Uteblivna löner och boende i utdömda hus för bärplockarna

Hyperexploateringen av bärplockarna är vidrig och måste stoppas (Foto: Public Domain).

av Robert Lundqvist // Artikel i Offensiv

Till Vidsel, Älvsbyns kommun, kom det tidigare i sommar dryga hundratalet människor från Bulgarien, uppenbarligen ditlockade av en bäruppköpare som bor i Mellansverige. Han har näringsförbud sedan tidigare och stora skatteskulder, och till Piteå-tidningen säger han sig inte ha varit ansvarig. Men plockarna bodde i hus mitt i byn som har köpts av hans sambo i Katrineholm. Haken var att de husen var utdömda, brandskyddet dåligt och vattentillgången otillräcklig. Älvsbyns kommun har utdömt ett vite på en halv miljon kronor om husen används.

Leif Öberg, företagare i bärbranschen som även har ägt husen, men som sålde dem när bolaget bakom gick i konkurs, säger till Piteå-tidningen: 
– Enligt uppgift tar han 200 kronor i boende per dag. Om 100 stycken bor där är det 20 000 per dag. På en månad är det 600 000 kronor i svarta pengar. 
Husens nuvarande ägare köpte dem för 250 000 kr. 

Det är förstås inte konstigt att människor tar sig till bärrika områden för att tjäna pengar. För många kostar det dock att ta sig hit. När det gäller thailändska plockare skriver Mats Wingborg i Dagens Arena: 
– Kostnaden för resa, visum och administration ligger i år på omkring 20 000 kronor per plockare, men uppgifterna från de olika thailändska bemanningsföretagen varierar. Därtill kommer avgifter på mat och logi på omkring 250 kronor dygnet. De totala utgifterna för resa och vistelsen i Sverige hamnar på cirka 35 000 kronor. 
Och de lån många måste ta för att bekosta detta måste tjänas in. Tillräckligt många har lyckats för att fler ska komma hit, men det är mycket som ska stämma. Bärtillgången är inte säker, och med många skumma aktörer både i Sverige och i plockarnas hemländer har det hänt flera gånger att löner inte har betalats ut. 

Den här sortens exploatering måste upphöra. Inom bärbranschen har det gång efter annan varit uppenbara missförhållanden med mänskliga tragedier som följd, men liknande har även skett i bland annat skogsbranschen med hitresta röjare och planterare. Att hoppas på självreglering inom branschen har hittills varit fåfängt, ändringar av villkoren kommer möjligen efter uppmärksammade missförhållanden. 
Även här ställs det krav på facklig kamp och samarbete över nationsgränserna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!