Uteslut SD:are ur Kommunal

2010-10-13 16:29:51
De protester som blossat upp som ett direkt svar på Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har åter aktualiserat frågan om sverigedemokrater i fackförbunden. Senast i april avslöjades det att två kandidater för SD i Södertälje var medlemmar i Kommunal. Lokala företrädare krävde att de skulle uteslutas.

Ylva Thörn duckade i sitt 1 maj-tal I Södertälje för allt vad antirasism heter. Detta har Kommunal fortsatt att göra även nu efter valet, trots att flera andra förbund gjort klart att aktiva SD:are inte hör hemma inom arbetarrörelsen.
– Vi utesluter aktiva sverigedemokrater. Deras idéer är inte förenliga med våra stadgar och att de fått ett slags legitimitet genom att de valts in i riksdag och kommunfullmäktige spelar ingen roll, säger Martin Viredius, som är Transports tredje vice ordförande till DN.se.

IF Metall har redan i början av 2000-talet uteslutit aktiva nazister, och den här inställningen kvarstår fortfarande när Hallandsavdelningen har väckt frågan om att utesluta politiskt aktiva sverigedemokrater.
Även Vårdförbundet och akademikerförbundet SSR har beslutat att medlemskap i SD inte är förenligt med förbundens stadgar och kan leda till uteslutning.

Inte helt oväntat är det Kommunal som har flatast inställning i frågan.
– Vi är rätt tydliga med det, ett uppdrag för Sverigedemokraterna är inte något skäl för uteslutning. Förbundsstyrelsen har tolkat stadgarna, och vi har kommit till samma tolkning som LO centralt, förklarar Tobias Baudin, förste vice förbunds- ordförande i Kommunal, för Hallands Nyheter.

I Falkenberg är SD:s förstanamn, undersköterskan Sara-Lena Bjälkö, medlem i Kommunal, men till skillnad från sina kollegor anslutna till vårdförbundet så tänker inte facket agera mot henne som representant för SD. Flera kommunalanslutna har reagerat emot detta.
Bussföraren och RS:aren Peter Boström är ordförande på det garage i Södertälje där två aktiva SD:are arbetar och klubben drev på för ett antirasistiskt ställningstagande i våras. Nu har Kommunals förbundsledning svarat klubben att man inte kan uteslutas för vad man är, bara om man “gör” rasism. Enligt Kommunal ska en aktiv SD:are inte kunna väljas till ett förtroende­uppdrag i förbundet. Men de bevis som klubben i Södertälje presenterat mot de två medlemmar man velat utesluta med stöd av Kommunals Stockholmsavdelning, att dessa agerat offentligt i Länstidningen och som toppnamn för SD i valet, har inte ansetts räcka.

– Därför kräver vår klubb nu i en motion till Kommunals representantskap i Stockholm en policyförändring som säger att en förtroendevald för ett rasistiskt parti inte ska kunna vara medlem i Kommunal.
Men motionen begär också att Kommunal aktivt ska delta i protester mot rasism, antingen genom att själva arrangera dem eller genom att stödja och mobilisera till andras initiativ. Detta krav är något som övriga fackförbund måste ta lärdom av.

Det är bra om Transport, Vårdförbundet, Elektrikerna, Byggnads och IF Metall i alla fall på papperet tar kampen mot rasismen på allvar, men för att bli en verklig kraft i kampen måste de också delta i de protester som uppkommit mot rasismen och dess rötter i ökade klassklyftor och högerpolitik.
Skulle LO nu ta enad kamp mot rasismen och kunna ge rörelsen den kraft som behövs så måste den politiseras – den måste attackera alla delar av SD:s politik, såväl den rasistiska särbehandling de förespråkar som de nedskärningar och attacker mot fackliga rättigheter som de vill driva igenom tillsammans med högeralliansen.

Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!