Utdelningsfest hos storbolagen

Rekordutdelningar sticker i ögonen när välfärden samtidigt är på fallrepet (Foto: Riksbanken).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Lastbilstillverkaren AB Volvo slår svenskt rekord i utdelning och delar ut 30 miljarder kronor till aktieägarna.

Under förra året fick AB Volvo närmare 1,3 miljarder kronor i krisstöd från statskassan (skattebetalarna). Ett statligt stöd som blev en grundplåt för årets aktieutdelning.
– Vi är stolta över att kunna återuppta utdelningen, säger AB Volvos styrelseordförande Carl-­Henric Svanberg till Dagens Nyheter den 16 februari. 
I samma intervju säger Svanberg cyniskt och provokativt att Volvo inte kommer att betala tillbaka ett öre av det statliga miljardstödet.

Efter att ha hållit inne en del av utdelningen under 2020 står börsbolagen redo att ösa pengar över sina aktieägare. 
Verkstadsbolaget Sandvik, som fick 300 miljoner kronor och gör personalneddragningar, ger exempelvis hela 8 miljarder kronor till aktieägarna i år. Wallenbergimperiets maktbolag Investor ger ännu mer – över 10 miljarder kronor.
Storbankerna planerar också att göra stora utdelningar i år. SEB har redan aviserat att 9 miljarder kronor ska delas ut till aktieägarna i vår och det kan bli mer i höst.

Totalt beräknas de stora börsbolagen dela ut minst 220 miljarder kronor i år. En summa som skulle räcka till att finansiera landets sjukvård under 11 av årets 12 månader. 
• Stoppa utdelningsfesten – förstatliga omedelbart de börsbolag som öser pengar över sina aktieägare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!