”Utlys en ny rättvisedag”

2006-10-11 15:24:54
”Nu är det upp till bevis för LO:s och fackförbundens ledning”, skriver två kommunalare i Umeå till Kommunal Västerbottens representantskap.

De båda motionsskrivarna – Tomas Westerström och Per Olof Johansson – som också är kända profiler i Rättvisepartiet Socialisterna – argumenterar för att Kommunal och hela fackföreningsrörelsen måste bemöta högerregeringens attacker på a-kassan och svindlande plundring av företagen med en politisk massdemonstration till våren, följt av en fight back i avtalsrörelsen.
LO-förbunden måste vara beredda att gå ut på gator och torg för att protestera, precis som när arbetslösa transportarbetare med förbundets stöd demonstrerade mot Göran Perssons egna attacker på a-kassan 1996.

Organisera motståndet

Motionen påminner också om Rättvisedagen den 6 oktober 1992, då 200 000 LO-medlemmar demonstrerade mot den dåvarande högerregeringens attacker. Rättvisedagen tillkom på ett initiativ underifrån och organiserades av LO. Det är liknande protester, denna gång inklusive strejker, som behöver organiseras för att stoppa regeringens brutala attacker. Det är motståndets omfattning som kommer att avgöra hur långt den nya regeringen vågar gå.
”Vi uppmanar därför LO att utlysa en Rättvisedag” mot regeringens attacker och för rejäla låglönesatsningar, heter det i motionen. Även Kommunals representantskap i Västerbotten uppmanas att anordna en egen första protestdag till våren, där man söker brett stöd i andra fackföreningar.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!