”USA ut ur Irak”

2006-12-10 18:21:14




Årsdagen av USA:s invasion av Irak har uppmärksammats – på lite olika sätt. Under lördagen krävde demonstrationer världen över USA:s omedelbara tillbakadragande. Samtidigt förklarade president Bush att den amerikanska strategin i Irak kommer att leda till seger.

I den amerikanska statsbudgeten tickar kostnaderna för kriget vidare: måndag den 20 mars hade kriget kostat skattebetalarna 248 769 575 000 (248 miljarder) dollar.
Det är en summa som skulle kunna erbjuda den amerikanska befolkningen två miljoner nya lägenheter eller avlöna fyra miljoner lärare, alternativt finansiera tolv miljoner collegestipendier under ett år. För den summan hade hungern i världen kunnat försvinna för tio år framåt – alternativt hade man kunnat betala för ett 24 år långt, globalt aids-program – och då är inte kostnaderna för kriget i Afghanistan, för ökad säkerhet och återuppbyggnad inräknade. Tas dessa med ligger notan för kriget på närmare 400 miljarder dollar.

1 500 soldater

I Irak syns inga tecken på stabilisering – tvärtom eskalerar våldet. I förra veckan inleddes ännu en väpnad offensiv. 1 500 amerikanska och irakiska soldater sattes in mot småbyar i trakterna kring Samarra, som påstods ha infiltrerats av irakiska al-Qaida. Resultatet av offensiven har hittills varit magert, med ett femtiotal gripna. Media pratar om en PR-kupp för att stärka Bushs stöd, som rapporteras vara bottenlågt. PR-kupp eller inte – offensiven är ännu ett exempel på vad närvaron av de 160 000 utländska soldaterna redan befäster: Irak är ett ockuperat land och 70 procent av den irakiska befolkningen är motståndare till ockupationen.

Våldet ökar

Det väpnade våldet ökar. Antalet självmordsattentat uppgick under 2005 års fem första månader till i genomsnitt 50 per månad – att jämföra med 20 per månad i krigets inledningsskede 2003. I Bagdad har antalet dödsfall av onaturlig orsak mer än fyrdubblats sedan 2002. Mellan 33 638 och 37 754 civila irakier har dödats. 2 517 utländska soldater har fått sätta livet till.
Därutöver är de sociala kostnaderna i Irak enorma. Arbetslösheten är för närvarande 70 procent på den formella arbetsmarknaden. Drygt 220 000 irakier antas lida av hälsoproblem förorsakade av kriget. Tillgången till el och rent vatten är fortfarande otillräcklig.
Mot detta uppenbara misslyckande demonstrerade människor världen över: i Seoul, i Istanbul, i Kuala Lumpur, i Tokyo, i Sydney, i Sao Paolo. Demonstrationerna var långt ifrån så stora som 2003, men i London deltog exempelvis 20-30 000 personer .
Stockholmsdemonstrationen samlade dryga 1 500 och omtalades i internationell press för den kåpklädda figur, en påminnelse om tortyrbilderna från Abu Ghraib, som följde demonstrationståget fram till USA:s ambassad. I Louisiana demonstrerade krigsveteraner tillsammans med människor som överlevt orkanen Katarina för att uppmärksamma hur kriget skadat landets förmåga att hjälpa orkanoffren. Med rätta: då Katrina drabbade USA:s södra kust i höstas, befann sig mellan 35 och 40 procent av det lokala hemvärnet i Bagdad.

”Olja mot bomber”

Att den amerikanska administrationens strategier – som stavas ”olja mot bomber” och ”dö först, rösta sedan” – har varit kapitala misslyckanden är det få som kan bestrida. Ifråga om kriget i Irak talar statistiken för en gångs skull ett så tydligt språk att president Bushs optimism verkar mer än lovligt tillkämpad.

Ulrika Waaranperä

För krigets kostnader, se costofwar.com

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!