V i Haninge kovänder efter RS-kritiken

V:s otroliga svek mot välfärdens arbetare i Haninge stoppades tack vare RS grävande och offentliggörande (Foto: Natalia Medina).

av RS Haninge // Artikel i Offensiv

På förra kommunfullmäktigemötet i Haninge i april föll kommunledningens förslag att återföra 100 miljoner kronor till skola, omsorg, socialtjänst och arbetsmiljö som tillhör kommunens mest nedskärningsdrabbade områden. Vänsterpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna stödde inte förslaget. Beslutet blev att ärendet skickades tillbaka till kommunstyrelsen (återremittering).

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) kritiserade Vänsterpartiets (V) agerande hårt: 
– Stora nedskärningar hade kunnat stoppas i år. Det är ett ofattbart svek mot allt vad vänstern ska stå för, sa Mattias Bernhardsson (RS) i en artikel förra veckan.
Nu verkar V tagit till sig av kritiken. På kommunstyrelsesammanträdet i måndags – dit ärendet hade återremitterats – röstade V för revideringen av budgeten (att skjuta till 100 miljoner kronor) medan M och SD fortsatt röstade mot. 
Ärendet om revidering av budgeten kommer tillbaka till kommunfullmäktige i maj. Då hoppas vi att V röstar rätt denna gång.

V har reagerat mot RS kritik och menar att den inte var befogad.
”Det stod klart innan KF [kommunfullmäktige] att den skulle återremitteras (…) Om det inte återremitterats hade vi röstat bifall”, svarade V:s gruppledare Åsa Bååth när Mattias Bernhardsson (RS) frågade om ställningstagandet. 
Men det var inte ett trovärdigt svar. Redan på kommunstyrelsemötet i mars hade V, M och SD motsatt sig att överföra de 100 miljoner kronorna och istället lagt fram egna förslag, som samtliga tre går ut på att istället överföra endast 50 miljoner kronor till en ”resultatutjämningsreserv” för lågkonjunkturer i framtiden. 
Dessutom fanns det inget förslag inför kommunfullmäktige att återremittera ärendet förrän mitt under pågående sammanträde. Med frånvaron inräknad samlade V, M, SD samt en politisk vilde som hoppat av SD nämligen majoritet. Röstsiffrorna blev också 30 Nej mot 29 Ja på propositionen om frågan skulle beslutas på sammanträdet. 

De alternativa förslagen från V, M och SD (om 50 miljoner kronor till en resultatutjämningsreserv) var dessutom identiska – ord för ord – vilket tyder på att V har haft överläggningar med M och SD. 
”Självklart så har vi koordinerat detta”, medgav också Moderaternas gruppledare Sven Gustafsson när Mattias Bernhardsson (RS) frågade.
”Vänsterpartiet borde naturligtvis ha röstat JA till att återföra 100 miljoner kronor till kommunens nedskärningsdrabbade verksamheter på kommunfullmäktigemötet och istället lagt ett separat tilläggsförslag om att inrätta en resultatutjämningsreserv”, skrev RS Haninge i kritiken mot V i förra veckan. 
Och Vänsterpartiet verkar ha lyssnat. På kommunstyrelsemötet i måndags röstade V för revideringen av budget samt lade sitt förslag om resultatutjämningsreserv som ett separat yrkande. 

Haninge kommun har gått med 686 miljoner kronor i vinst sedan 2016. Enbart under 2020 landade överskottet på 235 miljoner kronor, vilket till och med var 150 miljoner kronor mer än det budgeterade överskottet. Dessa enorma överskott är resultatet av den ständiga nedskärningspolitiken, vilket S-C-L-KD-styret har accelererat och RS tagit strid emot [exempelvis inom äldreomsorg, friskvård, förskola samt ungas fritid och idrott]. 
Men även det S-ledda styret har tvingats inse att nedskärningarna kanske har gått för nära inpå benen och mot bakgrund av de stora protesterna från kommunanställda har de pressats till att bromsa nedskärningspolitiken genom ett förslag på att återföra 100 miljoner kronor till flera nämnder.
Varför valde då V att blockera återförandet av 100 miljoner kronor till skola, barnomsorg, socialtjänst och arbetsmiljö på kommunfullmäktigemötet? 
– V agerade tillsammans med M och SD för att markera till S-styret att V minsann ska ha inflytande, ”annars…”. Vänstern ska aldrig ge sig i lag med brunhögern. Det är de kommunanställda – som nu riskerar förlora återställningen av friskvårds­ersättningen från 1,000 till 2,000 kronor – som vänstern ska vara i lag med i alla lägen. Det är tillsammans med facklig kamp och rörelser som vänstern kan vinna inflytande och förhandlingslägen, kritiserar Mattias Bernhardsson (RS).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!