UTTALANDE – Stoppa Sveriges övergrepp på människovärdet

Medan de svenska dödstalen i covid-19 chockar omvärlden. Medan allt uppmanas stänga ner, högstadiet går över till distansundervisning, ingen ska träffa någon som man inte bor tillsammans med och osäkerheten över julen – som sägs ska vara godhetens högtid – är total så bestämmer sig den svenska staten för att en verksamhet måste återupptas – tvångsutvisningarna.

Den 15 december planeras en tvångsutvisning från förvaret i Märsta till Afghanistan. Via Österrike. Så sent som den 12 december besköts den internationella flygplatsen i Kabul med bomber och en person dödades. 

Offensiv har många gånger, senaste förra veckan, beskrivit kriget och nöden i Afghanistan. Hur talibanerna vinner mark och hur våldsattackerna ökat med 50 procent under tredje kvartalet i år jämfört med andra. Hur Världsbanken slår larm om att personer som lever under fattigdomsgränsen på 1 dollar/dag kommer att öka från 55 procent av befolkningen till 70 procent i år. Ingen vet hur många som verkligen har dött i covid-19. Mer än en tredjedel av landets invånare saknar helt tillgång till sjuk- eller hälsovård. Tidningen Lancets intervjuer med läkare pekar mot att det kan vara 100 000 som dött i pandemin. 

Tvångsutvisningar till länder i krig är en väldigt kontroversiell och vidrig aktivitet även utan en pandemi. Att bestämma sig för att just den här verksamheten måste återupptas samtidigt som vårdens personal riskerar sina liv för att rädda livet på coronasjuka är faktiskt helt ofattbart.

Personer som varit i Sverige i fem-sex år, som lärt sig svenska, gått i gymnasiet och börjat jobba inom till exempel äldreomsorgen utvisas nu för att arbetsgivarna inte ger fast anställning före två års tid. Det är ett så otroligt slöseri med samhällets resurser och ett fruktansvärt övergrepp mot människovärdet. De ansvariga politikerna och tjänstemännen som pratar om skyddsskäl som ett vetenskapligt begrepp får aldrig frågan hur det kan komma sig att personer med exakt samma bakgrund anses ha skyddsskäl i Tyskland, Frankrike och Finland, men inte i Sverige.

SVT:s Agenda hade den 13 december Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik, migrationsminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas Maria Malmer Stenergard på plats som inte fick en enda fråga om tisdagens tvångsutvisning och som alla var överens om att det viktiga är att få en restriktiv migrationspolitik.

Hur lågt Sveriges politiker har sjunkit visas i att när sju asylorganisationer, däribland Farr och Ung i Sverige, skriver ett brev för att stoppa tvångsutvisningen så vänder de sig till Afghanistans flyktingminister och inte till Sveriges. Det finns större hopp att få Afghanistans flyktingminister, Mr. Noor Rahman Akhlaqi, att förstå det omänskliga i situationen än Morgan Johansson.

Konstnären är Mohammad Ali – på Facebook MA Qasimi Art

Till sist säger den här bilden mer än tusen ord. Det är en tavla med snö, röd stuga och en julgran. Den jul som vi alla längtar så mycket efter. Tavlan är gjord i Kabul. Konstnären är Mohammad Ali – på Facebook MA Qasimi Art. Mohammad är också känd som författaren till Dagboken från Kabul som i november vann det svenska Tidskriftspriset. Det går bra att kontakta Mohammed och köpa tavlor som ett stöd till utsatta och flyktingar i Afghanistan.

Mohammed fick tre avslag på sin ansökan i Sverige. Då flydde han till Frankrike för att söka skydd, men blev efter många turer skickad tillbaka till Sverige. Där sattes han direkt i förvar och blev utvisad i maj 2019. Det var den värsta dagen i hans liv med mycket rädsla och ingen som tog emot. Idag är Mohammad engagerad i att stoppa nya utvisningar från Sverige till Afghanistan. Han berättar att det varje dag sker explosioner i Kabul och att han är rädd att den explosion som nu skedde vid flygplatsen ska upprepa sig på onsdag när planet från Sverige anländer.

Med stort tack till Mohammed och alla andra som fortsätter att kämpa och berätta om verkligheten kräver Offensiv/Rättvisepartiet Socialisterna och Unga Socialister:

  • Omedelbart stopp på alla tvångsutvisningar!
  • Öppna förvaren. Det är inte kriminellt att söka skydd.
  • Amnesti nu till alla som befinner sig i Sverige och som flytt från krig och förtryck.
  • Skrota chockdoktrinen från 2015/16 – den så kallade tillfälliga lagen. Återinför rätten till asyl med permanenta tillstånd som utgångspunkt.
  • Stoppa den militära kapprustningen, imperialistiska krig och vapenexporten i världen. Internationell solidaritet mellan arbetare och fattiga. För en socialistisk värld i fred och frihet.
Affischen finns att beställa! Maila rs@socialisterna.org

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!