USA: ”Vi ska vinna – Amazon och Jeff Bezos ska besegras”

”Tillsammans ska vi se till att omröstningen blir till en enorm seger och ett förkrossande nederlag för Amazon och Jeff Bezos”, sa Kshama Sawant i sitt tal (Foto: Seattle City Council / Flickr CC).

av Offensiv

I måndags inleddes omröstningen på Amazons (USA:s näst största arbetsgivare) lager LDJ5 på Staten Island i New York. Omröstningen gäller om arbetarna ska ha rätten att representeras av det kämpande facket Amazon Labor Union (ALU). Lagret är granne till Amazons lager JFK8 där arbetarna i slutet av mars vann rätten att få bli representerade av ALU. Det var en historisk seger som har gett den fackliga organiseringskampanjen förnyad styrka landet runt.

Inför måndagens omröstning hölls ett jättelikt solidaritetsmöte, ”a special solidarity Sunday”, i anslutning till det stora industriområdet där lagret är beläget till stöd för ALU och arbetarnas kamp.
På mötet deltog bland annat Bernie Sanders, Kshama Sawant (socialistisk fullmäktigeledamot i Seattle och medlem i Socialist Alternative, RS systerparti i USA), Mark Dimondstein (ordförande i de postanställdas fackförbund American Postal Workers Union APWU), Randi Weingarten (ordförande för lärarfacket American Federation of Teachers) och många andra.
Stämningen på mötet var fylld av kamp och förväntan. Tonen på mötet sattes av ALU:s ordförande Christian Smalls som började med att säga:
– Revolutionen är här, eller hur? där det rungade svaret blev ”Ja!” (”Yeah!”).

Nättidningen Laborpress skrev i en entusiastisk rapport från mötet att:
”Kshama Sawant, socialistisk fullmäktigeledamot i Seattle och ihärdig Jeff Bezos-motståndare, sa att ALU:s kampstrategi för organisering på Staten Island är ett exempel på en vinnande klasskampsstrategi, som ’står i skarp kontrast till den eftergiftspolitik som merparten av de fackliga ledningarna bedrivit under de senaste 40 åren.
Denna politik har baserats på att samförstånd med arbetsgivarna – inte aktiv kamp med strejker och andra aktioner som mobiliserar medlemmarna, vilket möjliggjorde segern på JFK8. Det är den lärdom vi måste dra: det är när arbetarnas visar sin makt genom kamp som man kan vinna framgångar vid förhandlingar, makt på arbetsplatserna och på gatorna, som ger makt och tyngd i förhandlingarna.’”

– Låt oss se till att LDJ5 blir en seger, och på oss alla vilar ett kollektivt ansvar att stödja denna kamp och ALU. Tillsammans ska vi se till att omröstningen blir till en enorm seger och ett förkrossande nederlag för Amazon och Jeff Bezos, avslutade Kshama Sawant, som lever på arbetarlön och skänker en stor del av sitt arvode till kampen och olika kampanjer, och som dessutom lovade att ge 20 000 dollar (nästan 195 000 kronor) till ALU.

– Vi arbetar i samma bransch som ni, och antingen reser vi oss tillsammans eller så kommer vi att falla tillsammans. Den kamp ni bedriver inspirerar arbetare och facken i hela landet, sa Mark Dimondstein, ordförande för APWU som har mer än 200 000 medlemmar.
– Den här kampen gäller inte bara Amazon Staten Island. Arbetande människor är sjukt trötta på att alltid bli akterseglade medan miljardärer som Bezos blir mycket rikare, sa Bernie Sanders.
– Jag har tillbringat 25 år med att kämpa och försöka få arbetare att vakna upp till den makt som vi har tillsammans, och nu är det dags, sa Sara Nelson, ordförande för Association of Flight Attendants (AFA)-CWA, ett stridbart fack som organiserar kabinanställda.

Den 2 maj ska rösterna preliminärt börja räknas. Mer om kampen på Amazon i kommande nummer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!