Vaccinkrigets hot och sabotage mot global smittbekämpning

Den tidiga vaccinnationalismen har resulterat i exportstopp och ett förödande vaccinkrig (Foto: UNICEF Ethiopia).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det hopp som vaccinet tände i början av året håller snabbt på att släckas till följd av kapitalismens och regeringarnas totala oförmåga att samordna produktion, leverans och fördelning.

Den tidiga vaccinnationalismen har resulterat i exportstopp och ett förödande vaccinkrig. Samtidigt fortsätter den globala smittspridningen och allt fler smittas av de nya farliga mutationerna. 
I januari varnade världshälso­organisationen WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus för att den orättvisa fördelningen av vaccin var på väg att bli ett globalt ”katastrofalt moraliskt misslyckande”. Två månader senare säger WHO:s generaldirektör att han är ”chockad över” hur lite som har gjorts för att undvika denna katastrof.

Även i rikare länder, vars regeringar har köpt upp över hälften av doserna i världen på bekostnad av de fattigaste länderna, haltar vaccinprogrammen till följd av exportstopp och uteblivna leveranser. 
På det EU-toppmöte som hölls i förra veckan gav de deltagande stats- och regeringscheferna grönt ljus för exportstopp av vaccin till länder utanför unionen, och i måndags stoppade EU export av AstraZenecas vaccin. På samma möte rådde dock stor oenighet om fördelningen av doserna EU-länderna emellan.
Exportstopp av vaccin har också införts av den nya Bidenadministrationen som har stoppat leveranser av de tiotals miljoner AstraZeneca doser man har i lager och som inte används i landet. ”USA sade åt oss att det inte kommer på fråga att AstraZeneca-vaccin fraktas till EU”, sa en EU-tjänsteman till yle.se den 11 mars.
Bortfallet från USA skulle täckas av leveranser från Indien, men även där har det blivit exportstopp. Till det ska läggas att de stora imperialistiska makterna även använder detta som ett geopolitiskt vapen i sin jakt på marknader och allierade.

På rekordtid och med hjälp av skattemedel togs ett vaccin fram. ”Forskningskostnaderna för vaccinen har i AstraZeneca och Modernas fall täckts av statliga bidrag” (Läkare Utan Gränser den 11 november 2020).
Men staten ställde inga villkor, utan läkemedelsbolagen gavs fortsatt rätt att ta ut vinster, bestämma priser och fördelning samt patent­rätt. Det i sin tur gör att läkemedelsbolagen kan sälja vaccinet till de regeringar som erbjuder mest och att de fattiga länderna får betala mer för vaccinet än rikare.
Patenträtten gör det också omöjligt att utnyttja den produktionskapacitet som faktiskt finns globalt. Läkemedeljättarnas patenträtt på vaccin samt covid-tester, och regeringarnas, inkluderat den svenska, skydd av densamma utgör ett dödligt sabotage av smittbekämpningen. Slopade patentregler är ett måste för ökad produktion och tillgänglighet. 

Den kapitalistiska ordning som innebär att världens tio rikaste personer har kunnat tjäna en halv biljon dollar under pandemin – en summa som hade räckt till att betala för covid-19-vaccin till hela jordens befolkning och sett till att ingen hamnade i fattigdom på grund av pandemin – står i vägen för smittbekämpningen. Ingen är säker så länge inte alla är säkra. 
En rättvis fördelning av vaccinet kräver ett stopp på vinstjakten och det privata ägandet av bioteknik-, läkemedels- och medicinteknikföretagen (Life Science-branschen). Det måste ersättas av kollektivt, samhälleligt ägande och forskning i offentlig regi, vilket skulle möjliggöra en demokratisk och global plan för att börja göra vaccin och läkemedel tillgängligt för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!