V sluter upp bakom ”nationell enighet”

Att Vänsterpartiet stödjer den våldsamma upprustningen till 2 procent av BNP är en skandal och ett svek mot alla arbetare (Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

Ukrainakriget har ritat om det politiska landskapet globalt, men även inhemskt har kraftiga omsvängningar ägt rum. Vänsterpartiet har helt slutit upp bakom stat och kapital med sitt stöd till den militära upprustningen. Vad är socialisters svar?

Samtliga riksdagspartier godkände den 16 mars att ”försvaret”, som ju inte är ett försvar utan till stor del är förberedelse för insatser utomlands, alltså anfallsstyrka, i år får tre miljarder kronor omedelbart. De ges också rätt att handla in luftvärnsrobotar, bandvagnar och annat krigsmaterial för 31 miljarder kronor till år 2030.
Detta ovanpå de 2 procent av BNP inom en snar framtid som regeringen meddelade veckan dessförinnan, plus de höjda försvarsanslag som det redan hade beslutats om innan kriget bröt ut.
Att även Vänsterpartiet har anslutit sig till den borgfred (klassmotsättningar ”glöms bort” med hänvisning till ”yttre fiende”) som råder är oroväckande. De skriver att ”Vänsterpartiet stödjer målet om att anslaget till det militära försvaret ska höjas till 2 procent av BNP. Det är viktigt för att kunna vara militärt alliansfria. Det behövs för att bygga Sveriges försvarsförmåga stark igen”.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar skriver på Facebook om hur hon har besökt Stockholms amfibieregemente Amf 1. Hon ger ett eko av vad militärhetsens generaler dagligen säger i medier:
”Rysslands brutala och folkrättsvidriga invasion av Ukraina innebär ett försämrat säkerhetsläge i vår omvärld. Det påverkar även oss. Sveriges försvarsförmåga behöver stärkas och försvaret måste få mer pengar för att bygga ut verksamheten. Vänsterpartiet stödjer därför målet om att höja anslagen till det militära försvaret till två procent av BNP.”
Att Vänsterpartiet stödjer den våldsamma upprustningen till 2 procent av BNP, uppenbart en förberedelse för Natomedlemskap, är en skandal och ett svek mot alla arbetare. I 2021 års siffror skulle det innebära att nästan 10 procent av statens utgifter ska gå till militären!
Dadgostar fortsätter med att återge samma budskap som Magdalena Andersson gav när beslutet om 2 procent av BNP togs, att unga måste ”bereda sig” på att göra värnplikten:
”Vi ser också att fler kommer behöva göra värnplikten. Högern avskaffade värnplikten, men Vänsterpartiet har varit pådrivande i att återinföra den och för att alla män och kvinnor i en viss åldersgrupp i Sverige ska mönstra. Det är bra att fler nu ser värdet av det.”

Att Vänsterpartiet okritiskt stödjer en förstärkning av statens hårda kärna är förkastligt.

Värnplikt i dagens kontext handlar inte om att vanliga arbetare ska ges medel att skydda varandra mot invasion. Det är ett led i den militära upprustningen, att ha fler ungdomar att skicka som insatsstyrkor i anfallskrig. Att ungdomar ska tvingas till värnplikt i dagens Natoanpassade, anfallsinriktade militär, dominerad av yrkessoldater, ska och måste fördömas.
Regeringen själva skriver på sin hemsida angående Natosamarbetet, som fördjupas för varje dag i hiskelig takt mot ett regelrätt medlemskap, att syftet är ”att utveckla Försvarsmaktens förmåga, såväl till nationellt försvar som till att genomföra insatser i och utanför närområdet”. Alltså att militären ska rustas upp på hemmaplan för att kunna delta i Natos krigsinsatser.
Vi säger: Ingen tvångsrekrytering till värnplikten. Nej till yrkesarmé och nej till anfallsstyrkor.

Att Vänsterpartiet helt sluter upp bakom stat och kapital försvårar naturligtvis bygget av en antikrigsrörelse. Liknande ser det ut i fler länder i Norden, där olika vänsterpartier öppnar för Natomedlemskap eller yrkar för mer pengar till militären.
En viktig erfarenhet som socialister har dragit är att staten inte är neutral. Staten finns till för att skydda den härskande klassens intressen, dämpa motsättningar mellan klasserna och undertrycka revolutionära kamper och rörelser.
Att Vänsterpartiet okritiskt stödjer en förstärkning av statens hårda kärna – och därmed går med på att det görs på bekostnad av de ”mjukare” delarna som skola, vård och omsorg som regeringen förkunnade när de sa att upprustningen ska finansieras ”krona för krona” – är förkastligt.

I tider av krig är det ännu viktigare att socialister pekar på att den ”nationella enighet” som pressas på oss uppifrån är falsk. Borgerligheten styr alltid i sina intressen och pratet om enighet är för att vi inte ska protestera. Arbetarklassen är internationell och har ingen nation eller säregna nationella intressen. Vår utgångspunkt är alltid arbetarklassens, i alla länder. ”Arbetare i alla länder, förena er”, som Marx och Engels förkunnade i Kommunistiska manifestet.
Vår utgångspunkt är vad som gynnar arbetare, fattiga och vanligt folk – inte att alliera sig med högern, kapital och stat. Den lärdomen har gått Vänsterpartiet helt förbi.


S och M i samma krigsbåt

S och M är eniga om kraftig militär upprustning. Tyvärr hakar V på detta (Foto: Soldatnytt / Flickr CC).

I Norge pågår just nu en Natoövning vid namn ”Cold Response”, som ingår i Natoprojektet ”Partnerskap för fred”. Fred är dock långt ifrån Natos syfte. Hursomhelst deltar 30 000 soldater från 27 länder – även från Sverige och Finland.
Och den 21 mars fick övningen besök av såväl statsminister Magdalena Andersson (S) som Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. ”Vi kan vara oeniga om många saker men kämpar ju båda för Sveriges trygghet”, menar Magdalena Andersson i en kommentar till SVT Nyheter.
Moderaterna och de övriga före detta Allianspartierna – Centern, Kristdemokraterna och Liberalerna – trappar upp sin kampanj för Natomedlemskap. Ulf Kristersson vill även göra det till en valfråga, och lovar en ”omedelbar ansökan till Nato” om Moderaterna vinner valet 2022. Även SD är beredda att ingå i Nato.

Även om Socialdemokraternas ledning fortsatt säger nej till ett Natomedlemskap är det ett faktum att samarbetet med USA och Natos militarism fördjupas i snabb takt.
”Aldrig tidigare har en socialdemokratisk statsminister och en moderat oppositionsledare gemensamt besökt en militärövning med så tydliga kopplingar till Nato”, skriver SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson den 21 mars.
Det är till denna borgfred och militärhets som Vänsterpartiet alltså har slutit upp bakom.

Som socialister är vi tydliga: nej till Nato, nej till militarism, imperialism och militär upprustning. Satsa istället på välfärd, anställningstrygghet och grön omställning – bygg en rörelse mot det kapitalistiska system som orsakar krig, fattigdom och orättvisor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!