Ut med sexismen ur sport & samhälle

Protest i spanska A Coruña i slutet av augusti mot Rubiales övergrepp och sexismen i fotbollen. Nu har Rubiales avgått, men mer kamp och organisering underifrån krävs för att hugga huvudet av all sexism (Foto: CC BY-SA 4.0).

av Sara Guardiola, Socialist Alternative (ISA i England, Wales & Skottland) // Artikel i Offensiv

Årets VM i fotboll för damer bjöd på rekordhöga åskådar- och tittarsiffror. Men det kommer att bli ihågkommet för mer än bara de spännande matcherna på planen. Det kommer att bli ihågkommet som ett slagfält för jämställdhet, lika lön och en stark påminnelse om den sexism och de övergrepp som fortfarande förekommer.

Det spanska fotbollslaget La Rojas seger fläckades av Luis Rubiales, ordförande för det spanska fotbollsförbundet, som under prisceremonin utsatte Jenni Hermoso, lagkapten för det spanska damlaget, för sexuella övergrepp.
Efter Hermosos uttalande, ”Jag kände mig som ett offer för aggression, en sexistisk handling”, strömmade det in internationellt stöd från fans och idrottare. Men en arrogant Rubiales vägrade att avgå och framställde till och med sig själv som ett offer för en ”häxjakt” av ”falsk feminism”.

I en kraftfull uppvisning av solidaritet utfärdade mer än 80 nuvarande och tidigare spanska fotbollsspelare, inklusive hela VM-truppen, ett uttalande genom sitt fackförbund där de förklarade att de vägrar att spela för landslaget så länge det nuvarande ledarskapet är kvar, vilket visade kraften i kollektiv handling.
Det finns en stark tradition av feministiska rörelser i den spanska staten. Vi såg det i massprotesterna 2018 och 2019 mot sexuellt våld och det misogyna rättssystemet. Vi såg det igen efter incidenten vid fotbolls-VM, då protester utlystes i många städer.
Rubiales har till slut avgått, vilket visar att vi bara kan vinna när vi organiserar oss underifrån och slår tillbaka.

Det spanska damlandslaget i fotboll har gått med på att återuppta att spela efter att förbundet utlovat ”omedelbara och djupgående strukturella förändringar”. Men vi kan inte förvänta oss mycket av ett förbund som försökte pressa Hermoso att försvara Rubiales och till och med hotade henne med rättsliga åtgärder för lögner och förtal, även om fler huvuden har rullat sedan Rubiales.
Det är därför som Socialist Alternative efterlyser spelarföreningar och fansens kontroll över att anställa och avskeda förbundsanställda för att demokratiskt ta itu med frågor om sexism, rasism och queerfobi.

Rubiales handlingar speglar en bredare fråga som härrör från det kapitalistiska systemet som föder förtryck och exploatering. Det gör det möjligt för mäktiga män som Rubiales eller Russell Brand att tro att de kan komma undan med vad som helst. Vi måste organisera oss och bygga en socialistisk feministisk rörelse som kämpar för att få slut på trakasserier och övergrepp!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!