USA: Tusentals migrantbarn fortfarande separerade

Bidens politik har fortsatt utvisningar och håller barn skilda från familjer (Foto: Kris Grogan / U.S. Customs and Border Protection).

av Åsa Karlsson // Artikel i Offensiv

Återförena våra familjer NU! Så stod det på plakaten den 6 mars i Los Angeles när demonstranter krävde att deportationerna ska stoppas och barnen återförenas till sina familjer.

De är besvikna på president Biden, att trots löften händer mycket lite. Flyktingorganisationer och människorättsadvokater hoppas att administrationen ska jobba fortare för att återförena barnen och deras familjer. Vissa har väntat i över tre år, en evighet.
Fler än 5,600 barn skildes på ett våldsamt och traumatiserande sätt från sina familjer vid gränsen mellan USA och Mexiko när Trump var president, visar en ny rapport. Förra presidenten Donald Trump införde 2018 en ”zero-policy” invandringspolitik i syfte att stoppa immigranter från Centralamerika som i desperation sökt sig norrut till gränsen. De flesta familjer flydde från fattigdom, våld och förtryck.

Justitiedepartementet arresterade och påbörjade åtal för varenda vuxen som tagit sig över gränsen illegalt. Eftersom barn inte får vistas i federala fängelser ledde detta till att barnen, även spädbarn, togs från sina familjer. De första separationerna är från juli 2017 när regeringen testade metoden i Texas. 
När föräldrarna och familjerna sedan deporterades lät inte Trump dem ta med sig sina barn, ingen kontakt och ingen information om hur barnen hade det. I efterhand vet man nu att många av barnen fick utstå hemska förhållanden, där även mycket små barn tvingades sova på golvet i en stor sal full med barn i alla åldrar, tunna filtar, dålig mat och dålig sjukvård.
Ingen såg till deras väl och ve, sjukdomar spreds i dessa ”barnläger” som hölls hemliga tills några få politiker slog larm och media kunde avslöja den enorma skandalen samt det cyniska och kallhamrade sättet som barnen och deras familjer behandlades på.

Joe Biden lovade i sin valkampanj att barnen och deras familjer skulle återförenas, att inga mer deportationer skulle göras och att ICE, myndigheten som under Trumps regering blivit ökänd i sin hantering av flyktingarna, skulle läggas ned.
I rapporten slås fast att deporteringar fortfarande förekommer, att mer än 2,127 barn mer eller mindre har tappats bort och att president Biden med sin samarbetsgrupp där olika myndigheter samarbetar för återförening av barnen med deras familjer jobbar väldigt långsamt. I maj hade bara 7 familjer återförenats. 
Man har hittills hittat 3,913 familjer och 1,786 av dessa har återförenats, några få i USA, andra i sin hemländer. De 2,127 barnen (minst, ingen vet hur många de är) försöker man nu hitta. 
Bidens nya myndighetsgrupp skyller allt på Trump och den brist på dokumentation samt många felaktigheter som gör det mycket svårare att återförena familjerna med sina barn. Sanningen är att ingen riktigt vet vad som hänt barnen. Tusentals fall återstår.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!