Utställning mot krig och fascism

Sven X:et Erikssons omslagsbild till tidskriften Humanitet – som blev konstnärernas direkt svar mot Hitlers maktövertagande.

av Carina Gauffin // Artikel i Offensiv

Redan innan Hitler hade visat sitt vidrigaste ansikte samlades flera av Sveriges bästa konstnärer för att protestera mot nazism och fascism. De gav ut antikrigsbilder i bildhäftet Humanitet och senare i tidskriften Mänsklighet. Vera Nilsson, Albin Amelin, Sven X:et Eriksson och Bror Hjorts målningar och skulpturer visas nu på Sven Harrys konstmuseum i Stockholm.

Det första man möts av är Bror Hjorts skulptur av fredsivraren Gandhi med gula, runda glasögon. Längre in i utställningen är salen fylld av bilder om och mot kriget.
Här ser vi hur kraftfull och berörande konsten kan vara. Den mest kända målningen är nog Albin Amelins ”Arkebuseringen” om skotten i Ådalen 1931. Alla dessa konstnärer är otroligt duktiga kolorister. Starka färger dominerar ofta gult, blått och rött som förstärker innehållet. Ett innehåll som är så kusligt nära den verklighet som vi läser om i Ukraina.
En del av bilderna fungerar mer som slagkraftiga affischer medan andra berör en mer känslomässigt.

En av mina favoriter är Vera Nilssons ”Gata i Malaga” från 1922. Den skildrar föräldralösa gatubarn som för lite pengar måste dansa för de rika männen i bakgrunden.
Här finns Amelins mödrar, barn och gamlingar instängda i någon källare. Den bilden kunde ha målats idag för att skildra det ukrainska folkets lidanden gömda under Mariupols fabriksgolv.
Men utställningen visar också varma porträtt av familjemedlemmar och vänner. Utställningen är öppen till den 11 september och rekommenderas varmt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!