Utvisningarna fortsätter, men det gör också motståndet!

RS och Unga Socialister deltog i protesterna (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Tisdagen den 23 februari samlades ett antal demonstranter och asylrättsaktivister utanför flyktingförvaret i Märsta för att demonstrera mot en massutvisning till Afghanistan. Enligt Ung i Sverige sattes 12 personer på bussen till Arlanda. 

Utvisningarna pausades under större delen av 2020 på grund av coronakrisen, men började igen i mitten av december, för att sedan pausas eftersom smittorisken på förvaret var för stor. 
Polisen skrev såhär på sin hemsida: ”Den avbrutna insatsen beror inte på säkerhetsläget i Kabul, den avbröts när några i personalen fick positiva provsvar då de testades för covid-19. Av hänsyn till återvändarna, personalens och övriga involverades säkerhet ställdes insatsen in.”
Nu har alltså utvisningarna startat för år 2021, trots fortsatta rapporter och protestbrev från Human Rights Watch, Amnesty, Röda Korset och Flyktinggruppernas Riksråd.

Utanför förvaret turades vi om att ropa i megafonerna, och det ekade talkörer och solidaritetshälsningar som ”Vi är med er!”, ”Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal”, ”Vad ska vi göra? Stänga förvaret!” och ”Inga plan till Afghanistan”. 
Vi hade spänt upp banderoller (med budskap som ”Amnesti”, ”Försvara rätten till asyl” och ”Stäng Förvaren”) längs med polisens avspärrningar, och flera demonstranter lyste med ficklampor eller mobilerna för att signalera till de som tittade ut genom fönstret. Flera vinkade och blinkade tillbaka med sina egna lampor. 
Det fanns en stark känsla av kamp och solidaritet bland demonstranterna, och framför allt viljan att ta med sig fler till Märsta för att fortsätta protesterna mot alla framtida utvisningar. 

Terrordåd har skakat Kabul hela hösten, strider fortsätter mellan afghanska styrkor och talibanerna, och fattigdom kombineras med en rådande coronapandemi. 
Allt detta har lett till att miljontals har tvingats på flykt, och de som är kvar lever i ständig osäkerhet, hotade av våld, förtryck, fattigdom och förföljelse.
Det är under denna totala krissituation i en av de dödligaste platserna på jorden för civila  som svenska myndigheterna har beslutat att återuppta tvångsutvisningarna. Denna fortsatt rasistiska och inhumana flyktingpolitik kan närmast kallas för mordförsök. 

Därför behövs en stark, organiserad asylrörelse som går samman och kollektivt kämpar för en värdig flyktingpolitik, och som också visar på behovet av ett annat samhälle, där imperialistiska krig inte dödar miljontals och tvingar fler på flykt. Där kapitalister inte gör profit på att tillverka och sälja vapen. 
En värld där alla har chansen att leva ett bra liv. 
Vi måste rikta vår ilska mot det rasistiska, kapitalistiska systemet, med en härskarklass som genomför enorma nedskärningar samtidigt som räddningspaket går till storföretagens aktieutdelning. Som skapar katastrofala ekonomiska klyftor och skyller alla problem på flyktingar och invandrare. 
Unga Socialister uppmanar alla som vill stå upp emot denna ryggradslösa orättvisa att gå med i kampen och ansluta sig till protesterna! För så länge utvisningarna fortsätter och asylrätten attackeras kommer vi att göra motstånd! Den som flyr har inget val, ingen människa är illegal!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!