”V måste ta fajten – ta bort stödet för den koalitionen!”

Den röda fanan vajar på Nils Ericsson-statyn i stöd och solidaritet till strejken (Foto: Liv Shange Moyo).

av Liv Shange Moyo

Offensiv pratade med en anonym lokförare som har över 20 år i yrket om kampen och frågan.

Vad tycker du om politikernas roll i det här?
– Jag tycker det är fullständigt galet. För det första har man inte frågat oss – man har hela tiden gått på vad MTR har att säga. Vi har ju hela tiden sagt att det här inte fungerar.
– Vad regionen har gjort, det är ju pinsamt. Socialdemokraterna går ut här nere på Centralen och sa ”rösta på oss, vi ska riva upp det här beslutet” – före valet. Sen tar man fullständigt avstånd ifrån det, det är ju inte klokt.

Ett svek?
– Det är ett riktigt stort svek.
– Dessutom är det så att man, både från MTR:s sida och från SL, säger att man har gjort en risk- och konsekvensanalys. Men skyddsombuden har inte fått vara med och arbeta på den alls. Och när vi frågar om att få se vad den har kommit fram till säger de att det är hemliga handlingar.

Det skulle ju göras en ny utredning också, det var ju ett av löftena från de som styr regionen nu?
– WSP har ju gjort en oberoende utredning, en utredning på den utredning som redan var gjord som vi inte har fått se. De har alltså inte gjort en ny utredning, utan bara tittat på den gamla.

Vad tycker du om det?
– Jag tycker det är förbannat dåligt. Jag tycker det skulle vart en helt ny utredning.

Det har ju varit ett sätt för nya regionstyret att gömma sig, att nu finns den här nya utredningen men tyvärr…?
– Ja, den där David Lagneholm (Regionens trafikchef) har ju också varit säkerhetschef på MTR. Det sitter folk på WSP, som har gjort den här ”oberoende utredningen”, som har jobbat på MTR. Så att ja, det känns lite jävigt alltihop. Man börjar undra, sitter de någon på Arbetsmiljöverket som också haft ett finger med i SL eller i MTR? Man vågar ju inte lita på nån längre!

Vad skulle du vilja ställa för krav till de regionpolitiker som säger att de tycker att strejken är bra?
– Jag tycker att varför kommer de inte ner och pratar med oss, på golvet? Det måste väl ändå vara intressant att veta när vi som har en gedigen erfarenhet, som är utbildade för det här, säger att det här inte fungerar?

Vilka har varit här från regionen?
– Jag tror Vänsterpartiet är de enda som har varit här.

Och vad säger de?
– De stödjer ju oss.

Hur tycker du att de borde agera nu?
– De sa ju att de hade vissa punkter som var anledningar till att de gick med på koalitionen här (S, C, MP som styr Region Stockholm med V:s stöd) och jag tycker att om de nu inte lyckas bedriva dem så ska de inte heller stödja koalitionen. Då får de ju ta fajten – ta bort stödet för den koalitionen! Det är det enda riktiga. Nu har de vart med oss från början till slut, så nu är det dags för Vänsterpartiet att visa var de står nånstans.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!