Vaccinmonopolens profitörer

Chockerande 83 procent av alla afrikaner har inte fått en enda dos vaccin än. De extrema globalal vaccinklyftorna avslöjar kapitalismen (Foto: Maryland National Guard / Flickr CC).

av Sophie Scholl, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA) // Artikel i Offensiv

Den 30 mars larmade världshälsoorganisationen WHO att en tredjedel av världens befolkning ännu inte har fått en enda dos av covid-19-vaccinet, däribland chockerande 83 procent av alla afrikaner.

”Om världens rika åtnjuter fördelarna med hög vaccinationstäckning, varför skulle inte världens fattiga kunna göra det? Är vissa liv värda mer än andra?”, frågade med rätta WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Skälet till denna mördande vaccinapartheid är läkemedelsbolagens kontroll av produktion, distribution och vinstjakt i skydd av kapitalistiska patentregler samt regeringarna i de rikare ländernas hamstring av vaccin.
Pandemin är långt ifrån över. Hittills har över sex miljoner människor avlidit i covid-19 och varje dag rapporteras att ytterligare 1,5 miljoner människor har smittats av viruset. Antalet nya smittade globalt har stadigt ökat sedan februari och förra veckan var en av de dödligaste hittills.
Spridningen av omikron, som nu ökar i form av BA.2-varianten i många delar av världen, utgör enligt WHO en ”brutal påminnelse om hur snabbt covid-19 kan mutera och spridas, särskilt i avsaknad av hög vaccinationstäckning”.

Men samtidigt rapporterar läkemedelsbolagen enorma vinster och en handfull läkemedelsjättar har tjänat över 1 000 dollar i sekunden på sina covid-19-vaccin.
Modernas årsredovisning för 2021 som visar att läkemedelsjätten gjorde en vinst på 12,2 miljarder dollar (1 dollar motsvarar omkring 9,20 kronor) förra året. Pfizer rapporterade en vinst på 21,9 miljarder dollar för 2021 och Johnson & Johnson vinst slutade på 4,7 miljarder dollar. 
Även om vacciner inte är de enda produkter som dessa företag tillverkar erkänner de själva att dessa otroliga vinstsiffror till stor del beror på produktionen av deras respektive covid-19-vaccin. ”Vaccin ger kling i kassan hos Modena”, som en tidning skrev.
Vad läkemedelsjättar däremot inte kommer att erkänna är att vaccinet och de vinster som det har gett i hög grad grundlagts av de statliga medel som bolagen fick för att utveckla vaccinet.
USA:s regering gav till exempel Moderna nästan 10 miljarder dollar i skattepengar för forskning och utveckling av deras vaccin, tillsammans med inköp av 500 miljoner doser av vaccinet. Denna otroliga prislapp ska enligt uppgift ha täckt nästan hela kostnaden för utvecklingen av Modernas vaccin.
Läkemedelsbolagens vinstrapporter för tredje kvartalet 2021, som offentliggjordes i november, visade att Pfizer, BioNTech och Moderna har gjort en sammanlagd vinst på 65,000 dollar i minuten på vacciner som nästan helt och hållet har utvecklats med hjälp av offentliga medel. 

Vaccinet har också gjort läkemedelsjättarnas toppar till nya dollarmiljardärer. Modernas vd Stéphane Bancel förmögenhet växte under förra året så mycket att den skulle räcka till att köpa tillräckligt med doser för att vaccinera 113 miljoner människor.
Det är dock inte bara de vinster som görs med dessa vacciner som är ett problem; distributionen av själva vaccinerna utgör ett allvarligt problem. En färsk rapport visade att av de 1,8 miljarder vaccindonationer som de rika länderna har lovat världens fattiga länder hade endast omkring 14 procent levererats fram till oktober förra året, trots virusets fortsatta spridning och den ständiga risken för nya varianter.
I slutet av förra året hade nästan hälften (49 procent) av de vaccin som sålts av AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna och Johnson & Johnson levererats till höginkomstländer, trots att dessa länder endast utgör 16 procent av världens befolkning.
I oktober 2021 hade Moderna endast levererat 0,2 procent av sitt totala vaccinutbud till låginkomstländer och Pfizer/BioNTech mindre än 1 procent.
Denna ojämna internationella fördelning av vacciner är en produkt av det kapitalistiska systemet.

Läkemedelsbolagens vinstjakt och det privata ägandet, samt regeringarnas skydd och stöd till ”sina” läkemedelsbolag, omintetgjorde det samarbete och den planering som krävdes för att maximera produktionen efter behoven. Istället vägrade läkemedelsbolagen att dela med sig av sin forskning och teknik med hänvisning till de internationella patentreglerna, trots omfattande krav.
”Vi har verktygen för att åtgärda ojämlikhet i vaccinering och skydda miljontals fler människor från covid-19. Det enda skälet till att dessa vacciner inte produceras i större utsträckning är att Pfizer, BioNTech och Moderna inte tillåter det” (Läkare Utan Gränser).
Trots att ett utlämnande av deras immateriella rättigheter (patentreglerna) skulle förkorta pandemin och rädda otaliga liv kräver kapitalismens vinstmotiv att dessa företag svartsjukt skyddar all information som skulle kunna göra det möjligt för någon annan att tillverka deras produkter.
På grund av att de kapitalistiska regeringarna runt om i världen inte har lyckats få till stånd en massvaccinering fortsätter viruset att spridas och nya varianter uppstår, som omikronvarianten BA.2 vilken tycks vara dominerande i den nuvarande smittvågen. Risken är därför stor att nya varianter utvecklas som tar sig förbi det försvar som vaccin och smitta av tidigare virusvarianter har gett.

Den sårbarhet som vaccinojämlikheten har orsakat visades på ett förödande sätt när den första omikronvarianten började spridas 2021. Eller som brittiska Guardian skrev: 
”Läkemedelsbolagen har producerat över 11 miljarder vacciner bara under 2021, mer än tillräckligt för att vaccinera hela världen. Trots detta står många länder inför brist, även när nya varianter dyker upp som de nuvarande vaccinerna har minskad kapacitet att vaccinera mot.”
Enbart i USA sysselsätter den biofarmaceutiska industrin 800,000 människor. I hela världen arbetar mer än 5,5 miljoner människor inom läkemedelsindustrin, varav över 3 miljoner i Asien. År 2017 stod läkemedelsjättarna för 1 procent av världens BNP. Läkemedelsindustrin har enorma resurser och en samlad kunskap hos de anställda som ständigt kommer i konflikt med vinstintresset.
Men istället för att sysselsätta miljontals människor för att befria mänskligheten från våra farligaste sjukdomar ställs de anställdas vetenskapliga och medicinska insatser mot varandra i en kapplöpning för att utveckla vacciner och mediciner som sedan säljs till de högstbjudande och som bara de mer välbärgade i de rikaste länderna få full tillgång till. 

Samtidigt vägrar de företag som gör anspråk på dessa mirakel av modern vetenskap att dela med sig av patent och vaccinteknik av rädsla för att bli utkonkurrerade på marknaden och gå miste om en chans att öka sina vinster.
Denna ordning, där den härskande klassen står i vägen för de anställdas kamp för att hitta medel som kan rädda liv, är omoralisk och helt ohållbar. Covid har påverkat alla våra liv på ett eller annat sätt; även om inte alla av oss har insjuknat i den har vi påverkats av störningar i leveranskedjan, psykisk ångest och isolering, och den ekonomiska recession som pandemin utlöste. 
Kapitalismen har visat att den inte har något sätt att snabbt få ett slut på pandemin, och det har gjort att många känner att de inte har något annat val än att helt enkelt låtsas att det inte händer. Den förödelse och död som covid-19 förde med sig var inget ödesbestämt. En bättre värld är möjlig!
För att fullt ut bekämpa covid-19 och för att kunna bekämpa framtida pandemier bör hela vård- och läkemedelsindustrin övertas i offentlig ägo och kontroll. Forskning, utveckling och teknik som är avgörande för vaccinutveckling bör omedelbart delas med alla nationer på jorden. 
Istället för kapitalismens vinstjakt och det privata ägandet behöver vi en ekonomi som medvetet planeras för att tjäna människans behov – en socialistisk ekonomi som styrs demokratisk och i enlighet med behov.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!