Vad händer med Försäkringskassan?

2007-10-10 14:46:19




Allt kortare handläggningstider och en omorganisation för att ytterligare förbättra samhällsservicen låter som goda nyheter från Försäkringskassan. Men samtidigt kommer rapporter om ökat antal hot mot de anställda och signaler om stressad personal och, inte minst, tjänster som hotas i och med omorganiseringen.

I våras började Försäkringskassan den omorganisation som betyder att fler ärenden ska skötas via telefon eller över internet, att tio nationella försäkringscentrum ska hantera alla ärenden och slussa de svårare sjukskrivningsfallen vidare till 60 lokalkontor. Samtidigt vill generaldirektörerna på Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket öppna gemensamma kontor för att bli mer tillgängliga.
Cirka 2 000 anställda kommer att få gå, endera för att de sagts upp på grund av ”arbetsbrist”, eller för att de själva valt att lämna Försäkringskassan.
– Det betyder att pressen är enorm, säger Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan.
Redan under sommaren kom signaler om en ohållbar situation från handläggare ute i landet. Enhetschefen för Försäkringskassan i Örebro sa till Dagens Nyheter (den 24 juli) att man visserligen arbetade för högtryck, men att alla nedskärningar har gjort det svårt att hinna med.

1 000 ärenden per person

I samma artikel säger Peter Hjelm, som har varit handläggare på Södermalm i Stockholm i tjugo år, att många av hans kollegor mår dåligt av det höga tempot. På hans kontor hade i juli halva personalstyrkan tvingats gå sedan nyår. Detta, tillsammans med att man inte tog in några vikarier under sommaren, resulterade i att de anställda vissa veckor hade över 1 000 ärenden – per person!
I samma veva konstaterades att också hot och våld på försäkringskassorna har blivit vanligare, trots en omfattande säkerhetssatsning. År 2006 rapporterade personalen 189 incidenter, jämfört med 34 under 2001 respektive 2002. Denna utveckling har kommit samtidigt som myndigheten har blivit strängare i sin utbetalning av sjukpenning.
– Det kan påverka utvecklingen. Det är ju inte folk som får sina ansökningar beviljade som hotar, sa säkerhetschefen till DN den 30 juni.
I höst kom så rapporten om att Försäkringskassan gör felaktiga utbetalningar på mellan en och 3,5 miljarder kronor varje år. Socialförsäkringsminister Christina Husmark Persson krävde ”skärpning”. Hon trodde inte heller att sommarens stora förseningar berodde på nedskärningarna, och hänvisade till 350 miljoner kronor i extra anslag, vilket ger ett tillskott på 150 miljoner också när de 200 miljoner man har skurit bort räknats in.
Siv Norlin säger att det personalen känner av enbart är att man skär ned, de 350 miljonerna var bara för att täcka kostnader för friställd personal. Den enda satsning de märkt av är på arbetet med fusk. Att statistiken fortfarande visar kortare handläggningstider förvånar facket:
– Från personalen kommer det signaler om att man prioriterar det som mäts, men att man inte hinner göra det som inte mäts. Det är många kring- och förarbeten som blir lidande, och det kommer att visa sig på sikt. Facket tror att resultaten kommer att minska och att sjukskrivningarna dessutom kommer att öka.
Hur omorganiseringen kommer att ha drabbat personalen när den är klar vet man ännu inte.
– De som kommer att tvingas bort är de vars arbetsplats flyttas så långt att de får över tolv timmars resväg. Sedan finns det de som blir övertaliga också inom tolvtimmarsgränsen, men den siffran sjunker för varje gång vi hör den.

Hur många får gå?

Omorganisationen ska slutföras under 2008. I slutet på oktober eller mitten på november kommer det att bli klart hur många anställda som förlorar sina jobb. Om de som arbetar kvar blir vinnare eller förlorare beror på regeringen, säger Siv Norlin:
– Omorganiseringen kommer ju att leda till rationaliseringsvinster – frågan är om vi kommer att få behålla dem eller om regeringen tänker dra undan dem från oss. Det skulle enbart innebära ett fortsatt ökat tryck på dem som jobbar kvar.
Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!