Ut med alla SD-rasister

Protester mot SD i Haninge 2014. Antirasismen behöver trappas upp på nytt (Foto: Offensiv).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

Ännu en SD-rasist som sprider nazistiska och andra hatiska åsikter på nätet har fått avgå från sina poster. Nu är det Daniel Askling, gruppledare för SD i Haninge och anställd på SD:s riksdagskansli, som avslöjats av Expressen.

Daniel Askling sågs som ett framtidsnamn i SD (inte undra på eftersom han är en dunderrasist), och innan detta uppdagades satt han av en outgrundlig anledning i juryn för Region Stockholms pris mot rasism och främlingsfientlighet.
Några av de saker han har spytt ut sig på internetforum är att ”kommer man från Afrika så luktar man ju skit” och ”Det är i blodet på negrerna. HAHA!”. Han använder sig dessutom av ”hell seger”, som är en svensk variant av ”sieg heil”, och beskriver sig som en ”arisk krigare”. Inte undra på då han har haft nära kontakt med den nazistiska sekten NMR och velat ”diskutera deras ideologi”.
Till sitt försvar säger han att han använde sig av dessa ord och benämningar i en ”extremt privat kontext” – som om det skulle göra saken bättre.

I Haninge har hälften av de SD-ledamöter som valdes in i valet 2018 fått avgå efter att olika rasistiska, nazistiska och hatiska kommentarer har gjorts på nätet i olika forum. 
Senast i augusti fick Hans-Johnny Hedström lämna sina uppdrag då han hade delat lika äcklande inlägg som Askling, med frisk användning av n-ordet och ”skämt” om somalier som bits ihjäl av kamphundar. Askling gick då ut och sa att ”det är högst olämpligt” att såna saker delas. 
Det här handlar inte om ”några enstaka rötägg” – hela partiet är genomruttet och genomsyrat av rasism, sexism och nazistsympatier. SD grundades ju av nazister, och Jimmie Åkesson gick med på 1990-talet då öppna nazister var i ledande positioner.

Normaliseringen av SD från de styrande är ett hot mot alla arbetare och reflekterar den rasistiska högeranpassning som allt fler inom etablissemanget och de etablerade partierna har gjort för att inte tappa röster till partiet. 
När klassklyftorna skenar, ett resultat av klassamhällets och kapitalismens spelregler, kan rasismen öka om inte ett tydligt socialistiskt alternativ till den förda politiken förs fram. Välfärden raseras av såna som Askling, partier som SD, och formeringar som det blåbruna M-KD-SD-blocket, inte av förortsbefolkningen eller flyktingar.
Antirasismen måste vara socialistisk, med krav på upprustning av våra förorter, bostäder, välfärden och det gemensamma. Låt samhällets parasiter – banker, storföretag och de superrika – betala.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!