Vaccinkrigare mot antivaccinrörelsen

SVT:s Vaccinkrigarna tar sig an antivaccinationsrörelsen i en sevärd dokumentärserie (Foto: Pressbild).

av Julia Engström // Artikel i Offensiv

I SVT sänds nu dokumentären Vaccinkrigarna i flera delar om antivaccinationsrörelsen, en rörelse som sprider sig över hela världen som hävdar att alla sorters vacciner är gifter som orsakar allt från autism till dödsfall. Till stor del består den av oroliga föräldrar som har lurats att tro att alla vacciner är farliga.

En av de stora bakomliggande frontfigurerna är Andrew Wakefield som 1998 publicerade en studie som hävdade att MPR-vaccin som används mot mässling, röda hund och påssjuka kan kopplas till autism. Studien visade sig senare inte vara korrekt genomförd och resultaten var falska. Wakefield blev fråntagen sin läkarlegitimation. 
Efter detta gjordes flera stora studier som inte har kunnat koppla detta att vaccin leder till autism på något sätt, men tyvärr hann ett frö av misstro sås hos många människor.
Det som antivaccinationsrörelsen baserar sin ”fakta” på är personliga berättelser från mestadels föräldrar som menar att deras barn drabbats av sjukdomar eller dött på grund av vaccin. Det finns inga vetenskapliga studier som bekräftar att dessa personers sjukdomar kan kopplas till vaccin.

Det som är skrämmande är att de personer som sprider dessa påhittade lögner om vaccin spelar på mänskliga beteenden som föräldrars oro för sina barn. Det är mycket få föräldrar som vill sina barn illa, och det är mänskligt och vanligt att oroa sig för allt som rör ens barn. 
Det är heller inte alltid så lätt för den som inte har en medicinsk utbildning att veta vad som är sant och inte när det gäller vaccin. Det är dock klokt att lyssna på den samlade och enade forskningen som säger att vacciner räddar liv.
Oron för vaccinering och att allt fler väljer att inte vaccinera sina barn gör att livsfarliga sjukdomar som mässling börjar komma tillbaka i många länder världen över. Det utgör en dödlig risk för till exempel spädbarn som inte har hunnit bli tillräckligt stora för att vaccineras, andra som inte är vaccinerade samt såklart för de barn vars föräldrar inte vill vaccinera dem.

Ett vanligt argument mot vaccinering är att de stora läkemedelsbolagen bara tillverkar och säljer vaccin för att tjäna pengar, och det är en sanning med modifikation. Ja, läkemedelsbolagen vill tjäna pengar, men de har ingen hemlig konspiration att sälja vaccin som ska göra oss sjuka. Det finns anledning att ha en sund skepsis mot vaccin liksom mot allt annat, men när det gäller beprövade och vältestade vacciner som MPR-vaccinet finns det ingen anledning att oroa sig.
Tyvärr innebär inte all vaccinering bra resultat. Vintern 2009-2010 inträffade en medicinsk skandal, där flera hundra insjuknade i narkolepsi efter att ha vaccinerats mot svininfluensan med vaccinet pandemrix. Forskare har bekräftat att det finns ett samband mellan vaccinet pandemrix och sjukdomen narkolepsi, och 311 personer har fått ersättning av staten och läkemedelsförsäkringar för detta. Dock har över 600 personer ansökt om ersättning. Läkemedlet pamdemrix avregistrerades som läkemedel 2015.

Vaccinexperten och överläkaren Hanna Nohynek säger att vaccin vanligtvis testas i tre olika faser, först på några tiotals personer, sedan några hundra och slutligen i fas tre tiotusentals personer. 
När man tog fram pandemrix avstod man medvetet från att testa i det sista steget på grund av att man ansåg att det var brådskande. 

Totalt 55 coronavaccin genomgår just nu kliniska tester på människor, och endast 13 av dem har hunnit till fas 3 som är den sista fasen innan godkännande. 
Storbritannien godkände den 2 december ett vaccin från Pfizer/Biontechs som har testats på över 43,000 personer. En nackdel med det vaccinet är att det måste förvaras i minus 70 grader, vilket gör det svårt för att inte säga omöjligt att transportera till varma länder. 
Astra Zeneca har redan börjat masstillverka vaccin innan fas 3-studien är klar och innan de fått godkänt av Läkemedelsverket. De beräknar att testa vaccinet på 30,000 personer i fas 3. Ryssland har redan godkänt ett vaccin, Sputnik V, som framtogs på två månader utan en fas-3 undersökning, men de ska nu göra en sådan undersökning på personer som tillhör riskgrupper på över 40,000 personer. Kinesiska Cansina Biologics har också utvecklat ett vaccin som ska testas i fas 3.

Rättvisepartiet Socialisterna anser att man ska testa nya vacciner i alla tre stadier innan det börjar användas i stor skala och helst på så många som möjligt så man hinner upptäcka ovanliga men allvarliga biverkningar som narkolepsi. Det är också en fördel om man hinner se hur en medicin verkar på lång sikt. 
Att covid-19-vaccin har gått så fort att framställa beror inte på att man har fuskat eller tagit genvägar, utan snarare på grund av att många byråkratiska hinder har slopats och att nästan oändligt många har velat ställa upp på att testa vaccinet.
I ett socialistiskt samhälle skulle dock inte flera olika läkemedelsbolag utveckla flera olika vaccin för samma ändamål, utan samverka för att ännu fortare och säkrare framställa ett vaccin, gratis och tillgängligt för alla i behov av det, med demokratisk insyn i processen. Framför allt skulle läkemedel inte framställas utifrån vinstintressen, utan för att rädda och skydda liv och hälsa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!