Vad händer i SD-styrda kommuner?

Valet 2018 ledde till att SD fick möjlighet att styra flera kommuner i Skåne, antingen ensamma eller tillsammans med M.
Kommunvalet i Skåne 2022 stärkte SD:s ställning ytterligare. Efter att valsedlarna räknats färdigt blev resultatet att SD nu är största parti i 11 av 31 kommuner och näst störst i ytterligare 8. Lägger man samman SD och M har dessa två partier egen majoritet eller nästan egen majoritet i 26 av 33 kommuner.
I Örkelljunga kommun, där SD blev största parti med 35 procent av rösterna, blir Niclas Bengtsson kommunstyrelsens ordförande.
Enligt honom kommer SD att satsa på ”tryggheten för kommuninvånarna” som den viktigaste frågan. Tillsammans med M styr man kommunen. Förra mandatperioden var SD i opposition, men fick ändå igenom beslut om tiggeriförbud eftersom Moderaterna har anammat SD:s politik. Satsningen på det man kallar trygghet kommer att innebära fler ordningsvakter, det vill säga privata vaktbolag samt ökad kameraövervakning. Klassisk blåbrun högerpolitik med andra ord.

I Svalöv, Bjuv och Hörby har SD sedan valet 2018 innehaft posten som kommunstyrelsens ordförande och styrt sedan dess. Valresultatet 2022 har gjort att SD stärkt sin position i dessa kommuner.
I Svalövs kommun, där SD har styrt tillsammans med M, KD och L sedan valet 2018, har de fått igenom fler övervakningskameror på skolorna i kommunen och i centralorten Svalöv samt språktest för vårdpersonal.
I Hörby, där SD och M har styrt sedan valet 2018, har den förda politiken lett till att fler än 30 chefer antingen har blivit utköpta eller sagt upp sig. Enligt SD/M-styret sade de upp sig eller blev utköpta på grund av en omorganisation, men i realiteten var orsakerna orimliga arbetsförhållanden, mobbning och antifackliga uttalanden från de styrande. Efter valet 2022 ökade SD sin röstandel i Hörby från 32 procent 2018 till 35 procent.
I Svedala och Tomelilla, där SD har blivit största parti är det ännu inte klart om vem som ska styra. Det pågår förhandlingar mellan M och SD. I båda kommunerna kräver SD att få posten som kommunstyrelsens ordförande eftersom man är det största partiet. Oavsett hur det blir kommer de närmaste 4 åren att kännetecknas av fortsatta nedskärningar inom välfärden, fortsatta attacker på flyktingar och invandrare och vägran att ta emot flyktingar.
I Kävlinge kommun kommer M att styra med SD de närmaste 4 åren och SD:s gruppledare Henrik Ekberg är mycket nöjd med att partiet nu får vara med och styra. ”Vi är överens med M i mångt och mycket”, säger han till tidningen Sydsvenskan i en kommentar. Ett exempel på vad samarbetet redan nu innebär är att kommunen har beslutat att säga nej till vindkraftverk fram till 2040!

Klart är att SD:s migrations- och flyktingpolitik kommer att sätta sin prägel på Kävlinge precis som den har gjort i Staffanstorps kommun. Staffanstorp kommer också att styras av en koalition mellan M och SD. Detta innebär en fortsatt vägran att ta emot flyktingar, till och med kvotflyktingar förvägras boende och annan hjälp i Staffanstorp, där man också har infört ett tiggeriförbud.
Även i Moderaternas starkaste fäste, Vellinge kommun, kommer SD att få ökat inflytande i och med att M och SD beslutat att samarbeta. Resultatet av kommunvalen i Skåne pekar åt ett håll: SD kommer att få ökat inflytande i många kommuner.
Därför krävs det nu organisering av motståndet mot den blåbruna politik som kommer att föras i allt fler kommuner, inte bara i Skåne utan även i många andra kommuner runt om i landet. ■
Anders Wemmert

I valet blev Sverigedemokraterna största parti i elva skånska kommuner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!