Utsläppshandel ingen lösning

2008-02-13 13:22:17
EU har satt upp ett mål på att minska utsläppen med 20 procent fram till år 2020.

Målet ska delas upp mellan medlemsländerna. Detta läggs fram som en enorm satsning, och jämför man med Kyotoprotokollets mål på att minska utsläppen med 4 procent på 10 år, så är det stort.
Målet med de åtgärder som föreslås är att bromsa in den globala uppvärmningen så att temperaturökningen inte överskrider två grader. Det är enligt FN:s klimatpanel IPCC smärtgränsen för vad vår planet mäktar med.

Genomgripande ändring

I stort sett hela utsläppsmålet på 20 procent ska klaras av marknaden för utsläppsrätter. Det ska kosta att göra utsläpp, är tanken.
Huvudproblemet med utsläppshandeln är att den inte kan genomföra den enorma strukturomvandling som nu måste ske. Omställningen från kol och olja, som idag utgör två tredjedelar av energiproduktionen i Europa, kommer inte att ske på grund av att det blir dyrare att spy ut koldioxid.
Den extra utgiften för utsläppsrättigheterna hamnar på konsumenten, exempelvis på elräkningen – utan att företagen förbinder sig att ändra produktionen. Skolexemplet är statliga Vattenfall som för några år sedan investerade stort i tysk kolkraft.
– Handeln med utsläppsrätter är ett nyliberalt svar på den globala uppvärmningen. Det handlar om att göra minskningar så billiga som möjligt. Det här systemet kommer aldrig att kunna funka bra, ens i bästa fall, säger Niclas Hällström, redaktör för rapporten Carbon Trading från Dag Hammarsköld Foundation, i Flamman den 5 februari.
Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!