Vad händer i Danmark?

2008-02-20 12:32:32
”Danmark brinner”, ”Köpenhamn i lågor”, ”Upploppen sprids” – krigsrubrikerna har avlöst varandra i den danska pressen sedan söndagen den 10 februari, dagen då skenet av brinnande bilar först kunde ses över arbetarstadsdelen Nørrebro i Köpenhamn.
En vecka senare har hundratals bränder och stenkastning mot
polis spritt sig till hela Danmark. Journalister, politiker och poliser säger fortfarande att de inte har någon förklaring.
Vad är det som händer i Danmark?

En sjättedel av köpenhamnsborna – 66 000 människor – och en hel tredjedel av invandrarna lever under fattigdomsgränsen. Och medan den finansiella krisen tömmer danskarnas sparkonton än mer och högerregeringen attackerar skolelever, arbetslösa samt lågavlönade, drabbas samtliga polisdistrikt i Köpenhamn, Själland, Jylland, Fyn och Lolland-Falster av en spiral av våld med bränder och stenkastning mot polis.

Nidbilder av Muhammed

Rasistiska lagar stiftas på rad, personer som ser ut att ha ”icke-danskt ursprung” visiteras och trakasseras av polis utan brottsmisstanke och nidbilder av den muslimske profeten Mohammed publiceras på nytt. Men högerns skribenter, partipampar och poliser undrar fortfarande varför ”folk är arga”.
I början av februari återpublicerades de kränkande Mohammedkarikatyrerna. Jyllands-Postens nidbilder har blivit en symbol för västmakternas förtryck av och hets mot muslimer över hela världen. Teckningarna publicerades första gången i samma andetag som tidningen gav stöd till danska trupper i Irak och till regeringens rasistiska flyktingpolitik.
Publiceringen handlar inte om pressfrihet. Att Jyllands-Posten sagt nej till karikatyrer av Jesus, därför att de skulle vara stötande, visar att publiceringarna är beställningsjobb för att svartmåla just muslimer.
Att kritisera religioner är en demokratisk rättighet som vunnits genom hård kamp historiskt från arbetarklassens sida. Det är dock skillnad när förtryckarna gör nidbilder för att piska upp förhållanden som gynnar dem; likt nazisternas judeteckningar i Tyskland eller ”roliga” bilder på svarta under apartheid i Sydafrika.
Högerregeringen har stiftat en rad rasistiska lagar. 24-årsregeln hindrar unga utan danskt medborgarskap att bli sambo eller gifta sig. Att till och med det danska vänsterpartiet Socialistiskt Folkeparti (SF) vill behålla den regeln visar att hela det politiska etablissemanget har påverkats.
Det senaste lagförslaget innebär att flyktingar som har fått avvisningsbesked får välja mellan att jobba eller att fortsätta vara inlåsta. Om de väljer det första får de skriva under ett avtal som öronmärker en del av deras lön för att bekosta deras egen utvisning.

Polistrakasserier

Många invandrare och flyktingar, inklusive de som flytt länder där danska trupper deltar i krig, känner sig kraftigt misstänkliggjorda och utpekade av högerpartierna, speciellt av högerregeringens rasistiska stödparti Dansk Folkeparti (DF). Högerpartierna har under flera år fått slå rot i den etablerade politiken, med ett rasistiskt klimat i hela politiken som följd.
Förra året delades Köpenhamn in i sex så kallade ”visitationszoner”. Där får polisen utan någon som helst brottsmisstanke visitera vem de vill. Det är nästan uteslutande unga med annat utseende än etniska danskar som visiteras, s k ”profiling”, vilket bygger på polisens utbildning där man får lära sig vilka etniska grupper som begår olika brott.
Många unga har även vittnat om hur de kallas för ”svartskalle” och trakasseras av polisen inom visitationszonerna.
Trakasserierna är även tydliga när polisen ingriper mot ungdomarna, då repressionen även riktas mot dem som inte deltar i skadegörelsen. En 15-årig pojke intervjuades av TV-Avisen om oroligheterna i sitt område för att i nästa stund gripas – anklagad för anstiftan till våldsamt upplopp. Pojken hade sagt att han trodde att oroligheterna skulle fortsätta – vilket polisen tyckte var ”anstiftan”.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen från högerpartiet Venstre (V) förnekar att upploppen har att göra med Muhammedkarikatyrerna eller visiteringszonerna.
– Samhället kan inte beskyllas, säger han i tidningen Politiken, men tillägger att ”föräldrarna inte lever upp till sitt ansvar”.

Klasspolitiken är grunden

DF har i veckan lagt fram en rad reaktionära förslag. Föräldrar ska hållas ersättningsskyldiga för samtliga kostnader från skadegörelsen. På så sätt ska ekonomiskt tvång ge incitament till husarrest för barn och ungdomar. Andra förslag är att sänka straffmyndighetsåldern till 12 år (!) och ytterligare underlätta utvisningar. Över 100 miljoner danska kronor, tidigare öronmärkta som bistånd till Mellanöstern, föreslås istället användas till att ”utbilda om dansk demokrati i invandrarnas getton”.
Men vilka är det som har skapat dessa så kallade ”getton”? Är det ungdomarnas fel att högerregeringen, DF, S och SF slaktar skolan, stänger ungdomshus och fritidsgårdar samt skär bort 80 miljoner kronor på socialutgifterna, just i arbetarklassens områden?
Rika politiker och börsprofitörer som lever på vad andra tjänat har alltid krävt hundraprocentig lojalitet mot lag och ordning av de fattiga, medan de själva kontinuerligt bryter mot lagar för att tillskansa sig pengar.

Väg framåt

Att vandalisera och bränna förändrar inte något, speciellt inte då de flesta som drabbas är vanliga familjers bostadsområden, bilar och skolbyggnader.
Danmarks unga behöver ett politiskt alternativ för att bekämpa rasism, diskriminering och nedskärningar. Gymnasiefacket DGS har varslat tiotusentals skol- och gymnasieelever i åtminstone Köpenhamn och Århus, om strejk och massdemonstrationer på tisdagen den 4 mars.
Alla kämpande socialister, speciellt inom Enhedslisten, måste ge skoleleverna sitt stöd, inte bara i ord utan också erbjuda ett politiskt alternativ och organisation. De senaste veckornas våldsamma och missriktade händelser visar ännu tydligare på behovet av ett större och bredare socialistiskt parti som är berett att slå upp sina portar för alla som är beredda att kämpa mot regeringens klass- och rasistiska politik.

Mattias Bernhardsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!