USA-valet: Socialist Alternative och Sawant besegrade Amazon!

av Ty Moore, Socialist Alternative // ur veckotidningen Offensiv

Kshama Sawant från Socialist Alternative (CWI:s sympatisörer i USA) omvaldes i förra veckans val till stadsfullmäktige i Seattle. Hon återvaldes trots att företagens så kallade PAC:s (politiska aktionskommittéer, som finansierar etablissemangskandidater) lade över 4 miljoner dollar (över 39 miljoner kronor) på att försöka vinna valet.

ÖPPET MÖTE OM VALET I USA
Vill du veta mer om valet och den historiska segern för socialister? Kom på Rättvisepartiet Socialisternas öppna möte i Stockholm torsdag 18 nov. Läs mer här

Världens rikaste man, Jeff Bezos, försök att köpa stadsfullmäktige slog slint. Trots att de lade så mycket pengar i alla sju distrikt i staden [varje distrikt hade två kandidater som stod mot varandra] var det bara i två av fallen som de lyckades. I de andra fick de se sig besegrade av väljarna. I Seattles dyraste, mest bevakade och polariserande val på årtionden vann Kshama Sawant en historisk seger som ger eko. 

Efter valdagen tisdagen den 5 november var Sawant 8 procentenheter bakom storföretagens och mediaföretagens motkandidat Egan Orion, 46 procent mot 54 procent. Men 60 procent av de de röster som räknades dagarna efter gick till Sawant. Efter fredagkvällens rösträkning var Sawant 3,6 procentenheter före Orion med en ledning på 1 515 röster som förmodligen kommer att öka något mer de kommande dagarna [rösträkningen beräknas vara genomförd i hela staden på onsdag den 13 november].

Delstaten Washingtons post­röstsystem möjliggör för väljarna att posta in sina röster upp till tre veckor före valdagen. Tidiga väljare tenderar att vara äldre och rikare, medan de som röstar senare framför allt är unga, arbetare och hyresgäster – de som troligare kommer att rösta på en socialist.

I år var det sena röstuppsvinget för Sawant större än någonsin, en återspegling av det stora valdeltagandet på 58 procent i hennes valdistrikt, distrikt 3. Till och med våra kritiker i lokalmedia tvingades berömma Socialist Alternatives rekordbrytande ”gå och rösta”-mobilisering.

Det höga valdeltagandet återspeglade också den enorma ilska som svepte över Seattle de sista tre veckorna efter Amazons pengabomb på en miljon dollar den 14 oktober. Detta innebar att Amazons totala bidrag till Seattles Handelskammares PAC uppgick till 1,5 miljoner  (över 14 miljoner kr) dollar och företagens PAC:s till över 4,1 miljoner dollar (omkring 40 miljoner kr) – fem gånger mer än det tidigare rekordet!

Detta innebar att Amazons totala bidrag till Seattles Handelskammares PAC uppgick till 1,5 miljoner  (över 14 miljoner kr) dollar och företagens PAC:s till över 4,1 miljoner dollar (omkring 40 miljoner kr) – fem gånger mer än det tidigare rekordet!

Lokalvalet i Seattle fick stort nationellt genomslag. I en ledare klagade Wall Street Journal över att ”Bernie Sanders twittrat” att det Amazon spenderande i Seattle var ’ett perfekt exempel på företagens okontrollerade girighet som vi ska få ett slut på”. Elizabeth Warren, som  är en dem som försöker bli Demokraterna kandidat i presidentvalet, fördömde Amazon för att ’försöka vippa stadsfullmäktigevalet till sin favör’, och tillade att ’jag har en plan för att få de stora pengarna ut ur politiken’”.

Seattle Times kolumnist Danny Westneat varnade å sin sida för att Bezos miljoner för att försöka besegra Sawant och andra progressiva gjorde valet till en ”folkomröstning om Amazons och företagens makt”.  

Seattle Times var under valet en näringslivspropagandist som gjorde allt  för att lägga skulden på Sawant och andra så kallade ”vänsterideologer” för ”stadsfullmäktiges misslyckande” i bostads- och frågan, som var väljarnas största fråga. I alla sju valdistrikten gav tidningen sitt stöd till de kandidater som Amazon backade upp och beskrev dem som ”kandidater för förändring”.

I själva verket är Seattles bostadskris en del av kapitalismens globala misslyckande, som reducerat bostaden till en vara  och spekulationsobjekt.  

Arbetare är med rätta arga över passiviteten från staden, delstaten och staten att bemöta krisen. Men skulden för detta ligger helt på det politiska etablissemanget som sitter i företagens knä, inte på aktivister och politiska ledare som Kshama Sawant som vill ha reglerade hyror, beskatta storföretagen för att finansiera ett massivt offentligt program för  att bygga bort bostadsbristen.

Amazondirektörernas valda kandidat mot Kshama var Egan Orion, en kandidat för näringslivet rakt igenom som framhöll sig som en ”progressiv” för att vinna röster. Orion satte upp affischer över hela staden där han sa att han inte accepterar företagens PAC-pengar, trots att han ansökt om dem, samtalat med PAC:s och tackade dem när han fick deras stöd. Han skickade ut brev med lögner om Kshama till varje hushåll.

Orions sympatisörer rev ner över 1 000 av Sawants valplakat och de sista två veckorna vandaliserade de över 200 valplakat genom att spraya svordomar på dem. För att bekämpa dessa lögner och attacker mot vår kampanj  blev det avgörande att genom tusentals dörrknackningar och samtal göra alla medveten om Amazons försök att köpa valet.

Återigen har Seattle visat att socialister och arbetare kan ta sig an de största företagsjättarna och vinna. Denna seger bör ge självförtroende till kamprörelser överallt, från den nya vågen av massiva globala antiåtstramnings- och demokratiprotester till ungdomarnas klimatstrejker, arbetsplatsstrider och andra socialistiska valkampanjer inklusive Bernie Sanders inspirerande kamp för att bli president.

Men det vore ett stort misstag att tro att liknande segrar kan vinnas endast genom kamp och beslutsamhet. Det var marxistiska perspektiv, program, metoder och organisering som fällde avgörandet i Seattle och som kommer att vara avgörande för att avskaffa kapitalismen.

Men det vore ett stort misstag att tro att liknande segrar kan vinnas endast genom kamp och beslutsamhet. Det var marxistiska perspektiv, program, metoder och organisering som fällde avgörandet i Seattle och som kommer att vara avgörande för att avskaffa kapitalismen.

I början av valkampanjen förenade sig storföretag, nyckelfigurer på arbetsplatser och liberala politiker i en de facto-allians för att försöka besegra Sawant och stoppa valet av DSA:s kandidat (Democratic Socialists of America) Shaun Scott i distrikt 4.

Denna anti-Sawantallians kom till liv i svallvågorna av ”Beskatta Amazon”-kampanjen 2018, som besegrades efter aggressiv mobbning från Amazon med bland annat hot om att flytta jobben ut ur Seattle.

Den breda koalitionen runt ”Beskatta Amazon”-kampanjen, där Sawants kansli och Socialist Alternative spelade en central roll, fick först Seattle kommunfullmäktige att besluta att storföretag skulle beskattas för att finansiera prisvärda bostäder och hemlöshetstjänster. Men efter enorm press från storföretagen och en påkostad kampanj för att dra tillbaka skatten krossades koalitionen, och stadsfullmäktige beslutade med siffrorna 7 mot 2 att dra tillbaka skatten. Från såväl vänsterliberaler som näringslivets representanter lades skulden för nederlaget på Sawants och Socialist Alternatives ”splittrande” hållning. Trots stöd från många fack fördömde ledarna för stålarbetarnas fack och andra fackföreningar argt kampanjen som en ”skatt på jobb”, rädda över att Amazon skulle fullfölja sina hot om att dra ner på nybyggen som hämnd.

I primärvalet den 6 augusti, utan något stöd från stadsfullmäktigemedlemmarna eller andra framträdande politiker från Demokraterna och där facken stod delade, fick Sawant blott 37 procent. Westneat skrev dagen efter i Seattle Times att: ”Ingen sittande kandidat har i mannaminne överlevt med ett så lågt primärvalsresultat. Dagarna i stadsfullmäktige för hyreskontrolls- och beskatta storföretagsförkämpen kan vara räknade.”

Om Sawant och Socialist Alternative hade anammat approachen som de flesta liberala och fackliga ledarna hade om att försöka undvika direktkonfrontationer med Amazon är det troligt att Jeff Bezos mobbningsstrategi och försök att köpa stadsfullmäktige hade lyckats. Det fanns inget automatiskt med den utbredda misstron från arbetarklassen, som blev till en organiserad fightback-rörelse mot storföretagens makt.

Faktum är att i de flesta valen i USA finns inte någon djärv arbetarklassutmaning eftersom det är en sådan företagsdominans i tvåpartisystemet. Till och med i Seattle, där Demokraterna lokalt har gått vänsterut efter Sanders och andra vänsterutmanares påverkan, har detta inte resulterat i starka arbetarklasskandidater i stadsfullmäktigevalen.

Vi i Socialist Alternative baserade vår valstrategi på tron om att arbetarklassen och ungdomar i Seattle kunde, om de erbjöds ett kämpande alternativ, besegra Amazon och storföretagen. Avgörande för denna strategi var potentialen för arbetarklassens tryck underifrån att knuffa progressiva och fackliga ledare från sidlinjerna till en enad kamp tillsammans med oss mot Seattles näringslivsetablissemang.

Socialiste Alternatives medlemmar var ryggrad i den rörelse mot storföretagens makt som till slut gav seger.

Socialist Alternatives medlemmar gav den marxistiska ryggraden till denna strategi. Deras energi, självuppoffringar och politiska förmågor byggde framgångsrikt den kanske starkaste gräsrotsvalkampanjen i Seattles historia.

Över 1 000 volontärer tillsammans med Socialist Alternatives medlemmar knackade på över 225 000 dörrar och gjorde mer än 200 000 telefonsamtal. 7 900 arbetare donerade till vår kampanj, mediandonationen var 20 dollar vilket innebar att vi samlade in 570 000 dollar (drygt 5,5 miljoner kr), vilket krossade alla tidigare rekord för både antalet donatorer och insamlade summor.

7 900 arbetare donerade till vår kampanj, mediandonationen var 20 dollar vilket innebar att vi samlade in 570 000 dollar (drygt 5,5 miljoner kr), vilket krossade alla tidigare rekord för både antalet donatorer och insamlade summor.

Dynamiken som utlöstes efter primärvalen bekräftade vår strategi. Kandidater som stöddes av Amazon och storföretagen ställdes mot mer progressiva kandidater i alla sju distriktsval. Med Handelskammarens överhängande hot om att ta över hela stadshuset fick vår uppmaning till maximal enighet mot storföretagen ett ökat stöd bland gräsrotsaktivisterna, vilket satte press på andra att agera.

Allt fler stöduttalanden för Sawant och Shaun Scott började rullade in från progressiva ledare och grupper som under primärvalet stått på sidlinjerna.

De konservativa fackledarnas skandalösa försök att få det fackliga rådet [en slags lokal facklig centralorganisation] att stödja Egan Orion slogs tillbaka när över 300 fackliga medlemmar skrev ett öppet brev i protest. De sista veckorna hade 21 fack gett sitt stöd till Sawant – en betydande majoritet av de lokala fack som gav stöd i distrikt 3.

Ett gemensamt evenemang som förespråkade en ”Green New Deal” för Seattle organiserades där Sawant, Scott och Morales (kandidat i distrikt 2) talade – en viktig uppvisning för programmatisk vänsterenighet som inte fanns i primärvalet.

Ett stort nederlag för etablissemangets näringslivsuppbackade Demokrater, som länge har dominerat stadens politik, var att lokala grupper från Demokraterna gav sitt stöd till både Shaun Scott och Kshama Sawant i september.

Kshama Sawant är den första oberoende socialisten som någonsin har fått stöd av Demokraterna i Seattle, och detta stöd gavs trots hennes väldigt offentliga uppmaningar till vänstern inom Demokraterna, facken och sociala rörelser att gå samman för att bygga ett nytt parti för arbetarklassen.

Denna seger, en produkt av en energisk gräsrotsinsats, sammanlänkades med att fyra av Demokraternas lokalorganisationer antog resolutioner som fördömde de enorma summor som näringslivets PAC:s spenderade i valet.

Allt detta lade grunden för att vår valkampanj blev en central drivkraft för ett enat svar när Amazon släppte sin pengabomb på 1 miljon dollar (omkring 9,8 miljoner kr) den 14 oktober. Jämsides med att grupper från Demokraterna organiserade vi en presskonferens två dagar senare utanför Amazons högkvarter, följt av ett stormöte som arbetare på Amazon kallade till en vecka senare.

Detta öppnade dammluckorna. En våg av nationell mediabevakning följde. Till och med Lorena Gonzales och Teresa Mosqueda – de liberala stadsfullmäktigeledamöter som offentligt hade gått emot Sawant i primärvalet – kände sig tvungna att tala på stormötet emot Amazon och deklarera sitt stöd till både Sawant och Scott. En våg av andra mer progressiva ledare från Demokraterna följde i samma spår.

Det nakna försöket av Jeff Bezos att köpa Seattles stadsfullmäktige slog slint, men bara på grund av att den mötte en väl förberedd enhetsfrontsstrategi som mobiliserade arbetarklassens ilska till en enande kraft. Vår kampanj och svar fick  till och med motvilliga fackliga och liberala ledare att gå i allians med socialister för att kämpa mot storföretagen.

Det nakna försöket av Jeff Bezos att köpa Seattles stadsfullmäktige slog slint, men bara på grund av att den mötte en väl förberedd enhetsfrontsstrategi som mobiliserade arbetarklassens ilska till en enande kraft.

Socialist Alternatives roll, med vår tydliga analys, strategi och politiskt självsäkra medlemmar, var absolut avgörande för att ta dessa bredare krafter till enad handling.

När vågen av socialistiska valkampanjer fortsätter att sprida sig genom landet kan de värdefulla lärdomarna om hur vi besegrade Jeff Bezos i hans hemstad hjälpa seriösa socialistiska organisatörer att utveckla vinnande strategier

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!