USA ut ur Irak

2008-03-12 11:33:01
Facit av fem års USA-ockupation är fasansfullt. Minst en halv miljon irakier – troligen över en miljon – har dödats, de flesta oskyldiga civila. Det är då i samma storleksordning som folkmordet i Rwanda 1994.

Den amerikanske journalisten Dahr Jamail uppskattar antalet döda till en miljon, antalet skadade till 3-4 miljoner, antalet i behov av katastrofhjälp till 4 miljoner och antalet flyktingar till 4-5 miljoner – varav hälften har lämnat landet.

Fler döda än i Rwanda

”Lancet-studien visade redan i juli 2006 att antalet döda som orsakats av den amerikanska invasionen av Irak ligger i nivå med folkmordet i Rwanda 1994. Våra uppdaterade siffror tyder på att dessa nu överskridits”, skriver tankesmedjan Just Foreign Policy.
För USA har kriget hittills kostat över 4 000 dödade soldater, tiotusentals skadade och 500 miljarder dollar i en krisande ekonomi.
Under den hittills dödligaste dagen för USA:s soldater i år dödades 8 soldater och 14 irakier i två attacker som rapporterades den 10 mars.
Samtidigt som Bush hyllar sin egen förstärkning av antalet ockupationssoldater till Irak (förra årets s k ”Surge”) som skäl till att årets dödstal hittills är något lägre än för ett år sedan, finns det flera andra förklaringar:
• Den sekteristiska rensningen av Bagdads stadsdelar var redan fullbordad.
• USA har lyckats köpa tillfälligt stöd från flera sunnimiliser.
• Den USA-kritiske shiamuslimska prästen Muqtada al-Sadrs milis har hållit sin ensidiga vapenvila.
• Iran har agerat mot den svarta vapenhandeln.
Trots detta står den fortsatta elkrisen som ett monument över Iraks paralysering: ”Vi får fram 1 000 megawatt i Bagdad, men vi behöver 3 800, så ser verkligheten ut”, förklarar en talesman för regeringen.

Irans makt ökar

I takt med USA:s växande fiasko har inflytandet från den iranska regimen och dess ayatollor ökat. Medan Bush bara kunnat besöka Irak genom snabba och hemliga visiter har Irans president Ahmadinejad helt öppet mottagits med pompa och ståt.
USA UT UR IRAK!
Demonstrera 15 mars
STOCKHOLM
Samling Norra Bantorget kl 12.00, avmarsch till Sergels torg 13.00.
GÖTEBORG Samling Götaplatsen kl 13.00, avmarsch 13.30 mot Gustav Adolfs torg.

På andra orter genomförs samma dag olika manifestationer mot USA:s krig och ockupation.
För information om tid och plats; gå in på Nätverket mot krigs
hemsida: www.motkrig.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!