V i högerkoalitioner

2018-10-03 11:31:44

foto: Anders Lejczak / Flickr CC
V gör helt fel när de ingår i styren med partier som M och L.

Varför ska Vänsterpartiet styra kommuner tillsammans med M, KD eller C? Vad får det för konsekvenser? 

I flera kommuner landet runt har Vänsterpartiet redan gått med i styrande koalitioner.
I Olofström i Blekinge ska V styra med S och KD. I Kalmar och de två kommunerna på Öland, Borgholm och Mörbylånga består styret av V, S och C.
I Västmanland styr V i Arboga tillsammans med hela Alliansen och Miljöpartiet. V+S+M+L tar över i Köpings kommun. 

Styrelsen för Vänsterpartiet i Köping motiverar samarbetet på sin hemsida med viljan att ”strategiskt kunna påverka politiska beslut även i framtiden”. Det enda konkret politiska i den något uppgivna texten handlar dock om partiets eftergifter:
”Priset vi får betala är en smärre omfördelning i budgeten som lagts av den gamla majoriteten. Vi måste även finna oss i att säga ja till eventuell etablering av friskola, förutsatt att något företag vill starta en sådan i Köping, samt att den tillför något nytt.” 

Det är alltså raka motsatsen till den politik som vänsterväljare har röstat på. Friskola istället för stopp för vinster i välfärden. Omfördelning i en redan ansträngd budget, det vill säga nedskärningar.
Moderaterna och Liberalerna i Köping står inte för någon annan politik än samma partier på riksplanet. De kommer aldrig att rösta för en politik de inte står för och får i praktiken vetorätt.
Vänsterpartiet å sin sida kommer att stå ansvarigt för alla kommunens beslut. När anställda eller kommuninvånare ställer krav eller protesterar är V på fel sida.
Det kommer att bli extra allvarligt när kommunernas ekonomi försämras, vilket prognoserna tyder på.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!