna misslyckade strategi ledde till att Roe mot Wade kunde upphävas.

Vi behöver en aktiv rörelse som kämpar mot högerns attacker, särskilt mot transpersoner som för närvarande är reaktionära politikers främsta måltavlor. Vi måste förlita oss på de arbetande människornas styrka, inte på politikerna och domstolarna eftersom båda i slutändan skyddar storföretagens intressen. Med demokraterna vid makten kan missnöjet resultera i ett ökat stöd för högerpopulismen.
Trump borde ställas inför rätta för sina verkliga brott, de brott som han har kommit undan med i åratal, och de mest avskyvärda brott som är helt ”lagliga” i ett riggat system. Och Trump är inte den enda. Bush borde ha ställts inför rätta som krigsförbrytare istället för att hyllas som en ”god” republikan. Demokratiska krigshetsare som Lyndon Johnson borde ha straffats för sina otaliga grymheter mot människor i Asien. Listan skulle kunna fortsätta och fortsätta, eftersom hela det här förbannade systemet är skyldigt.
Domstolarna kommer inte att stoppa Trump och trumpismen. De åtalar honom bara nu eftersom delar av den härskande klassen är rädda för den instabilitet och oro som följer om Trump kommer tillbaka till Vita huset. Vi vill straffa inte bara Trump och liknande skitstövlar, utan vill också att hela det här systemet av exploatering och förtryck som föder dem ska förpassas till historiens soptipp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!