USA: Växande studentprotester mot terrorkriget mot Gaza

North Carolina.

Av Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) // Artikel i Offensiv

Studenter på universitet runt om i hela USA genomför ockupationer och manifestationer i solidaritet med det palestinska folket och mot USA:s stöd till Israels blodiga massaker i Gaza. Studentprotesterna har dessutom spridit sig till en rad europeiska länder.

I motsats till vad Fox News rapporterar är dessa universitetsläger fredliga och utgör inget hot mot judiska studenter, av vilka många spelar en ledande roll eller själva deltar i protesterna.

Men det politiska etablissemanget agerar nu hårt för att kriminalisera studenterna. Grupper som Jewish Voice for Peace och Students for Justice in Palestine har odemokratiskt stängts ned av rädda skolledningar, ofta efter påtryckningar från rika sponsorer. Rektorn för University of Michigan förklarade cyniskt vid årets högtidssammankomst att han är ”stolt över universitetets historia av protester”, men att studenterna inte borde ha tagit ställning mot universitetets band till Israel.

Attackerna från den rabiata högern är förutsägbara, men även president Biden, som under rörelsens påtryckningar har tvingats att ge en läpparnas bekännelse till idén om en vapenvila, förklarade att studentdemonstranter som motsätter sig kriget mot Gaza är ”antisemitiska”.

Vid Columbia University arresterades över 100 studenter som campade på den dyra gräsmattan – som deras orimliga studieavgifter betalar för – av kravallpoliser och stängdes sedan av från college. Totalt har mer än 1 000 studenter runt om i USA gripits av polis. Denna hårdhänta strategi har slagit tillbaka och spridit rörelsens momentum till dussintals campus över hela landet.

Yale.

USA:s representanthus röstade nyligen med en stor majoritet, inklusive nästan alla demokrater, för att skicka ytterligare miljarder dollar i ”dödligt bistånd” till Israel, trots att 63 procent nu motsätter sig sådant ”bistånd”.

Vi måste snarast maximera trycket på Biden att upphöra med USA:s militära finansiering och politiska stöd till Israels krig mot Gaza.

Detta innebär att sprida protesterna till alla campus över hela landet och få fackföreningarna på universiteten att anta resolutioner om stöd, samt att organisera samordnade utmarscher och strejker som kulminerar i protester i alla större städer i USA.

Fackföreningarna måste dra tillbaka sitt stöd till Biden, och de som står i solidaritet med det palestinska folket bör inte rösta på vare sig Biden eller Trump i november utan i stället ansluta sig till kampen för ett nytt politiskt parti som företräder arbetande människors, ungdomars och studenters intressen.

Houston.

För att bygga starkast möjliga kamp för palestinsk befrielse måste rörelsen vara tydlig med att det reaktionära Hamas inte erbjuder någon väg framåt för det palestinska folket. Det gör inte heller Iran, vars motangrepp mot Israel egentligen handlar om att försvara sina egna regionala imperialistiska intressen. Det gör inte heller någon av de hycklande arabiska regimer som proklamerar sin solidaritet med det palestinska folket, men som också tar emot militärt stöd från USA.

Den enda lösningen på förtrycket av det palestinska folket är att förena judiska, palestinska och arabiska arbetare i hela regionen och i hela världen i en massrörelse för att störta kapitalismen och kolonialismen. Detta är det enda sättet att uppnå verklig fred.

Socialist Alternative säger:

• Stoppa alla resurser från statliga och privata universitet som är kopplade till den brutala ockupationen av palestinsk mark.

• Sprid kampen till varje campus och bygg en antikrigsrörelse av studenter och arbetare. • Bygg upp en landsomfattande strejk för att stänga ner campus över hela landet

• Avsluta allt militärt stöd till Israel.

• Nej till Biden och Trump, för ett nytt antikrigsparti för arbetande människor.

• För ett permanent eldupphör – nu!

• Gör slut på ockupationen.

• För ett socialistiskt Palestina och ett socialistiskt Israel i en socialistisk federation i Mellanöstern.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!